Körfezbank, Osmanlı`yla birleşip tarihe karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Körfezbank, Osmanlı`yla birleşip tarihe karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2001 00:00

Doğuş Holding, üç bankasından ikisini birleştiriyor. Osmanlı Bankası, grubun diğer bankalarından Körfezbank ile birleşme kararı aldı. Körfezbank tüm aktif ve pasifleri ile Osmanlı`nın bünyesine katılacak. Kararın, birleşmelerin önünü açan yasanın çıkmasının ardından açıklanması dikkati çekti.


Doğuş Grubu bünyesindeki Osmanlı Bankası ile Körfezbank arasında birleşme kararı alındı. Osmanlı Bankası bünyesinde gerçekleştirilecek birleşme, Doğuş Grubu`nun diğer bankası Türkiye Garanti Bankası tarafından Borsa`ya gönderilen açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Birleşme ile Körfezbank tüm aktif ve pasifleri ile birlikte Osmanlı Bankası`nın bünyesine katılacak.


Dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Garanti Bankası`nın yüzde 100 iştiraki olan Osmanlı Bankası`nın dün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı`nda Osmanlı Bankası ile Birleşik Türk Körfez Bankası`nın (Körfezbank) birleşmesi hususunda karar alındığı bildirildi. Bankanın açıklamasında, birleşmenin Osmanlı Bankası bünyesinde gerçekleştirilmesi ve gerekli izin ve onayların alınması için ilgili mercilere başvurulması kararı alındığı kaydedildi. Osmanlı Bankası Murahhas Üyesi Aclan Acar, grup bankalarının sermaye yapısını güçlendirmek, daha verimli çalışabilmelerini ve ölçek ekonomisinden yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla alınan kararın, ülke ekonomisi açısından da olumlu olacağını söyledi.


Doğuş Grubu`nun 2001 yılına bankacılık alanındaki şirketlerini yeniden yapılandırma hedefi ile girdiğini hatırlatan Acar, ‘‘Körfezbank`ın kurumsal bankacılık, özel bankacılık, nakit yönetimi ve PTT ödeme sistemi gibi alanlarda sahip olduğu avantajların Osmanıl Bankası`nın kurumsal, ticari ve bireysel bankacılık, menkul kıymet saklama hizmetleri, alternatif dağıtım kanallarıyla güçlendirilmiş şube ağı ve köklü geçmişi gibi özelliklerini daha da kuvvetlendireceğini düşünüyoruz’’ dedi.


YASA DA ÇIKTI


Banka birleşmelerine vergi teşviği getiren yasal düzenlemelerin Meclis`te kabul edilmesi ile Körfezbank`ın Osmanlı Bankası ile birleşme kararı birbiri ardına geldi.


Yasa ile birleşme, devir ve bölünme işlemlerine vergi istisnası getirildi. Böylece bankacılık sektöründeki birleşmeler için de önemli bir adım atılmış oldu. Yasa ile bölünme, vergiye dahil edilirken vergi mevzuatı, bölünme kavramını da kapsayacak biçimde düzenlendi.


Devir veya bölünme yoluyla infisah eden kurumların birikmiş zararlarının belirli koşullar çerçevesinde devralan kurumlar tarafından mahsup edilmesi yolu açıldı.


9`uncu büyük banka doğuyor


Osmanlı Bankası ile birleştirilmesi karalaştırılan Birleşik Türk Körfez Bankası (Körfezbank), 1987 yılında kuruldu. Genel Müdürlüğünü Hüsnü Akhan`ın yaptığı bankanın biri yurtdışında olmak üzere toplam 10 şubesi ve 408 personeli bulunuyor. Bankanın 2000 yılı itibarı ile aktif büyüklüğü 599.5 trilyon lira düzeyinde. Osmanlı Bankası`nın da aynı dönemdeki aktif büyüklüğünün 733.2 trilyon lira olduğu dikkate alınırsa, birleşme toplam 1.3 katrilyon lira büyüklüğünde bir banka ortaya çıkmasına neden olacak. Yeni Osmanlı Bankası, bu aktif büyüklüğü ile sektörün 9`uncu büyük bankası durumuna gelecek. Birleşme öncesi Osmanlı Bankası 12. Körfezbank ise 15`inci büyük banka konumundaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!