Kemal Derviş istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Kemal Derviş istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2002 11:276dk okuma

Dün akşam saatlerinde Başbakan Ecevit ile görüşmesinin ardından görevinin başında olduğunu açıklayan Derviş, görevinden istifa ettiğini açıkladı

Başbakan Bülent Ecevit ile dün yaptığı görüşmeden sonra istifası beklenen Kemal Derviş geceyi düşünerek geçirdikten sonra istifasını bu sabah açıkladı.

Kemal Derviş Hazine Müsteşarlığından çıkışta bir açıklama yaptı. Bir gazeteci ordusu tarafından karşılanan Kemal Derviş, istifasını müstaşarlık önüne konulan kürsüde yaptığı konuşmada açıkladı.

Derviş, siyasal geleceği ile ilgili ayrıntıları da Pazartesi günü açıklayacağını belirtti.

İstifasında Başbakan Ecevit`in isteğinin etkili olduğunu ima eden Derviş`in istifasını açıkladığı konuşması şöyle:

"Kolay bir gün değil. Dün de Başbakanla görüştük. Kolay olmadı. 30 yıl dostluğumuz devam ediyor. Ona saygım sevgim büyüktür ve devam ediyor.

Ayrıca 22 yıl yurt dışında yaşamdan sonra Türkiye`ye beni Bülent Ecevit çağırdı. O açıdan da kendisine teşekkür borçluyum. Zor ama insanı mutlu eden çalışma ortamına kendisi getirdi beni. Dün dertleştik sohbet ettik. Biraz daha düşünmemi ima etti.Ben de birkaç saat daha sayın Başbakanımızın düşüncelerini de değerlendirerek en doğru kararı vermeye çalıştım. Türk milleti çok sabırlı değil.

Ecevit`in Türkiye çok büyük hizmetleri oldu ayrıca merkez solun, sosyal demokrasinin gelişmesine çok büyük öncülük etti.

Ancak sanıyorum bugün artık herkesin 4 kasım gününü düşünmesi lazım. 4 Kasım günü hata yaptık, yanlış oldu demek zor olacak. Maliyeti büyük olacak. Türkiye`nin önünde çok zor işler var, önemli işler var. Başarılabilir ama kolay değil. Ve bu işleri başarabilmek için özellikle Mart ayından beri başlayan ama yeterli derecede güçlü olmayan ekonomik büyümeyi istihdama refaha dönüşü sağlayabilmek için fikir ve gönül birliği içinde olan bir iktidara ihtiyacı var.

Sadece koalisyona değil gerçekten bir fikir ve gönül birliği içinde Türkiye`nin geleceğini, Türkiye`de yapılacak işleri benimseyen ve bu konuda anlaşan insanların iktidarına gerek var.

Şu andaki siyasal bölünmüşlük ciddi bir sorun. Ve bunu mutlaka aşmamız gerekiyor. Bu çabayı sarfetmeye çalışıyorum. Bu çabanın içinde merkez solda DSP`lilerin de olması gerekir diye düşünüyorum.

Fakat Başbakanımız bu çaba ile hükümetteki konumumum çeliştiğini dün yine teyit etti. Hem bu çabayı sürdürmek hem de hükümette devam etmenin doğru olmadığını beyan etti.

Ben de bu durumda artık bugün istifa ediyorum. İstifa mektububumu Başbakanlığa gönderdim.

Özellikle merkez soldaki elele vermenin birlikte hareket etmenin imkanlarını zorlamaya çalışacağım.

Aslında sanıyorum vatandaşlarımızda da bu arzu var. Vatandaş oylarıyla birleştirsin deniyor. Bu o kadar da kolay değil.

Eğer 4 Kasım`da güçlü bir iktidar oluşmazsa önümüzdeki işleri hızla nasıl yapabileceğiz.

Siyaset yapmak için siyaset yapmayacağım. Pazartesi günü daha ayrıntılı açıklamalar yapacağım.

Hiç kimseye kırgınlığım yok. Ancak siyasette kimse kimseyi "gömmeye" çalışmasın.

Devlet Bakanlığı görevinden istifa eden Kemal Derviş, "Özellikle merkez soldaki bir el ele vermenin, birbirlikte hareket etmenin imkanlarını zorlamaya çalışacağım" dedi.

Derviş, İstanbul`a hareketinden önce, Hazine Müsteşarlığı`nda basın mensuplarına istifasını açıkladı. İstifasını Başbakanlığa gönderdiğini bildiren, bundan sonra, özellikle merkez solda bir el ele vermenin ve birlikte hareket etmeninimkanlarını zorlamaya çalışacağını vurgulayan Derviş, aslında vatandaşlarda da bu arzunun olduğunu söyledi.

Derviş, şunları kaydetti: "Deniyorki (vatandaş birleştirsin oylarıyla). Ama bu o kadar da kolay değil. Vatandaşın önüne 15-18 tane ayrı parti koyduğunuz zaman vatandaş nasıl birleştirsin, kolay değil. Burada sanıyorum siyasal kadroların yardımına ve liderliğe ihtiyaç var, bu birleştirme o şekilde olsun. Eğer 4 Kasım`da güçlü bir iktidar ve fikir birliği içinde çalışacak bir iktidar oluşmazsa önümüzdeki işleri hızla nasıl yapabileceğiz? Kaldı ki şöyle bir tehlike de var, seçim kanunu göz önünde tutarsak. 4 Kasım`da vatandaş oyunun yüzde 40`ı, yüzde 50`si senaryolara göre Meclis`e yansımamış olabilecek. Yani vatandaşlarımız bazı partilere oy vermiş olacak fakat bu partiler Meclis`te temsil edilmeyecek. Meclis oyların ancak yüzde 50`sini, yüzde 45`ni yansıtır bir yapıyla gerçekleşirse o zaman tabii böyle bir Meclis`ten oluşacak iktidarın da bir bakıma meşruiyeti tartışılır hale gelecek. Sanıyorum bunu önlemeye çalışmamız lazım. Ve bu konuda gerçekten ciddi çabalar var, bu çabalar devam edecek, elden geleni yapmaya çalışacağız." Daha kesin görüş ve çözümlere dayanan ittifakların birlikteliğinindoğması için çok da geç olmadığının altını çizen Kemal Derviş, "Benimgönlüm merkez solda, çağdaş, sosyal, liberal anlayışı yansıtan, benimseyen ve gerçekten Türkiye`de tek başına dahi iktidar olabilecek bir seçeneğin doğması. Mevcut seçenekler arasından bu işbirliğinin doğması, bunun için çalışacağım" konuştu.

"SİYASET İÇİN SİYASET YAPMAYACAĞIM"

Kendisinin aslında siyasetçi olmadığını, iktisatçı olduğunu ve 22 yıldır ekonomi politikaları konusunda çalıştığını belirten Derviş, ekonomi bilimiyle uğraştığını, zaman zaman üniversitede ders verdiğinive siyasetin kendisi için çok yeni bir çaba oludğunu vurguladı. Ekonominin düze çıkması için bu çabayı gösterdiğini belirten Derviş, şöyle devam etti: "Bu çabayı göstermemin nedeni de ekonominin düze çıkması... İnsanların gösterdikleri büyük fedakarlıklar, maalesef yıllardır biriken maliyetlerin patlamasıyla ortaya çıkan krizin insanlara yüklediği ağır yükün hafiflemesi lazım ve büyümeye geçmemiz lazım. Siyaset için siyaseti yapmayacağım, ekonomik çözümler üretebilecek birsiyasal tartışma içinde olmak istiyorum. Bu tür siyasal arayış içinde ve siyasal hareket içinde olmak istiyorum."

"SİYASETİN SPOR GİBİ OLMASI GEREKİR"

Siyasetin spor gibi olması gerektiğini de vurgulayan Kemal Derviş,demokrasilerde yarışmanın gayet normal olduğunu ama bunun birbirini gömmek ve birbirine zarar vermek biçiminde olmadığını dile getirdi. Bakan Derviş, şöyle devam etti: "Takımlar yarışır ondan sonra da el sıkışılır. Bence insanları suçlamaktan, gömmekten, negatif hisler uyandırmaktan vazgeçmemiz lazım. Çeşitli çözüm önerilerini ortaya koyalım, tartışalım, Türkiye için en güzeli, en iyisi nedir, onu halk önünde tartışalım. Ama sanıyorum birbirine hücum eden, birbirine zarar vermeye çalışan bir siyaset anlayışından vazgeçersek ülkemiz yarar görür. Çünkü siyaset birbirini gömmek, birbirini batırmak üzere kurulursa eninde sonunda butoplumda da milettimizde de bölünmeler, sıkılmalar, karamsar bir davranışa yol açıyor. Bunu mutlaka önlememiz lazım. Yani siyaset bir yarışmadır. Ama bu yarışma olumlu bir ortamda birbirini batırarak değil, çözüm üzerine, tartışma üzerine kurulmalıdır. Ben öyle düşünüyorum, öyle yapacağım. Hiç kimseye kırgınlığım veyakötü hislerim de yok. Daha olumlu, daha yapıcı şekilde tartışırsak sanıyorum daha yararlı olacak. Lütfen bana iyi şanslar dileyin." 2001 yılı Mart ayı başında Hazine`den sorumlu Devlet Bakanlığı`na atanan Derviş, Mayıs 2001`de "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı"nı açıkladı. Derviş, 17 aydır bu görevi sürdürüyordu.

KEMAL DERVİŞ....

Hazine`den sorumlu Devlet Bakanlığı görevini 2001 yılı Mart ayı başından bu yana yürüten Derviş, İngiltere`de ekonomi alanında dünyanın sayılı üniversitelerinden olan London School of Economics`den (Londra Ekonomi Okulu) mezun olduktan sonra ABD`nin dünyaca ünlü Princeton Üniversitesi`nde de yüksek lisans ve doktorasını yaptı.

Derviş, Başbakan Bülent Ecevit`in 1973-1976 yıllarında ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanlığında bulundu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi`ninyanı sıra Princeton Üniversitesi`nde ekonomi ve uluslararası ilişkileralanında öğretim üyeliği görevinde yapan Derviş, Dünya Bankası`na 1978yılında katıldı. Dünya Bankası Araştırma Servisi`nde göreve başlayan Derviş, 1982 yılında, Dünya Bankası`nda Küresel Endüstri Departmanı, Endüstriyel Strateji ve Politikası için Bölüm Başkanlığı görevine getirildi. Bu görevi 1986 yılına kadar sürdüren Derviş, aynı yıl Dünya Bankası`nın Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi`nden sorumlu baş ekonomistliği görevine atandı. Orta Avrupa Departmanı`nda, 1987 yılından 1991 yılına kadar, direktör olarak görev yapan Derviş, daha sonra Kuzey Afrika Departmanlığı`nda direktör olarak görev aldı.

Derviş, daha sonra, Dünya Bankası`nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü`nden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kemal Derviş, Mayıs 2000 tarihinden bu yana Dünya Bankası`nda, küresel düzeyde yoksulluğun azaltılması programları ile ekonomi idaresi ve politika konuları için global iletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı görevini sürdürüyor. 53 yaşında olan Derviş`in "Dış Ticarette Planlama Modelleri" ve "Kalkınma Politikası için Genel Denge Modelleri" isimli iki kitabın yanı sıra çeşitli dergilerde yayımlanmış ekonomi konusunda çok sayıda makaleleri bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!