Musevilere Şabat fırını

Güncelleme Tarihi:

Musevilere Şabat fırını
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2006 12:202dk okuma

Musevi inancında cumartesi kutsal gün. Bu günde evden çıkılmıyor, elektrik kullanılmıyor, mümkün olduğu kadar az enerji harcanıyor. İşte bu yüzden Museviler cumartesileri günlük ihtiyaçlarını gidermede zorlanabiliyor. Türk şirketi Termikel, Musevilerin elektriksiz gün sıkıntısına çözüm buldu. “Şabat fırını” adını verdikleri ürün cuma günü çalıştırılıp, ısıtılıyor, cumartesi günü 24 saat boyunca ısıyı hapsederek yemek pişirebiliyor. ŞABAT FIRINI Musevi inancına göre koku ve dumanların birbirine karışmaması ve et ile sütün aynı yerde pişmemesi gerekiyor. “Şabat fırını” bu sorunu da çözmüş. Çift kazanlı fırın yemeklerin koku ve dumanlarını birbirinden ayırıyor ve yemeklerin birbirine karışmadan pişmesini sağlıyor. Fırınların “Musevi geleneğine uygun” olduğunu gösteren Badatz etiketleri var. Bu etiketleri üretim yerine gelen hahamlar fırını inceleyip onayladıktan sonra vermişler. Termikel fırınları İsrail’de Bellers adıyla, Belçika’da ise kendi adlarıyla satılıyor. Firmanın ihracat müdürü Zekai Doğan, şabat fırınlarının iki yıldır üretildiğini söylüyor. Fırının fikir babası Doğan, İsrail pazarını oldukça iyi tanıyan bir isim. Pazardaki açığı görmüş ve “Şabat fırını” yaratmış. Ürünün henüz rakibi yok. İsrail’de dindar kesimler fırına çok ilgi gösteriyor. Fırın 200-220 euro’ya satılıyor. Bünyesinde 23 firma var Türkiye’nin ilk camlı elektrik fırınına imza atan Termikel Grubu, halen Ankara ve Yozgat’ta 80 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri yapan iki fabrikasıyla hizmet veriyor. Termikel Grup bu gün bünyesinde 23 firma ve 1800’ü aşkın çalışan barındırıyor. Kanal A ile medyaya da giren grup ‘şabat fırın’ ile bir ilki gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!