Kazak başkentini Türk firmaları kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Kazak başkentini Türk firmaları kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2005 09:55

Türk inşaat firmaları, her tarafı şantiye olması nedeni ile `inşaat şehir` denilen Kazakistan`ın başkenti Astana`da `yeni bir şehir` kuruyor. Başkentin birçok kamu binasını, otellerini Türk şirketler yapıyor

Kazakistan`ın, her tarafı inşaat halinde olduğu için `inşaat şehir` olarak adlandırılan başkenti Astana`yı Türk firmaları `yeni baştan` kuruyor. Ülkenin eski Başkenti Almatı`nın bırakılıp, yerine o dönemde 5 bin nüfuslu olan Astana`nın başkent ilan edilmesinden sonra, özellikle kamu idare binalarının yapımı nedeni ile şantiyeye dönen kentin en önemli kamu binalarını Türk firmaları inşa ediyor.
Kazakistan`da faaliyet gösteren 74 Türk firmasının 54`ü inşaat şirketi ve en önemli iş alanları da yeni başkent Astana. Türk firmaları bu ülkede şimdiye kadar 3.2 milyar dolar yatırım değeri olan 147 projeye imza attılar.
Başkent ilan edilmesinden sonra nüfusu hızla artarak 800 bine ulaşan Astana`daki pekçok devlet binası, otel, sosyal tesis Türk meteahitleri tarafından inşa edildi. İngiliz ve Amerikan firmalarının da ilgi gösterdiği şehirde önemli projelerin yaklaşık yüzde 70`i Türk firmalar tarafından gerçekleştirildi. Bu şirketlerden bazıları şunlar: Alarko, Ahsel, Aysel, Borova, Ceylan, Emsaş, Enka, İdil, İsot, Koray, Mensel, Tekfen, Üçgen, Zafer ve Sembol İnşaat.
Türk firmaları üstlendikleri projeleri ekonomik bir biçimde ve zamanında, hatta zamanından önce teslim ettikleri için tercih ediliyor.

Havaalanı yaptılar
Astana Havaalanı`nı Alarko liderliğindeki bir konsorsiyum yaptı ve taahüt edilenden iki ay önce hizmete soktu.
Türk firmalarının imza attığı diğer projeler arasında Parlemento binası, Cumhurbaşkanlığı konutu, Okan Intercontinental Astana,Ulusal Müze, Devlet Konukevi, İkiz Kuleler, Rixos Hotel de var. Türk şirketleri ayrıca birçok alışveriş merkezi, karayolları ve fabrikalar yaptı.
Tekfen ve Gama`nın üstlendikleri Kaşagan petrol sahasında 700 milyon dolarlık petrol terminali inşaatı ve Borova tarafından yapılan Çimkent kentindeki toplu konut ve alışveriş merkezi inşaatları var.


Üç yeni proje daha...
Türk şirketi Sembol İnşaat, Kazakistan`ın başkenti Astana`da 150 milyon dolarlık üç yeni projeyi hayata geçiriyor. Firma, Okan Holding`in sekiz yıl önce açtığı Okan İntercontinental Astana`dan sonra, şehrin ikinci beş yıldızlı oteli Rixos President Astana`yı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev`in katılımıyla geçen hafta açtı.
2006 yılına kadar da Kazakistan Barış ve Anlaşma Sarayı olarak bilinen Cam Piramit ve Astana Stadyumu`nu tamamlayacak.

Stadyum yapacak
Sembol`ün ikinci proje ise 30 bin kişilik stadyum. Proje bedeli 61 milyon dolar olan stadyum dikdörtgen geometriye sahip olacak. 232 bin 485 metrekarelik arsa üzerinde projelendirilen Astana Stadyumu, bölgenin sert iklim koşullarına uygun olarak hareketli çatı sistemi ile açılıp kapanabilecek.


8.5 ayda beş yıldızlı otel yaptı
2000 yılında Fettah Tamince ve Aytekin Gültekin ortaklığında Antalya`da kurulan Sembol İnşaat`ın yurtiçinde Rixos oteller zincirinin yanı sıra yurtdışında Ukrayna, Rusya, Hırvatistan ve Avusturya`da da çeşitli yatırımları var. Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Oteli 8.5 ayda bitirdik. Bu bir rekordur. Otel 3 Temmuz`da Astana`da yapılacak Şangay Zirvesi`ne ev sahipliği yapacak dedi. 336 yatak kapasitesi ve 12`si president suit olmak üzere toplam 168 oda ile hizmet verecek. Rixos President Hotel Astana`nın 10 yıllık işletme hakkı Sembol`de olacak. Barış ve Antlaşma Sarayı olarak bilinen 69 milyon dolarlık Cam Piramit`in inşaatı da Sembol İnşaat tarafından gerçekleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!