Kıbrıs`ta kayıplarla ilgili çalışmalar

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs`ta kayıplarla ilgili çalışmalar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 14:523dk okuma

Kıbrıs`ta yaklaşık 45 yıllık geçmişi olan kayıplar sorununun çözümlenmesi için çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi`nde, Birleşmiş Milletler temsilcisi Piere Guberan`ın emekliye ayrılmasıyla komitedeki bir üyelik boş bulunuyor.

Türk Ajansı-Kıbrıs`ın (TAK) haberine göre, komitenin ancak tüm tarafların katılımıyla resmi toplantı yapabileceğine ve oybirliğiyle karar alabileceğine dikkat çekilirken, BM`nin ağır bürokrasi nedeniyle hala temsilci atamadığı, üye atamasıyla ilgili olarak da henüz tarafların görüşünü almadığı bildirildi.

BM temsilcisinin olmaması nedeniyle resmi toplantı yapamayan, ancak Türk ve Rum üyelerin katılımıyla toplantılarını gayri resmi olarak sürdüren Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi, ada genelindeki toplu mezarların açılması ve bu amaçla gerekli altyapının kurulmasına odaklandı.

Bu amaçla, ara bölgede inşası devam eden Antropoloji Laboratuvarı ile ilgili çalışmalar sürerken, KKTC`de Lefkoşa Devlet Hastanesi bünyesinde DNA Merkezi kurulmasına ilişkin çalışmalar da son aşamaya geldi.

KKTC`DEN 200 BİN YTL

Lefkoşa`da ara bölgedeki eski havaalanı yakınlarında prefabrik bir bina olarak inşa edilen Antropoloji Laboratuvarı için KKTC de katkıda bulunuyor.

KKTC`de geçen yıl yapılan kazılar için 200 bin dolar civarında harcama yapan hükümet, ara bölgede laboratuvar inşası için de 200 bin YTL (70 bin Kıbrıs Lirası) katkıda bulunma kararı aldı.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş`ın girişimleriyle Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar uyarınca, katkının gelecek günlerde yapılması bekleniyor.

Türkiye de Kasım 2005`te komite tarafından yürütülen çalışmalara 150 bin ABD Doları maddi katkıda bulunma kararı almıştı.

Öte yandan KKTC, mezarların açılması aşamasında ön tetkikler için kullanılacak DNA laboratuvarı için de çalışmalarını yoğunlaştırdı. Lefkoşa Devlet Hastanesi bünyesinde kuruluş çalışmaları bir süredir devam eden laboratuvarla ilgili faaliyetlerin önemli oranda tamamlandığı öğrenildi.

Uzun yıllar yurtdışında çalışan Kıbrıslı Türk genetik uzmanı Dr. Eyüp Gemicioğlu gözetiminde faaliyet gösterecek laboratuvarın personel ve teknik altyapısı büyük oranda tamamlanmış durumda. Kayıplarla ilgili bilgilerin toplanacağı soru bankasıyla ilgili forumlar da hazırlandı.

YAKLAŞIK 200 MEZAR AÇILACAK

Laboratuvarların kurulmasının ardından ada genelindeki mezar kazılarının ilkbaharda başlaması planlanıyor. Ada genelindeki 150-200 mezarın uluslararası uzmanlar gözetiminde açılması konusunda aylar önce mutabakat sağlayan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi, yaklaşık 3 yılda tamamlanması beklenen kazılar için gerekli toplam 11 milyon dolarlık bütçe için finansman arayışını sürdürüyor. Bu amaçla projelere yoğunlaşan komite, uluslararası finansman sağlamayı hedefliyor.

Kazılardan çıkarılacak kemiklerin birleştirilmesi için antropoloji laboratuvarının şart olduğuna, laboratuvar tamamlanmadan kazı yapmanın ek güçlükler yaratacağına dikkat çeken uzmanlar, kimlik tespiti için DNA testlerinin de KKTC`deki DNA laboratuvarı ile Güney Kıbrıs`taki Genetik Hastanesi`nde yapılacağını belirtti.

GÜNEY KIBRIS`TAKİ KAZILAR

Bu arada, yıllardır Rum kayıplar listesinde yer alan 5 kişinin daha Güney Kıbrıs`taki kazılarda mezarları bulundu.

Rum basınında çıkan haberler üzerine açıklama yapan Kayıplar Komitesi`ndeki Türk heyetinden Ahmet Erdengiz, Rum üyelerin mezar kazılarıyla ilgili olarak dünkü toplantıda komiteye bilgi verdiğini söyledi.

Komiteye verilen resmi bilgi uyarınca, Güney Kıbrıs`taki kazılarda Rum basınında yer aldığı gibi 20 değil 12 mezar bulunduğunu ve bunlardan 5`inin kayıp listesindeki Rumlara ait olduğunun saptandığını belirten Erdengiz, bu rakamın toplam kayıp rakamından düşüleceğini söyledi.

KAYIP TÜRK SAYISI 500

Yaklaşık 30 yıldır kayıplar sorununu siyasi sorun haline getiren Rum yönetimi, Türk tarafında gömülü oldukları iddiasıyla kayıplar listesine aldığı birçok kişinin mezarının Güney Kıbrıs`ta bulunmasıyla zor durumda kalmış ve kayıp aileleriyle gerilimler olmuştu.

Resmi rakamlara göre 500 Türk ve 1400 civarında Rum kayıp bulunuyor.
BM kararıyla 1981 yılında yapılan anlaşma uyarınca kurulan ve 1984 yılından beri resmen faaliyette bulunan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi`ndeki resmi rakamlara göre, kayıp Türklerin sayısı, 211`i 1963`e ait olmak üzere 500. Bunların tümü sivil ve yüzde 26`sı kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Kayıp Rumların sayısı ise 1400 civarında. Kayıp listelerindeki bazı isimler Rum tarafında toplu mezarlarda bulununca, Rum yönetimi resmi kayıp listesinde azaltma yapmıştı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!