İşte A`dan Z`ye 301 analizi

Güncelleme Tarihi:

İşte A`dan Z`ye 301 analizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 15:026dk okuma

301 için 301 kere düşünüyorlar, işte a`dan z`ye 301`in analizi...

Haberin Devamı

Madde 301 - (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük  Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. (4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

HÜRRİYET

Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu`nda Şahin, dava sayısını azaltmak için 301`den soruşturma izni verilmesinin adalet Bakanı`nın iznine bağlanmasını istedi. Ancak, selefi Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek buna karşı çıktı. Bakanlığı döneminde bakan iznini kaldırtan Çiçek, dava açılabilmesi için izin yetkisinin Adalet Bakanı`na değil yetkili bir kurula verilmesi gerektiğini savundu.

Toplantılarda, bazı bakanlar ve MYK üyeleri, cezadaki indirimle, muhalefetin Türk milletini aşağılamayı ucuzlattılar gibi propaganda yapmasına kapı aralanacağını savundular. Çiçek ise, kovuşturma izninin, bakan yerine, bakanlıkta kurulacak bir kurula bırakılmasını yineledi. Çiçek, hükümeti eleştiren STK`ların da elini taşın altına koyması için, bunlardan komisyona temsilci alınmasını önerdi. İşte MYK`daki farklı görüşler üzerine Erdoğan 301 Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ`a Siz biraz daha üzerinde çalışın, haftaya görüşelim diyerek, teklifin TBMM`ye sunulma sürecini erteledi.

Yeni düzenlemeyle üç önemli yenilik getiriliyor: 1) Mevcut yasadaki, Türklüğü ve Cumhuriyeti tanımları Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti şeklinde somutlaştırılıyor. Türklük, Cumhuriyet ve TBMM`yi aşağılamada 3 yıllık üst sınır 2 yıla indirilerek, diğer kurumlarla eşitlendi. Böylece hakimin cezayı ertelemesine olanak sağlanıyor. 2) Suçun yabancı bir ülkede işlenmesi halinde, cezayı üçte bir oranında artıran hüküm çıkarılıyor. Böylece yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından Türklüğün aşağılanması ile ilgili ayrıca bir düzenleme yapılmıyor. 3) Bu suçtan kovuşturma açılabilmesi için Adalet Bakanının izni yeniden getiriliyor.

Yargının yorum alanını daraltmak amacıyla geniş bir gerekçe yazıldı. Aşağılamanın eski yasadaki tahkir ve tezyifin karşılığı olduğu, bunun hakaretten farklı olduğu anlatıldı. Gerekçede, Hakaret daha çok gerçek kişiler için söz konusu olabilir. Tahkir ve tezyif ise tüzel kişiliklerle ilgilidir denildi. Temel hak ve özgürlükler açısından, başkalarını rahatsız eden, hoşa gitmeyen eleştirilerin bile aşağılama sayılmayacağı, aşağılama eyleminin daha zor oluşacağı yazıldı.

Gerekçede, İsnat edilen suçun oluşumunu tespit açısından, söz konusu yazı veya konuşmanın tamamı üzerinde kovuşturma yapılması şartı getirildi. Böylece, savcıların birkaç cümleyi ayıklayarak dava açmasının yolu kapatılmak istendi.

AB`nin sürekli kaldırılmasını istediği Nobel ödüllü Orhan Pamuk`un yargılaması ününü katlayan TCK`nın Türklüğe hakaret suçu eski TCK`nın 159. maddesinin karşılığı. Düşünce açıklamalarını cezalandırmada en yaygın kullanılan maddeler arasında 1 Haziran 2005`te yürürlükten kaldırılan TCK`nın 159. maddesi önemli yer tutuyordu. Eski madde, asıl olarak Türklüğü, Cumhuriyeti, TBMM`yi, hükümetin manevi şahsiyetini, bakanlıkları, devletin askeri ve emniyet kuvvetlerini veya adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif` suçunu düzenliyor ve bu suçu işleyenlere bir yıldan altı yıla kadar hapis öngörüyordu. Bu suç Haziranda yürürlüğe giren yeni TCK`nın 301. maddesinde esas olarak korundu. Ceza miktarında değişiklik yapıldı ve Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz düzenlemesi getirilmişti. Ancak, bu aydınlara 301`den dava açılmasını engellememişti.

TCK 301, İtalyan ceza yasası ile aynı cezayı öngörüyor Türkiye, AB`nin kaldırılmasını istediği TCK`nın Türklüğe hakareti düzenleyen 301. maddesini yıllardır tartışırken, AB ülkelerinde de benzer maddelerin olduğu ortaya çıktı. İtalyan ceza kanunu ile TCK`daki 301`in metinleri çok benziyor. İtalyan ve Türk ceza kanununun bu konuda verdiği ceza bile aynı.

Danimarka Ceza Kanunu, sadece Danimarkalıları değil tüm AB milletini aşağılamayı cezalandırıyor. Danimarka ceza kanunu, AB ülkelerinin tamamını ya da milletlerini ya da Avrupa Parlamentosu`nu alenen aşağılarsa 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü içeriyor.

İtalyan Ceza Kanunu`nda,Her kim Cumhuriyeti, parlamentoyu veya ikisinden birini veya hükümeti veya Anayasa Mahkemesini veya yargı gücünü alenen aşağılarsa 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülür deniliyor. Bu madde Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır şeklinde düzenleme getiren TCK 301`e tıpatıp benziyor. Ceza karşılığı da aynı. İTALYAN CEZA KANUNU Madde 290. (Cumhuriyetin, Anayasal Kurumların ve Silahlı Kuvvetlerin Aşağılanması) Her kim, Cumhuriyeti, yasama organlarını ve bunlardan birini ya da Hükümeti veya Anayasa Mahkemesini veya adli düzeni alenen aşağılarsa altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Aynı ceza devletin silahlı kuvvetlerini veya kurtuluş kuvvetlerini alenen aşağılayan kimse hakkında da uygulanır. Madde 291. (İtalyan ulusunun aşağılanması) Her kim İtalyan ulusunu alenen aşağılarsa bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 292. (Bayrağın veya devlete ait diğer bir sembolün aşağılanması)Her kim, ulusal bayrağı veya devlete ait diğer bir sembolü aşağılarsa bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ceza kanunu açısından ulusal bayrak ifadesiyle devletin resmi bayrağı ve ulusal renkleri taşıyan diğer her türlü bayrak kastedilmektedir.Bu madde hükümleri, ulusal renklerin üzerinde temsil edildiği bayrağın dışındaki şeyi aşağılayan kimse hakkında da uygulanır.

Polonya`da Her kim Polonya halkını, Polonya cumhuriyetini alenen aşağılarsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis` düzenlemesi var. İspanya ceza kanunu madde 543. ise İspanyayı, özerk bölgelerini veya simge ve amblemlerini sözle ya da yazıyla veya eylemle alenen aşağılar, küçük düşürürse ona 2 aya kadar hapis cezası öngörüyor.Polonya ceza kanununda da üst sınır Türkiye`deki gibi 3 yıl. Polonya ceza kanunu, Türklük yerine Polonya halkı kavramını içeriyor.

Almanya`ya, Her kim aleni olarak bir toplantıda Almanya Federal Cumhuriyetini, eyaletlerden birini, onun anayasal düzenini söverse, milli marşını, bayrağını, armasını ve kötü niyetli olarak küçük düşürecek olursa 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılır hükmü var. Alman Ceza Kanunu`ndaki cezanın altı sınırı Türkiye`dekinin aksine altı ay değil bir yıl olarak ve daha ağır şekilde düzenliyor. ALMAN CEZA KANUNU Madde 90-a. (Devleti ve Onun Sembollerini (egemenlik alametlerini) Tahkir (1)Her kim bir toplantıda veya yazılı neşriyatın dağıtılması suretiyle (madde 11/3) alenen: 1. Federal Alman Cumhuriyetine veya federe devletlerine veya anayasal düzenine hakaret eder veya kötü niyetle aşağılarsa veya, 2. Federal Alman Devletinin veya federe devletlerden birinin, renklerini, bayrağını, armasını veya ulusal marşını tahkir ederse, üç yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır. (2) Benzer şekilde kamuya açık bir alanda sergilenen Federal Alman Devletine veya onun federe devletlerinden birine ait bayrağı veya Federal Alman Cumhuriyetinin veya federe devletlerden birinin resmi bir kurumuna ait bayrağı bulunduğu yerden indiren, yırtan, ona zarar veren, kullanılamaz veya tanınmaz hale getiren veya aşağılayıcı eylem ve davranışlarda bulunan kişi cezalandırılır. Bu suça teşebbüs de cezalandırılır. (3) Fail, bu fiili Alman Federal Cumhuriyetinin varlığına veya anayasal ilkelere karşı (düşman olan) bir eğilimi (düşünce akımını) desteklemek amacıyla gerçekleşiyorsa ceza beş yıla kadar hapis veya para cezasıdır.

Danimarka Ceza Kanunu`nda, AB ülkelerinin tamamını ya da milletlerini ya da Avrupa Parlamentosu`nu alenen aşağılarsa 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü içeriyor. Danimarka, sadece Danimarkalıları değil tüm AB milletini aşağılamayı cezalandırıyor.

Hrant DİNK, Elif ŞAFAK, Orhan PAMUK, Perihan MAĞDEN, Arat DİNK ile gazeteciler İsmet Berkan, Hasan Cemal, Murat Belge, Murat Yetkin, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu da 301. madde sebebiyle yargılanmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!