Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2001 00:00
BM, NATO`nun zayıflatılmış uranyumlu mermilerde vurduğunu açıkladığı Kosova`nın 112 bölgesinden 11`inde araştırma yaptı. BM 11 bölgeden 8`inde radyasyon izine rastladı. Yunanistan, AB dönem Başkanı`ndan konuyla ilgili bilgi isterken Portekiz NATO raporlarına güvenmediğini açıkladı.
Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos, AB dönem başkanlığını yürüten İsveç`in Savunma Bakanı Björn von Sydow`dan, ``Balkan sendromu``nun tehlikelerine ilişkin aydınlatıcı bilgiler vermesini istedi.
Çohacopulos, Belçika ve İtalya savunma bakanlarıyla görüştükten sonra İsveçli muadiliyle dün akşam temas kurduğunu belirterek, Avrupa Konseyi savunma bakanları toplantısında, NATO operasyonu sırasında Kosova`da kullanılan zayıflatılmış uranyumlu silahlar konusundaki iddiaların her yönüyle gün ışığına çıkarılması için gerekenin yapılmasını talep ettiğini söyledi.
ABD`nin de NATO çerçevesinde durumun aydınlığa kavuşması için işbirliği yapacağını umduğunu belirten Çohacopulos, Yunan uzmanların, Yunan askerlerinin görev yaptığı bölgelerde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında incelemelerde bulunduklarını belirtti.
Yunan Bakan, yapılan incelemeler sonucunda herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığının anlaşıldığını belirterek, toplam 3 bin 553 askerin Atina ve Selanik`teki askeri hastanelerde sağlık kontrollerinin yapılmasına başlandığını kaydetti.
BM AÇIKLAMASI:
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM), Kosova savaşı sırasında 1999`da NATO silahlarıyla vurulan bölgelerden ziyaret edilen 11`nin 8`inde radyasyon izi saptandığını bildirdi.
BM`ye çalışan bilim adamlarının, NATO`nun Kosova opearasyonu sırasında zayıflatılmış uranyum kullanılan silahlarla hedef alınan yerler olarak açıkladığı 112 bölgenin 11`inde incelemelerini tamamladığı kaydedildi.
Açıklamada, 8 bölgede zayıflatılmış uranyum kullanılan bombaların kalıntılarına rastlandığı belirtildi.
BM heyeti başkanı Pekka Haavisto, radyasyon izine rastlanan bölgelerdeki mayın temizleme çalışmalarının risklerini de gündeme getirdi.
Haavisto, ``Mayın temizleme çalışmaları sırasında kontrollü patlatılan mayınların, zayıflatılmış uranyumlu bombaların kalıntılarını harekete geçirme riski var`` dedi.
Yeniden harekete geçen kalıntı tozlarının solunum yoluyla vücuda girdiğini belirten Haavisto, ``Yüzlerce insanın sağlığının ciddi olarak tehlikeye girdiğini göz ardı etmemek gerekir`` dedi.
Zayıflatılmış uranyumlu bomba kalıntılarının köylerin civarında bile bulunmasından duyduğu şaşkınlığı dile getiren Haavisto, bu bölgelerde oyun oynayan çocukların bile kalıntılardan etkilenmesinin söz konusu olduğunu söyledi.
Haavisto, savaş anısı olarak bu kalıntıları toplayan herkesin de radyasyon tehditi altında olduğunu söyledi.
NATO`NUN RAPORUNA GÜVENSİZLİK:
Öte yandan Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, ``Balkan sendromu`` tartışmalarının alevlendiği bu günlerde, bundan böyle NATO`nun hazırladığı raporlara güvenmeyeceğini açıkladı.
Portekiz basınında yayımlanan haberlerde, Guterres`in, Kosova`da NATO operasyonu sırasında zayıflatılmış uranyumlu silahların kullanılmasına ilişkin olarak NATO`nun hazırladığı raporlara güvenmeyeceğini açıkladığı belirtildi.
Haberlerde, Başbakan Guterres`in, ``Bugüne kadar inandığımız şeylere tamamen güven duymama vakti gelmiştir`` dediği kaydedildi.
NATO`nun verdiği bilgilere göre söz konusu silahların kullanımınınaskerlerin sağlığı üzerinde önemli etkisi bulunmadığının belirtildiğini söyleyen Guterres, ``NATO`ya göre, ortada endişe edilecek bir durum yok`` dedi.
Portekiz`in bölgeye kendi uzmanlarından oluşan bir heyet gönderdiğini belirten Guterres, sözlerine ``Gerçeğin tüm çıplaklığıylaortaya çıkmasını ve uluslararası kamuoyunun aydınlatılmasını istiyoruz`` dedi.
İTALYA 40 BİN ASKERİ TESTTEN GEÇİRECEK:
Öte yandan Kosova harekatı sırasında NATO bünyesinde görev yapan İtalyan askerlerinin testten geçirileceği bildirildi.
İtalyan Askeri Sağlık Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, harekat sırasında kullanılan mühimmattaki zayıflatılmış uranyumdan kaynaklanan radyasyona bağlı kanser vakalarından sonra Balkanlar`da görev yapmış yaklaşık 40 bin askerin testten geçirileceği belirtildi.
İtalya`da askeri savcılığın da ``Balkan sendromuyla`` ilgili olarak soruşturma başlattığı bildirildi.
Bu arada Savunma Bakanı Sergio Matteralla, Çarşamba günü mecliste milletvekillerinin bu konudaki soru önergelerini yanıtlayacağını açıkladı. (HÜRRİYET)