Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 00:003dk okuma
TTGV`nin 10 yıldır Türk sanayi ve bilişim sektöründeki teknoloji geliştirme faaliyetlerini desteklediğini ifade eden TTGV Teknoloji Geliştirme Projeleri Grup Koordinatörü Şirin Elçi, Türkiye`de yaşanan kriz ortamında KOBİ`lerin rekabet güçlerini artırabilmeleri için desteklerinin artarak devam edeceğini söyledi. Elçi, bu amaçla KOBİ`lerin ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık hizmetleri için verilen finansal desteğin yüzde 50`den yüzde 75`e çıkarıldığın ifade etti. Elçi, KOBİ`lere proje kapsamında toplam 3 milyon dolarlık finansal destek sağlayacaklarını da açıkladı.
Kampanya bir yıl sürecek
Bir yıl sürecek kampanyanın özellikle kriz ortamında KOBİ`lerin kendilerini toparlayabilmeleri için onemli olduğuna dikkat çeken Elçi, KOBİ`lere gereken danışmanlık ve eğitim hizmetlerini almada büyük destek vereceklerini açıkladı. Elçi, kampanyanın 200`e kadar çalışanı olan ve holdinge bağlı olmayan, finansal desteğe gerçek anlamda ihtiyacı olan imalatçı ve yazılım alanında faaliyet gösteren firmaları kapsadığını söyledi. Desteğin, KOBİ`lerin rekabet gücünü artırabilecek teknolojik gelişim, yönetim için gerekli her türlü eğitim ve danışmalık faaliyetlerini kapsadığını ifade eden Elçi, proje kapsamında 3 milyon dolarlık finansal destek sunacaklarını ifade etti. Şuan vakıfa başvuran 30 -35 firmaya bu kaynağın toplam 200 bin dolarlık kısmının verildiğini ifade eden Elçi, firma başına 10 bin dolarlık bir finansal destek verdiklerini belirtti.
Eğitim ve danışmanlık hizmetleri
Kriz döneminde KOBİ`lerin ayakta kalmaları için danışmalık ve eğitim hizmetlerinin önemini vurgulayan Elçi, `Kampanya ile KOBİ`lerin verimliliğinin arttırılması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, siparişleri karşılama sürelerinin iyileştirilmesi, ürün yelpazesini genişletmek için yeni teknik veya teknoloji kullanılması, iş planı dokümanının hazırlanması, teknoloji kaynağı temin edilmesi, pazar araştırması, fikri mülkiyet hakları, lisans danışmanlığı, finansal danışmanlık, elektronik iş ortamına geçiş, patent danışmanlığı ve standartlara uyum sertifikasının alınması gibi konularda yapacakları her türlü çalışma için finansal destek veriyoruz` dedi.
Başvurular yetersiz
Bu kapmanyanın duyurulması için çeşitli tanıtım çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Elçi, buna rağmen KOBİ`lerin başvurularının yetersiz olduğunu söyledi. Kampanyanın başarılı olabilmesi için KOBİ`lerinde bu konuda istekli davranması gerkektiğini vurgulayan Elçi, `Herhalde KOBİ`lerimiz bu ihtiyacı hissetmiyor. Bu birazda biliçlenme ve bilgilenme ile ilgili birşey. KOBİ`lerimiz bu ihtiyacı hissedip `benim artık bu pazar şartlarında rekabet edebilmek için elektronik ticarete geçiyor olmam gerek, her türlü teknolojik gelişimlere ayak uydurmam gerek. Bunun için de finansal destek şart` düşüncesi ile heraket etmeleri gerekiyor` diye konuştu.
Destek iyi kullanılmalı
KOBİ`lere destek kapsamında danışman hizmeti verdiklerini de ifade eden Elçi, KOBİ`lerin kendilerine başvurduklarında kaynağa neden ihtiyacı olduğunu, hangi alanda neler yapmak istedikleri konusunda ve projeleri hakkında detaylı bilgi alındığını söyledi. Gerekli gördükleri takdirde kendilerine başvuran KOBİ`leri yönlendirdiklerini de ifade eden Elçi, `Hem danışman hem biz hem de KOBİ`ler işbirliği içinde gerçekleştirilmesi düşünülen projede varılması gereken sonuç hakkında görüş birliğine vararak çalışmalara başlanıyor. Bizim için önemli olan KOBİ`lerin aldığı finansal desteği en iyi şekilde kullanmasını sağlamak` dedi.