Güncelleme Tarihi:

Turkcell`in yönetimini ele geçirmeye çalışan ortaklar arasında kafa karıştıran para trafiği.
İsveçli TeliaSonera, Altimo`yla Kasım 2009`da imzaladıkları, `Turkcell`i ele geçirme anlaşması` uyarınca bugüne kadar 150 milyon dolar aldığını açıkladı. Turkcell Genel Müdürü Ciliv, `O paranın Turkcell ile ilgili olup olmadığını araştırıyoruz` diye konuştu.
CEO Süreyya Ciliv, 10. yıl dolayısıyla gongun başına geçti, brokerların alkışlarıyla seansı bitiren gongu çaldı. Gong töreni öncesi Ciliv`le uzun süre sohbet ettik. Laf döndü dolaştı, geleceği yere; Turcell`in ortaklık yapısına geldi. Bu sayfalarda defalarca kez Turkcell`in Türkiye için stratejik önemini anlattık.
Turkcell`deki başarının en önemli isimlerinden Süreyya Bey ve ekibinin ağzından olan biteni dinlemek açıkçası ufkumuzu biraz daha açmış oldu. Hatırlatalım; Turkcell`in yüzde 35`i halka açık. Yani bu hisseler borsada işlem görüyor. Bunun dışında 3 büyük hissedar var; Çukurova (yüzde 14), TeliaSonera yüzde 37 ve Alfa (yüzde 13)... ABD`li yatırım fonu Lazard ve bazı fonlar, Turkcell`in kurucuları arasında bulunan Murat Vargı gibi isimler de küçük yatırımcılar... Turkcell`deki iki yabancı; İsveçli TeliaSonera ile Rus Alfa, Turkcell`deki Türk ortakları tasfiye etmek için ortak hareket kararı aldı. Bu plan Turkcell`in içinin boşaltılmasında tutun da gizli protokoller ve yasadışı kaynak aktarımına kadar `Türkiye`nin Turkcell`i için tüyler ürpertici detaylar içeriyor. İki yabancı, şirketin Türkiye dışındaki 8 ülkedeki varlığını, ortak oldukları Megafon adlı şirkete devredip Turkcell`i küçültmeyi planlıyor. Bunun için de Turkcell`in yönetim kurulunun onayı gerek... Ancak mevcut yönetim bu plana engel...
YATIRIMCI VURULDU
- Küçük yatırımcılardan gelen tepkiler nasıl?
Ben ve CFO arkadaşımız temettü dağıtılmasını onayladık ama bazı yönetim kurulu üyeleri onaylamayınca temettü dağıtılmadı. Bu 6 aydır bekleyen küçük yatırımcı için iyi olmadı. Dolar son 6 ayda yüzde 20 değer kazandı. Anlayacağınız dolar bazında bakıldığında Turkcell yatırımcıları önemli kayıplar yaşadı.`
PARA TRANSFERİ ARAŞTIRILIYOR
TURKCELL CEO`su Ciliv, TeliaSonera`nın geçen hafta yapılan üçüncü çeyrek bilanço sonuçlarının açıklandığı toplantıda Alfa`dan 50 ve 100 milyon dolarlık ödemelerin Turkcell`le ilgili olup olmadığını araştırmaya başladıklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak Koray Öztürkler şunları anlattı: Telia Sonera`nın 2009`da bilançosunda 50 milyon dolar giriş var. Nedeni Alfa ile Telia arasında yapılan bir anlaşma olarak açıklanıyor. Bu çeyrekte de 100 milyon dolarlık başka giriş var. Hangi koşullar oluştu da bu paralar ödendi bilmiyoruz. Ancak genel kurulda Turkcell`le ilgili bir anlaşmaya referans veriliyor. Burada araya girelim: Bu iki yabancı ortak, 2009`da Turkcell varlıklarının satılıp Megafon adlı şirketlerine devredilip bu şirketi de Turkcell`de kontrolü ele geçirdikleri Fintur üzerinden kontrol etmek isteklerini açıklayan bir anlaşma yapmışlardı. Koray Bey de bu konuya dikkat çekti.
1.3 MİLYAR LİRALIK REKOR TEMETTÜYÜ KİLİTLEDİLER
Çukurova, TeliaSonera ve Alfa`nın ikişer yöneticisi yönetim kurulunda. Bir de bağımsız üye var. Turkcell yönetiminde bu `tasfiye kararını` almak için de en az 5 oy gerekiyor. Yabancıların toplamda 4 yönetim kurulu üyesi var. İşte bu yapı, yabancıların Turkcell`i ele geçirmelerini engelliyor. Genel kurullarda Türkleri tasfiye planını geçiremeyen yabancı ortaklar `Sen benim istediğim kararı almazsan, ben de yatırımcına 1.3 milyar liralık temettünün (kar payı) dağıtılmasını engellerim` diyerek şirketi kilitliyor.
SPK`NIN KARARI ÖNEMLİ
ANCAK son genel kurul öncesi SPK, tarihi bir karar aldı ve İMKB-30 endeksine dahil şirketlerde 3 bağımsız üye zorunluluğu getirdi. Ciliv`e SPK tebliğini sorduk:
-Gelecek hafta Turkcell`in yönetim kurulu var. Ortakların da onayı alınarak SPK`nın direktifleri doğrultusunda yeni yönetim kurulunun oluşturulacağına inanıyorum.
- Bağımsız üyeleri kim seçecek?
Hissedarların onayı olsa iyi olur. Ama onun kadar SPK`nın kararı da önemli. Benim bakış açım geçmişe değil ileriye bakmak. Küçük büyük tüm yatırımcılar bir araya gelmeli. Biz yöneticiler olarak hissedarlara eşit davrandık.
Colin Williams`ın bağımsızlığının en güzel örneği..
TURKCELL`in yabancı ortakları uzun süredir Yönetim Kurulu Başkanı Colin J. Williams`ın azlini istiyor. Gerekçeleri ise Williams`ın bağımsız olmadığı... Ciliv`den toplantıda, yönetimdeki bağımsız üye Colin Williams`ın `Çukurova`nın adamı` iddialarına itirazı geldi; `Eğer Çukurova`nın adamı olsa Mehmet Emin Karamehmet`in yönetim kurulundan azledilmesi için oy kullanır mıydı` diye sordu.
11 yıl sonra kapanış gongunu çaldı
TURKCELL`in NY Borsası`ndaki 10. yıl etkinliği kapsamında 20 Ekim`deki kapanış gongunu Turkcell CEO`su Süreyya Ciliv çaldı. Turkcell 10.5 milyar dolar piyasa değeriyle NY Borsası`ndaki 2 bin şirket arasında yüzde 20`de bulunuyor. Turkcell CEO`su Ciliv, 1993`te kurulan şirketin 11 Temmuz 2000`de dünyanın en sıkı denetimi olan borsası olan New York Borsası`nda halka açıldığını anlatan Ciliv, `Niye başka bir şirket yapmadı da Turkcell gerçekleştirdi? Çünkü Turkcell o dönem riski aldı. Bu bir vizyonun hikayesi` diyerek sözlerini sürdürdü. Şirket 2000`de halka açılma sırasında çalınan gong sonrası New York`ta büyük bir şenlik düzenlemişti. Ancak bu kez çaldığı gong finans sermayesinin protestolarına denk geldi. Bu nedenle borsa etrafında her yerde geniş güvenlik önlemi vardı. Protestocuların girmesine izin olmamasına karşın kafasındaki temsili 1 dolarlık bozuk parada `Occupy Wall Street-Wall Street İşgal Et` yazan biri sermayeye isyanını bağırarak herkesi desteğe çağırıyordu. Dünyanın en büyük borsası NY`ta bugün 12.5 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış (Türkiye`nin milli gelirinin yaklaşık 16 katı) bin 953 şirket işlem görüyor.
2000`den sonra yurtdışına açıldıklarını Türkiye dahil 9 ülkede faaliyet göstermeye başladıklarını ve hatırlatan Ciliv o dönemden bugüne 10.7 milyon olan abone sayılarının 61.7 milyona çıktığını belirtti. Kazakistan`da yüzde 60, Azerbaycan`da yüzde 50`nin üzerinde pazar payı olduğunu kaydeden Ciliv, 2004-05 arasında alınan yönetim kurulu kararlarıyla bu bölgedeki şirketin çoğunluk hisselerinin Telia Sonera`ya geçtiğini anlattı.
PİYASA DEĞERİ DÜŞTÜ ÇÜNKÜ
TURKCELL`in 2007`de 26 milyar dolar piyasa değeri olduğunu bugün 10.5 milyar dolara düşen bu rakamın nedenlerini sorduğumuzda Ciliv şunları anlattı: `Turkcell son 7 yılda 3.7 milyar dolar temettü dağıttı. Son dağıtılamayan 1.3 milyar TL (yaklaşık 700 milyon dolar) temettü ile birlikte 4.4 milyar dolar demek. Bu para şirketin içinde kalsa piyasa değerimiz 15 milyar dolar olur. Ayrıca 2007`de dolar 1.14 TL düzeyindeydi. Bugün 1.90`lara geldi. Arada neredeyse yüzde 40`lık fark var. Son olarak 2008`de başlayan krizi de eklersek Turkcell`in neden değer yitirdiğini anlayabiliriz. Ancak şunu söylemeliyim ki SPK tebliği açıklandı Turkcell hisseleri yüzde 7 arttı. Üstelik bağımsız üyeler sorunu daha tam olarak çözülmeden bile.`
3G OLMAZSA FATİH`LE MEZARLIĞA DÖNERİZ
HÜKÜMETİN her öğrenciye tablet bilgisayar verilmesine yönelik çalışmaları sürüyor. 8 milyar dolara ulaşacağı iddia edilen proje için tüm teknoloji şirketleri çalışıyor. Turkcell de bunlardan biri. Süreyya Ciliv, tabletlerde sadece kablosuz erişim olmasının yanlış olacağını belirtiyor ve öğrencilerin mobil internet (3G) ile sadece okulda değil her yerde bilgiye erişmesi gerektiğini söylüyor. Bir de uyarısı var Ciliv`in `3G koymazsak Türkiye tablet mezarlığına döner.`
5 YILDIR YENİ İÇİN HAZIRLANDIK 5 YILDIR YENİ İÇİN HAZIRLANDIK
`DÜNYA frene basarken biz değil frene basmak hayatımızın en büyük yatırımını 4.4 milyar dolarla yaptık` diyen Ciliv Türkiye`nin artık teknolojide dezavantajlı değil avantajlı konuma geldiğini anlattı. `5 yıldır yeni dünyaya hazırlık için çok yol katettik` diyen Ciliv, Apple`ın önceki hafta ölen efsane kurucusu Steve Jobs`ı hatırlatarak şunları söyledi: `Jobs bir bireyin nasıl fark yaratabileceğine yönelik güzel bir örnek. Turkcell`de mobil internet diye yırtınırken rakipler `gerek yok` deyip ihalelere girmedi. Jobs nasıl bir dönemi başlattıysa biz de 2007`den beri yeni döneme hazırlanıyoruz. Mobil interneti (3G) çok istedik ve o nedenle 460 yazılım mühendisi aldık. 4 yıl önce rakipler hatta içimizdeki bazı arkadaşlar bile `Biz Telekom şirketiyiz, yazılımcı değiliz` diyerek `Süreya şaşırmış` diyerek beni eleştirdiler. Ama haklılığımız ortaya çıkıyor. Turkcell`de yeni dönemde televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonlarla daha aktif olacağız.`
HÜSEYİN BASİNA`NIN RUSYA`YLA YOĞUN İLİŞKİLERİ VAR
SÜREYYA Ciliv, Turkcell`in ilk kurulduğunda devletle yaptığı lisans anlaşmasına yönelik önemli bir ayrıntıyı hatırlatıyor. Lisans anlaşmasına göre, şirketin kontrolünün değişmesi halinde bu değişiklik 15 gün önce devlete yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) bildirilmesi ve bunun BTK`nın onaylaması gerekiyor. İşte bu noktada iki yabancı ortağın 12 Ekim`deki genel kurulda `Yeni bağımsız üye` olarak Turkcell`e getirmek istedikleri Hüseyin Basina ile ilgili bu kurala uyulmadığı eleştirisi hatırlatılıyor. Ciliv, `Bunu 2 hafta öncesinde bildirmeleri gerekiyordu. Üstelik bağımsız olarak getirilmek istenen Hüseyin Basina`nın Rusya`da yoğun ilişkileri var. Ancak artık SPK`nın bu konuda geniş yetkisi var` diyor.
AKŞAM