Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2003 09:312dk okuma
Kordon kanından elde edilen aşıların kullanılabilmesi, Türkiye`de de bu alana atırım yapan yeni şirketler yarattı
Kanser, kemik iliği, genetik ve kalıtsal kan hastalıklarının yanısıra bağışıklık yetersizliği gibi doğuştan gelen düzensizliklerin tedavilerinde kullanılan göbek kordonundan alınan kök hücrelerin saklanması konusu Türkiye için henüz çok yeni. Ama firmalar, henüz standartları ve uygulama esasları bile net olarak bilinmeyen bu sistemi uygulamak için çoktan rekabete girdi bile.
Dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi`nde düzenlenen Çocuk Fuarı da pek çok sektörden çeşitli firmaların rekabetine sahne olurken, kordon kanı bankasındaki rekabetin geldiği boyutu da ortaya koydu.
Yaz aylarında önce Acıbadem Hastanesi, bu uygulamayı başlattığını duyurmuştu. Ardından Yaşam Bankası adlı bir grubun ismi duyuldu. Dün de birbirinden farklı iki uygulamayla, iki ayrı şirket fuarda stand açmıştı. AlphaCord adlı şirket, Size sunduğumuz 5 kordon kanı bankasından birini seçin diyerek ABD ve Avrupa`daki bankalara Türkiye`den kordon kanı gönderdiğini duyuruyordu. Şirket yetkilileri, bütçeye uygun değişik ödeme planları ve taksitleri de standda ilgilenen ziyaretçileri sundular. Buna göre kordon kanı saklama hizmeti 1050 dolardan başlıyor, 1500 dolara kadar çıkıyor. Uygulamanın başında bu paranın verilmesinden sonra her yıl da 79
dolar saklama bedeli alınıyor.
ÖRNEKLER ARTIYOR
Acıbadem Hastanesi, Yaşam Bankası, AlphaCord ve GenKord şirketleri, kordon kanı saklama konusunda Türkiye`de faaliyet gösteriyor. AlphaCord adlı şirket, Türkiye`de çocuktan alınan kanı, yurtdışındaki bankalara taşıyarak orada saklıyor. Şirket, uygulamaya olan ilginin artması nedeniyle şimdi de çeşitli banka kartlarına taksit uyguluyor. GenKord şirketi ise kanı Türkiye`de 1100 dolar karşılığı saklıyor.