IMF, sosyal güvenlik için ek önlem isteyecek

24.09.2002 - 09:20 | Son Güncelleme :

Petrol fiyatlarındaki artış ile sosyal güvenlik kuruluşlarındaki açık, IMF ile üç gün sonra sınava girecek ekonomik programın 2003 yılı öngörülerini zorluyor. IMF`nin sosyal güvenlik açığı için ek önlem istemesi bekleniyor.

PETROL fiyatlarındaki artış trendi ile sosyal güvenlik kuruluşlarındaki açık, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile üç gün sonra sınava girecek ekonomik programın 2003 yılı öngörülerini zorluyor. Ekonomi yönetiminden üst düzey bir heyet, IMF-Dünya Bankası`nın yıllık toplantıları için Devlet Bakanı Masum Türker başkanlığında, Çarşamba günü ABD`ye gidiyor.

Washington`a gidecek heyette; Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Müsteşar Yardımcıları Aydın Karaöz, Hakan Özyıldız, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Durmuş Öztek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca, Başkan Yardımcısı Ceyla Pazarbaşoğlu, Türkiye Bankalar Birliği`nin üst düzey yöneticileri yer alacak.

Bu ziyaret, IMF`nin Ekim ayında, 3 Kasım seçimleri arifesinde yapacağı 4. Gözden Geçirme öncesine rastladığı için kritik önem taşıyor. Devlet Bakanı Türker`in, IMF Başkanı Horst Köhler ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile bu hafta Washington`da görüşmesi bekleniyor. Türker, daha önceki açıklamalarında, IMF ile yapılacak görüşmeler öncesinde 4. Gözden Geçirme için Niyet Mektubu`nda yer alan taahhütlere ilişkin hazırlıkların bitirileceğini söylemişti.

SOSYAL GÜVENLİK

Sosyal güvenlik kurumları için ayrılan ödeneklerin şimdiden bitmesi, IMF görüşmelerinde olumsuz bir gündem maddesi olarak görünüyor. 2002 bütçesinden sosyal güvenlik için ayrılan 7.9 katrilyon liranın 7.2 katrilyon lirasının 8 ayda harcanması nedeniyle, yılın kalan dört ayında açık verilmesi kaçınılmaz bir hal aldı. Bu nedenle, IMF`nin sosyal güvenlik açığının kapatılması için, ekonomi yönetiminden yeni tedbirler alınmasını isteyeceği belirtiliyor.

Ekonomi yönetiminin, IMF yetkilileriyle yapacağı görüşmeler, 30 Eylül pazartesi günü başlayacak Yıllık Toplantılar öncesinde başlayacak. 4. Gözden Geçirme`ye hazırlık niteliğini taşıyacak bu toplantılarda, bu yıla ilişkin makroekonomik verilerin yanısıra, 2003 yılı ‘taslak bütçesi’ de ele alınacak. YPK kararına göre, 2003 yılı bütçesi için, faiz hariç 70 katrilyon liralık büyüklük içinde kalınması gerekiyor. Ancak petrol fiyatlarındaki artışın, bu hedefi aksatabileceği tartışılıyor. KİT zamlarının kendi içinde bir açmaz doğurduğunu vurgulayan yetkililer, zamların vergi gelirlerini arttırdığını ancak eşanlı olarak bütçe kapsamındaki kuruluşların harcamalarını da arttırdığını dile getirerek, bunun bütçe büyüklüğüne olumsuz yansıdığını dile getirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.012 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.