Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 10:33
En değerli lüks marka ünvanına sahip, 60 ülkede 374 mağazası olan, 153 yıllık Fransız Louis Vuitton’un Başkanı Yves Carcelle, Türkiye’de ilk mağazalarını 11 yıl önce açtıklarını belirterek Türkiye’de lüks pazarı büyüyor. Nişantaşı mağazamızı büyütüp, ’global’ hale getireceğiz. Pek çok lüks marka şimdi geliyor ama onlara biz öncülük ettik dedi.
PARİS’e iki yıl yürüyerek ulaşan Güneyli Louis Vuitton tarafından yaratılan ve onun adını taşıyan marka, bugün 23 milyar dolarla dünyanın en değerli lüks markası konumuna yükseldi. 17 yıl bir bavulcuda çalıştıktan sonra şirketini kuran Louis Vuitton, Üçüncü Napolyon’un karısının gözüne de girdi. Marka 19’uncu yüzyıldan 21’inci yüzyıla kadar aralarında Osmanlı Padişah’ı Abdülhamit’in de bulunduğu dünyanın önde gelen ailelerinin tercihi oldu. 2006 cirosu 12 milyar
Euro’yu aşan LVMH Group’un göz bebeği olan Louis Vuitton, 60 ülkede 374 mağzaya sahip. Louis Vuitton’un Başkanı Yves Carcelle ile tüm dünyada artan lüks tüketimini ve Louis Vuitton’un başarısının sırlarını konuştuk.
Türkiye’de 11 yıl önce ilk mağazanızı açtınız. Şu anda çok sayıda lüks marka pazara ilgi gösteriyor.
- İlk mağazayı Nişantaşı’nda açtık. Nişantaşı’ndaki atmosfer çok etkileyici. Bir kaç yıl sonra Anadolu yakasında kendimizi gösterdik. Nişantaşı mağazasını şimdi çok daha büyük bir mekana taşıyoruz. Hugo Boss’un yerine geçeceğiz. Böylece global dediğimiz mağazalardan olacak. Ağustosta İstinye Park’ta da mağazamız açılıyor. Karşımıza çıkan fırsatları değerlendireceğiz. Ankara ve İzmir de düşünülebilir.
Türkiye’de sanıldığı kadar potansiyel var mı?
- Türkiye’de ekonomi son 5-6 yıldır patlama yaşıyor. Talebin sürekli arttığını görüyoruz. Lüks tüketim Türkiye’de büyüyor. Biz Türkiye’yi herkesten önce keşfettik. Her zaman ilk keşfedenlerdeniz. Diğerleri bizi izliyor.
DÜNYADA LÜKSE İLGİ ARTIYOR
Bildiğimiz ülkelerin yanında hangilerinde lüks tüketimi artıyor?
- Japonya dünyanın en büyük lüks pazarı. Onu ABD izliyor. Şaşıracaksınız belki ama üçüncü sırada Çin var. Avrupa kıtası da önemli bir pazar. Fransa en büyük 10 pazarımız arasında ancak 1.3 milyar nüfuslu Çin’le başa çıkabilir mi? Hindistan, Çin’den 15 yıl sonra lükse kapılarını açtı ama parlak bir gelecek vadediyor. Rusya ve eski Sovyet ülkeleri de büyümeyi tetikliyor. Petrol zengini Ortadoğu’da da lüks tüketim artıyor. Katar, Dubai, Kuveyt ciddi patlama yaşıyor. Türkiye de dikkat çekiyor.
Siz bu büyümeden nasıl etkileniyorsunuz?
- Biz öncüyüz. Şu anda tüm dünyada 374 mağazamız var. 1990’larda şirkete katıldığında 125 mağazamız vardı. Her yıl 10-12 mağaza açıyorduk; şimdi ise her yıl 20 ve üzeri. Her yıl yeni ülkelere giriyoruz. Dünyanın en büyük lüks markasıyız. Bu yıl Güney Kıbrıs, Panama ve Romanya’ya giriyoruz. Dünyada refah da lükse olan ilgi de artıyor. Ürün çeşidimizi artırabiliriz. 160 bin Euro’ya satılan el yapımı, kadranında baş harflerinizin olduğu saatler yapıyoruz. Talep var.