Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2005 10:225dk okuma
Avrupa`nın en önemli otobüs üreticisi ülkesi olma konumunu güçlendiren Türkiye`de üretilen otobüsler dünya yollarında giderek daha fazla görünüyor. Mercedes`in başlattığı otobüs ihracatı MAN, Temsa ve BMC tarafından ileri bir boyuta taşınırken Türkiye; BMC Probus, Temsa Opalin, Isuzu Turkuaz, Iveco Eurobus, Otokar Sultan ve Navigo ile küçük otobüs sınıfında dünya çapında kavram öncülüğünü ele geçirmiş bulunuyor. Ayrıca Bursalı otobüs imalatçıları da kentiçi otobüste özel çözümleri ile yurtiçi pazarın yanı sıra Ortadoğu ve Doğu Avrupa`ya yönelik satışlar gerçekleştiriyorlar.
Bu arada üretim yaptığı tüm sınıflarda ürün yelpazesini geliştiren yüzde 100 Türk şirketi olan BMC, 1994 yılında başlattığı Belde serisi kentiçi otobüs üretimini ileri bir boyuta taşıdı. BMC farklı serilerde, farklı boyut ve motor, farklı yükseklik ve kapasitede, sağdan ve soldan direksiyonlu otobüsleri ile Türkiye ve dünya pazarlarında yerini alıyor. Belde`lerin tam alçak tabanlı versiyonu da satışa arzedilmiş durumda. Dokuz metrelik Probus`ler ise kentiçi otobüs pazarında yeni bir ürün tipi olarak yer alıyorlar.
İstanbul trafiğinde başarısını ispatladı
Türkiye kentiçi otobüs pazarında son yılların en başarılı ve pazar payı en yüksek üreticisi durumuna gelen BMC`nin bu başarısında; Türkiye`de kentiçi ulaşım kavramının değişmesi ve gelişmesi, kentiçi yolcu taşımacılığında kombine çözümlerde raylı sistemlerle otobüslerin entegre edilmesi, kentiçi otobüs işletmelerinin özelleştirilmesi, bu özelleştirme sürecinde otobüs filolarının yenilenmesi ve bu işletmelere sunulan ürün, fiyat ve satış sonrası hizmetler konusunda BMC`nin gösterdiği başarının ürün başarısı ile birleşmesinin büyük payı var.
BMC`nin kentiçi otobüsü Belde, özellikle Türkiye`nin en büyük kenti İstanbul`da yaygın olarak kullanılması ile başarısını ortaya koydu. İstanbul`un zor coğrafi koşulları, sıkışık trafiği ve otobanları da içeren çok farklı güzergahlardaki sınavını başarıyla veren Belde`ler diğer illerin de daha fazla tercih ettiği yolcu taşıma araçları haline geldiler.
Halk otobüs pazarının lideri
BMC`nin Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Cankılıç, yaptığı açıklamada, Belde`lerin büyük kentlere yerleşmesinde BMC`nin, büyük kent belediyelerinin otobüs hatlarının özelleştirilmesi sürecinde devreye girerek, otobüs işletmecilerine yönelik olarak gerçekleştirdiği özel kampanyaların, uygun finansman çözümlerinin ve özel ödeme sistemlerinin katkı yaptığını belirtti. BMC otobüslerinin iç ve dış pazarlardaki etkinliğinin artarak devam edeceğini belirten Cankılıç, 2004 yılında BMC`nin kentiçi halk otobüsü pazarından yüzde 90 seviyesinde pay aldığını ve yılı lider olarak kapattığını, 2005 yılında da 1000 adet otobüs satmayı hedeflediklerini söyledi.
`Vazgeçilmez marka olduk`
BMC`nin Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Cankılıç, BMC Belde`lerin kentiçi toplu ulaşım sektöründe belediyeler ile belediye denetimli hizmet veren halk otobüsçülerinin vazgeçilmez markası haline geldiğini söyledi. Cankılıç, `Belde`lerden; bugüne kadar Adana Büyükşehir Belediyesi`ne 135 adet klimalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot Genel Müdürlüğü`ne 177 adet, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzulaş Genel Müdürlüğü`ne 101 adet, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü`ne 50 adet, Samsun Büyükşehir Belediyesi`ne 40 adet otobüs satışı gerçekleştirildi` dedi. Cankılıç, özel halk otobüsü olarak da; İstanbul`da 770 adet, Ankara`da 285 adet, Kayseri`de 57 adet, Gebze`de 21 adet, Düzce`de 25 adet, son olarak da yeni özelleştirilen Denizli`de 40 adet Belde otobüs hizmete girdiğini anlattı. Cankılıç, `Bunlar 20 adet üzerindeki filo satışları olup, bunların dışında da yüzlerce yörede ve belediyede BMC araçlar halk otobüsü olarak hizmet veriyor.
2003 yılının nisan ayında piyasaya sürülen 9 metrelik arkadan motorlu, hava süspansiyonlu Probus 215 SCB tipi küçük otobüslerimiz de kısa zamanda büyük beğeni kazandı. 2004 yılı sonuna kadar Bursa`ya 322 adet, Antalya`ya 50 adet, Gebze, Eskişehir, Balıkesir, Alanya gibi il ve ilçelere satılanlarla birlikte toplam 458 adet Probus 215 SCB satışı gerçekleştirdik` dedi.
BMC, Sofya`da devlerle yarıştı
TÜRKİYE`nin önde gelen ticari araç üreticilerinden BMC bir ilke daha imza attı. 2004 yılında Sofya Belediyesi tarafından açılan 61 adetlik alçak tabanlı şehiriçi otobüs ihalesine Avrupa`nın birçok ileri gelen otobüs üreticisi katıldı. Avrupa Kalkınma Bankası tarafından desteklenen ihaleye BMC 220 SLF modeli ile katıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda en yüksek puanı alan BMC 220 SLF tüm zorlu rakiplerini geride bırakarak ipi en önde göğüsledi. 61 adet BMC 220 SLF 2005 yılı içinde teslim edilerek, Sofya caddelerindeki yerini alacak. BMC 220 SLF otobüsü
Euro 3 normunda 220 ps motorlu olup; 33 kişilik oturma, 67 kişi ayakta yolcu alma kapasitesine sahip.
Probus 850`ler Güney Afrika`da
GÜNEY AFRİKA turizm sektörünün önde gelen firmalarından Protours firması da turizm sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek konfor ve donanıma sahip 13 adet Probus 850 tipi küçük otobüs satın aldı. Turizm cenneti olan ülkenin başta Capetown ve Durban olmak üzere tüm sahil şeridinde turist taşımacılığında kullanılan ve Avrupa regülasyonlarına uygun Probus 850`ler; 35 koltuklu full aksesuarlı lüks tip ve Euro 3 normunda 220 Bg`ik motor, manuel şanzıman va hava süspansiyon ile donatılmış.
BMC otobüsleri Avrupa`da kentiçi yolcu taşımacılığının yanı sıra öğrenci taşımacılığında, yaşlıların ve hastaların rehabilitasyonunda yaygın olarak kullanılıyor. Bu kullanımda otobüslerin iniş ve biniş özellikleri önem kazanıyor.
Avrupa yollarının yeni fatihi Falcon
2002 yılında piyasaya sunulan ve ilk olarak Malta`ya ihraç edilen 12 metrelik BMC Falcon kentiçi otobüsleri İngiltere ve İrlanda pazarına da giriş yaptı. Falcon`lar BMC`nin esnek üretim yapısı sayesinde tam alçak tabanlı, yarım alçak tabanlı gibi farklı seçeneklere ve müşteri taleplerine göre özel donanımlara sahip olabiliyorlar. Falcon`lar AB standartlarına uygun olarak geliştirilmiş ve Euro 3 normuna uygun 220 Bg gücündeki Cummins motorla donatılı.
Falcon`lar ayrıca tekerlekli sandalyeli yolcuların rahatlıkla inip binmesini sağlayan, engelli platformuna sahip. Otobüs durduğunda; yana yatma sistemiyle desteklenen özel olarak geliştirilmiş bu platform engelli yolcuların veya bebek arabalarının, otobüse binip inmelerini sağlıyor.