Malta Şahini çığır açtı Türk gemiciliği patladı

Güncelleme Tarihi:

Malta Şahini çığır açtı Türk gemiciliği patladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 10:482dk okuma

İstanbul Tuzla`da inşa edilen ve dünyanın en büyük özel yelkenli yatı olan Maltese Falcon`ın (Malta Şahini) Türk gemi yapımcılığında çığır açtığı belirtildi. Uluslararası Reuters Haber Ajansı, Türk gemi yapımcılarının Malta Şahini sayesinde tekrar dikkatleri üzerinde topladığını yazdı.
Reuters`in Thomas Grove imzalı haberinde, Türk gemi yapımcılarının bu yıl rekor beklentisi içine girdiği, geçen yılın tamamında 79 gemi inşa eden Türk tersanelerinin, bu yılın ilk yedi ayında 100 gemi üzerinde çalıştığı vurgulandı.

Gökyüzü yat direğiyle doldu
Tuzla`da gökyüzünün yat direkleriyle dolu olduğu belirtilen haberde, Türkiye`nin gemi ihracat geliri 2004`te 685 milyon dolarken, geçen yıl 1.25 milyar dolara kadar çıktı denildi.
Malta Şahini`ni Türkiye`de yapan İtalyan Perini Navi firması CEO`su Giancarlo Ragnetti de, Malta Şahini, Türk yatçılığının dünyada ilk sıralarda yer aldığının göstergesi yorumunda bulundu.

Maliyetler Çin`e yakın
Avrupalı gemicilik otoritelerinin, Türkiye`de Batılı bir tersanenin esnekliğini buluyoruz. Maliyetler de Çin`e yakın ifadelerine de yer veren haberde, Türkiye diğer Avrupa ülkelerinden daha ucuz işçilik sunuyor. Butik gemi yapımcılığı konusunda da önemli bir yer edinmiş durumda ifadesi kullanıldı.


Yapımında 200 kişi çalıştı
İtalyan Perini Navi Group bünyesinde faaliyet gösteren Yıldız Gemi ve Makine tarafından Tuzla`da 3.5 yılda inşa edilen Malta Şahini, 87 metre uzunluğu, 2400 metrekare yelken alanı ve özel yelken sistemiyle en büyük özel yelkenli yat olarak biliniyor.
200 kişilik bir ekip tarafından inşa edilen yat, 30 Haziran 2006 tarihinde sahibi ABD`li işadamı Thomas James Perkins`e teslim edildi.
Perkins, Silikon Vadisi`nin öncüsü ve Amazon, AOL, Google teknoloji şirketlerine yatırım yapan Kleiner Perkins Caufield/Byers finans şirketinin sahibi olarak tanınıyor.


`Kredi bollaştı, gemici rahatladı`
Tuzla`daki en büyük tersaneyi işleten armatör Kahraman Sadıkoğlu, Avrupa`nın Türk gemiciliğine yatırım konusunda önceleri çekingen davrandığını ancak güven eksikliğinin artık aşıldığını söyledi.

`Tuzla yetmiyor`
Reuters`ın haberinde önceleri yatırımcıların, sipariş ettiği geminin takribi değerinin yüzde 10`u kadar bir sermaye zorunluluğu istediği ancak bu durumun gemi yapımcılarına sağlanan kredilerin bollaşmasıyla aşıldığı vurgulandı. Haberde, Türkiye`nin gemi yapımcılığından daha büyük kârlar elde etmesinin önünde fiziki şartların bulunduğunu, Tuzla tersanesinin bu durumda yetersiz kaldığı da belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!