Liberal-sosyal sentezi biz uygularız

24.09.2002 - 09:20 | Son Güncelleme :

AKP Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan, ‘‘Halk Kemal Derviş`in liberal sosyal sentezinin sosyal tarafını hiç göremedi. Bu açıdan liberal sosyal sentezin en etkin uygulayacısı biz olacağız. Çünkü halkı asla ihmal etmeyecek bir piyasa ekonomisi uygulayacağız’’ dedi.

ADALET ve Kalkınma Partisi (AKP) Medya ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan, piyasaların partisinin ekonomi politikaları konusunda bugüne kadar sahip olduğu olumsuz beklentileri zaten sattığı belirterek, ‘‘Ancak iktidara gelince uygulamaları görecekler ve korkacak bir durum olmadığını anlayacaklar’’ dedi. Mercan, AKP`nin merkeze oturmuş bir parti olarak ekonomiden dış politikaya, hiçbir radikal değişime girişmeyeceğini, Türkiye`nin oturduğu eksende daha iyi işleyen bir kurumsal yapıya kavuşmasını sağlayacağını ileri sürdü.

Murat Mercan, CHP`nin Kemal Derviş`in katılımı ile seçmenin ekonomik beklentileri açısından önemli bir kazanım elde ettiği yolundaki görüşleri ve AKP`nin bu anlamda nasıl bir yol izleyeceği yolundaki soruyu da şöyle cevapladı:

‘‘AKP`nin bir Derviş`i olmayacak. İkinci bir Derviş yaratma düşüncemiz hiç yok. Bize göre de Derviş bir ekoldür. Bunu kabul ediyoruz. Beğensek de beğenmesek de durum böyle. Ancak her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. AKP Derviş üslubunu sürdürecekse zaten varlığının bir anlamı kalmaz. Bizim üslubumuz farklı olacak, hedeflere yönelik olacak ve gerçekleştirmeye yönelik uygulama planlarımız olacak. Çünkü ekonomide Derviş`i aşan bir proje çerçevesi ortaya koymak zorundayız. Mesela, Kemal Derviş`in modeli liberal-sosyal model ama vatandaş Derviş`ten sosyal politikaları henüz göremedi. Biz bu açıdan popülizme kaymadan, piyasanın dalgalanmasına da izin vermeden, halkı ve sokaktaki vatandaşın sorunlarını içine alan bir ekonomi politikasına inanıyoruz. Çünkü halkı refaha kavuşturamıyorsanız, kamu kesimi büyümek zorunda kalıyor.’’

ACİL BEKLENTİ EKONOMİ

Seçmene dönük araştırmalarda başörtüsü sorunu da dahil siyasal özgürlükler konusunun ilk 10 beklenti içinde bulunmadığını anlatan Murat Mercan, ‘‘Seçmenin bütün acil beklentileri ekonomiyle ilgili. Ancak durum böyle diye, mucizevi vaadler de istemiyorlar. Ekonomide de daha çok güvenilirlik, yapabilirlik açısından tercih edebilecekleri parti arıyorlar. Bu yüzden biz diğer partiler gibi, yaparız, ederiz vaadlerinde bulunmuyoruz’’ dedi. Mercan şöyle konuştu:

‘‘Ekonomik açıdan bütün seçmenlerin net kayıpları olmuş. Kimi dükkanını kapamış, kimi işini kaybetmiş. Hepsi de bunlara göre arayış içinde. Umut ve güvenin işlerin düzelmesine yeteceğine bizden çok inanıyorlar. Eski ekonomik vaadleri hatırlatıyorlar ve öyle vaadlere çok soğuk, şüpheli bakıyorlar. İlk 10 istekleri ekonomiyle ilgili. Ancak onikinci maddede demokrasi ve özgürlüklerle ilgili sorunlarını dile getiriyorlar. Bu yüzden biz diyoruz ki; Ekonomiyi düzeltemezsek halimiz harap. Çünkü, seçmenin büyük bölümü bize başörtüsü sorununu niye halletmedin diye hesap sormayacak ama ekonomide bekledikleri olmuyorsa bize verilen destek süratle çekilecek.’’

AKP için sermayenin rengi asla olmayacak

AKP Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan, Refahyol döneminde gündeme gelen sermayenin rengiyle ilgili tartışmaların AKP açısından yanlış tartışmalar olduğunu söyledi. Mercan şöyle konuştu: ‘‘Asla, bir grup sermaye korunacak, birilerine destek olunacak diye bir beklenti olmasın. Bizim açımızdan sermayenin rengi, sahipliği hiç önemli değil. Biz her zaman şuna bakacağız; kim yatırım yapıyor, istihdam yaratıyor, üretim ve ihracat yapıyor? İster yerli olsun, ister yabancı olsun, Ahmet olsun, Mehmet olsun, önündeki engelleri kaldıracağız. Bizim baktığımız tek kriter, istihdam, üretim, ekonomik büyümeye katkı yapmaktır.’’

Piyasa ile kavgamız yok

MURAT Mercan, AKP`nin ekonomi kadrosu olarak piyasanın nasıl çalıştığını, nelerden, nasıl etkilendiğini çok iyi bildiklerini ileri sürerek, ‘‘Piyasa için de önemli olan nokta siyaset kurumunun karar alma tutarsızlığıdır. Bu konuda karar almada, hızlı, etkin, piyasayı rahatsız etmeyecek öngörülebilir bir ekonomi politikası izleyeceğiz’’ dedi. AKP`nin ekonomi yönetiminde keyfilik olmayacağını, bütçe dengeleri el verdiği ölçüde vergilerin aşağı çekileceğini anlatan Mercan şöyle devam etti:

‘‘Türkiye`de maalesef bütün ekonomi yönetimleri piyasa endeksli siyaset yaptılar yapıyorlar. Piyasaya biz de çok inanıyoruz ama sokaktaki vatandaşı umursamamak siyasati böyle yapmak bizce çok yanlış. Kemal Derviş bu anlamda çok sıkıntılı. Sokaktaki insanı çok düşündüğünü söylüyor ama biz Derviş`in onu pek anladığını sanmıyoruz. Biz ise öyle değiliz. Bir kere sokaktaki vatandaş bizi kendine çok yakın görüyor ve anlaşabiliyor. Tayyip Bey`e, AKP`ye sokaktaki halkın bakışı bu konudaki farkı da ortaya koyuyor zaten. Bu açıdan da gerçek sosyal-libarel sentezi bir yapabiliriz. uygulamayı biz sağlayabiliriz. Halbuki piyasa canavarının dilinden sadece Derviş anlar sanılıyor.’’

AKP`nin Florida`dan doktoralı kurmayı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği`in bitirdi ve aynı bölümde master yaptı. Mercan ABD`ye giderek, Florida Üniversitesi`nde Karar ve Enformatik Bilimler Bölümü`nde doktora eğitimi aldı. Clevland State Üniversi`nde öretim üyeliği de yapan Mercan, Bilkent Üniversitesi`nde de yardımcı doçent olarak öğretim üyesi. Mercan`ın Toplam Kalite Yönetimi, Yeniden Yapılanma ve Organizasyon, Karar Verme Teknikleri alanlarındaki makaleleri çok sayıda yabancı bilimsel dergide de yayınlandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.