İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde geri sayım

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2025 13:11

Küresel ekonomi, sürdürülebilirlik, sağlık, otomotiv, enerji, telekomünikasyon, sanayi, finans, eğitim, dijital dönüşüm, girişimcilik ve uluslararası yatırım gündemlerini tek çatı altında buluşturan İstanbul Ekonomi Zirvesi, bu yıl 9. kez ve 11–12 Aralık 2025 tarihlerinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Zirve öncesinde, 17 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın kahvaltısında, medya temsilcileri zirvenin ana teması, kilit konuşmacıları, panel başlıkları, konuşmacıları ve bu yılki yenilikler hakkında bilgilendirildi.

Toplantıya; İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Saltık, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Taş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu ile SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Emine Erdem, Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü ve BAU Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Özlem Koç ve Forma Makine Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Akbaş Kırış katılarak zirvenin vizyonu ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

 Toplantıya ayrıca İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim ve İcra Kurulu Üyelerinden; Aşci-Etci Avukatlık Kurucu Ortağı Av. Saro Benglian, Güneri Makina Genel Müdürü Anıl Güneri, Hpm Hijyen Proses Makinaları Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kılavuz, MOPA Exclusive  Yönetim Kurulu Başkanı ve TUSİAD Üyesi Nurettin Varol, Uğurcan Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Gülek Balta, Turanlar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Turan Hatipoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve BPKlinik Kurucusu Prof. Dr. Berrin Pehlivan, ZF CVS Turkey Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Kâzım Eryılmaz, Adnan Bostan Mobilya Dekorasyon Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Melih İpekçiler, Sentromer DNA Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Pınar Akalın, Lazaza Fashion kurucusu Gülcan Selçuk katılım sağladı.

YENİ KÜRESEL DÜZENİN KODLARI MASAYA YATIRILIYOR

 Bu yılki ana tema olan “Yeni Dengeler & Küresel İş Birlikleri”, jeopolitik dönüşümlerin ve ekonomik değişimlerin dünya ekonomisindeki etkilerini odağına alıyor. Basın kahvaltısında yapılan konuşmalarda, Türkiye’nin bu yeni dönemdeki stratejik rolü, iş dünyasının dönüşüm ihtiyacı ve uluslararası yatırım fırsatları detaylı biçimde ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, Türkiye’nin üretim kapasitesi, coğrafi avantajı ve bölgesel etkisiyle İstanbul’un küresel iş birliklerinde giderek daha kritik bir konuma gelmesi için çalıştıklarını belirtti. Ayrıca “İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin uluslararası iş ve fikir liderlerini bir araya getiren en güçlü platformlardan biri olmayı sürdürdüğünü” ifade etti.

Haberin Devamı

ORTAK AKIL VE İŞ BIRLIĞININ EN GÜÇLÜ ADRESI: İSTANBUL EKONOMI ZIRVESI

 Abdullah Değer’in ardından konuşma alan Koluman Holding CEO’su ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Saltık, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin reel sektör için stratejik bir buluşma noktası olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bölgesinin en güçlü üretim ve tedarik merkezlerinden biri hâline geldiğini ifade etti. Türkiye’nin dünyanın 16’ncı büyük üretim ekonomisi olarak özellikle otomotiv, makine, kimya ve savunma sanayilerinde yüksek katma değer ürettiğini belirten Saltık, İstanbul’un ise GSYH’nin üçte birini ve ihracatın yüzde 21’ini tek başına karşılayan ekonomik bir çekim merkezi olduğunu söyledi. “Zirvede kurulan her temas, yalnızca Türkiye için değil, geniş bir coğrafya için sonuç üreten stratejik bir etki yaratıyor” diyen Saltık, “Yeni Dengeler & Küresel İş Birlikleri” temasının da Türkiye’nin küresel dönüşümde merkezde yer alma iddiasını güçlendirdiğini ifade etti. Koluman olarak zirveyi, Türkiye’nin üretim gücü ve küresel vizyonunu ortak bir platformda ileriye taşıyan önemli bir araç olarak gördüklerini belirterek tüm paydaşları bu yolculuğa katkı vermeye davet etti.

Haberin Devamı

BÜYÜME HEDEFLERİNDE EĞİTİM KRİTİK BİR ROL ÜSTLENECEK

 Etkinlikte bulunan bir diğer isim olan Bahçeşehir Kolejleri Genel Müdürü ve BAU Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Özlem Koç, eğitim, iş dünyası ve kamu politikalarının aynı masa etrafında buluşmasının önemine dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu; “Ülkemizin orta ve uzun vadeli büyüme hedeflerine ulaşmasında eğitim kritik bir rol üstlenecek. Ekonomi artık yalnızca sermaye ve kaynaklarla değil; bilgi, beceri ve nitelikli insan gücüyle şekilleniyor. Bizler, eğitimin sadece bireylerin değil, aynı zamanda ekonomilerin geleceğini belirleyen en stratejik alan olduğuna inanıyoruz. Bahçeşehir Koleji olarak desteklediğimiz ‘Yeşil Ekonomi, Temiz Teknoloji ve Ortak Vizyon’ panelinde ise geleceğimizi doğrudan etkileyen hayati bir başlığı ele alacağız. Bu panelde moderasyon görevini üstlenmekten ayrıca onur duyuyorum.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE 5G’YE HAZIR!

Etkinlikte söz alan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu: “Vodafone Business olarak, KOBİ’lerden büyük ölçekli şirketlere kadar her ölçekte işletmenin dijital dönüşümünü destekliyoruz. 5G, IoT, bulut, yapay zekâ ve dijital fabrika çözümlerimizle işletmelerin verimliliğini artırıyor, dijitalleşmeyi herkes için uygulanabilir, erişilebilir ve sürdürülebilir kılıyoruz. Amacımız, Türkiye’nin dijital ekonomi yolculuğunda güçlü bir iş ortağı olmak ve yeni fikirlerin, yeni ortaklıkların ve teknolojik adımların önünü açmak.  1 Nisan itibarıyla Türkiye’yi 5G’ye hazırlamış olacağız. Bu süreçte edindiğimiz deneyimleri ve geliştirdiğimiz çözümleri paylaşmak için de teknoloji sponsoru olarak İstanbul Ekonomi Zirvesi’ndeyiz.”

Haberin Devamı

“TURİZM YÜZYILI”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Taş, turizmin artık yalnızca bir seyahat deneyimi olmaktan çok daha öte bir anlam taşıdığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Turizm; küresel dengeleri etkileyen, ekonomileri güçlendiren, toplumlar arasında kültürel ve sosyal bağları kuvvetlendiren stratejik bir alan hâline geldi. Bugün dünya ekonomilerini birbirine bağlayan en güçlü sektörlerden biri olduğunu çok net görüyoruz. Türkiye ise bu küresel etkinin önemli aktörlerinden biri. Doğal zenginliklerimiz, kültürel mirasımız, yüksek hizmet standartlarımız ve coğrafi avantajlarımızla dünyanın en güçlü turizm destinasyonlarından biriyiz. Ancak bununla yetinmeyip rekabet gücümüzü artırmak, turizmi dört mevsime yaymak ve daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız. Tam da bu nedenle TÜRSAB olarak ‘Turizm Yüzyılı’ projesini hayata geçirdik. Bu proje ile hedefimiz çok net: Turizmi yılın tamamına ve ülkenin tüm bölgelerine yayarak, sektörü Türkiye ekonomisinin stratejik lokomotiflerinden biri hâline getirmek.”

HERKES İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR VE EŞİTLİKÇİ KALKINMA

 SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Üyesi Emine Erdem, konuşmasında iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşüm sürecine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Pek çok sektörde maliyet artışları, kur baskısı ve yetenekleri elde tutma gibi önemli zorluklarla karşı karşıyayız. Ancak ülkemizin güçlü girişimcilik kültürü, dinamik üretim kapasitesi, zorluklarla mücadeledeki dayanıklılığı ve genç nüfusu bize önemli bir avantaj sağlıyor. İş dünyasında dengeler ve rekabet koşulları hızla değişiyor; bu nedenle mesele artık yalnızca ekonomiyi büyütmek değil, geleceği doğru okumak ve geleceğe yön verecek stratejik yatırımları bugünden hayata geçirmek” dedi ve ekledi; “Bir diğer kritik konu ise kadınların ekonomiye tam ve eşit katılımıdır. Kadınların aktif rol almadığı bir ekonomik yapıda hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil. TÜİK 2024 İşgücü İstatistiklerini temel alan Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara platformu verilerine göre, Türkiye’de kadın girişimci oranı 2002’de yüzde 13,1 iken 2024’te yüzde 18’e yükseldi. Bu değerli bir ilerleme olmakla birlikte, gerçek eşitliği sağlamak için önümüzde hâlâ uzun bir yol olduğunun altını çizmek gerekiyor.”

DERT VARSA ÇÖZÜM DE VAR

 Etkinliğin son konuşmasını gerçekleştiren Forma Makina Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Yeliz Akbaş Kırış, “Sanayicinin derdi bitmiyor; bunu hepimiz biliyoruz. Ancak dert varsa, elbette çözüm de var. Biz de 12 Aralık günü gerçekleştireceğimiz Katma Değerli İhracat ve İnovasyon Odaklı Büyüme panelinde değerli hocalarımız ve sektörün önde gelen isimleriyle makine imalatı tarafında neler yaptığımıza ışık tutacağız. Karşılaştığımız sorunları nasıl aştığımızı ve bundan sonra nasıl ilerleyebileceğimizi paylaşacağız” dedi. 

DÜNYA EKONOMİSİNDE YENİ DÖNEMİN KODLARI İSTANBUL’DA KONUŞULACAK

İstanbul Ekonomi Zirvesi, bu yıl da küresel ölçekte yankı uyandıracak kilit konuşmaları ve panelleriyle dikkat çekiyor. “Yeni Dengeler & Küresel İş Birlikleri” temasıyla düzenlenen zirve; jeopolitik değişimlerin ekonomi üzerindeki etkilerinden yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine, sürdürülebilir yatırımlardan enerji politikalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede önemli konuları gündeme taşıyacak. Kamu temsilcileri, uluslararası yatırımcılar, diplomatik misyonlar, iş dünyası liderleri ve akademisyenler bir araya gelerek küresel ekonomik iş birliklerinin geleceğini değerlendirecek.

İstanbul Ekonomi Zirvesi 2025, Yeni Dengeler & Küresel İş Birlikleri ana teması kapsamında Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Burundi, Cibuti, Filistin, Hırvatistan, Kamboçya, Kanada, Karadağ, Katar, Kırgızistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kosova, Kuzey Makedonya, Meksika, Moritanya, Nijer Cumhuriyeti, Pakistan, Panama, Polonya, Slovakya, Tacikistan, Uganda, Vanuatu, Venezuela, Vietnam ve Zambiya gibi 50 farklı ülkeden üst düzey temsilcileri Çırağan Sarayı’nda ağırlayacak. Bu yıl ayrıca, İstanbul Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenecek panellerde Avrupa, Asya, Körfez, Afrika ve Amerika ülkeleri ile Türkiye arasındaki yatırım fırsatları ele alınacak.

“DÜNYA BARIŞI” TEMALI RESEPSİYON

11 Aralık akşamında, B2B toplantıların ardından “Dünya Barışı” temalı özel bir resepsiyon düzenlenecek. Gecenin açılışı, Türkiye’de görev yapan Büyükelçi ve Başkonsolosların, barış mesajlarını birer dakikalık demeçlerle paylaşmasıyla gerçekleşecek. Ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle “7 Bölge Anadolu” adlı dans gösterisi sahnelenecek. Gecenin finali ise Dünya Barışı temalı özel bir defile ile yapılacak.

ZİRVENİN FİNALİ GALA GECESİ İLE TAÇLANACAK

İstanbul Ekonomi Zirvesi 2025, 12 Aralık akşamı düzenlenecek gala gecesi ile sona erecek. VIP katılımcılar, Enbe Orkestrası eşliğinde gerçekleşecek özel gala yemeğinde bir araya gelecek. Aynı gecede, yılın en başarılı kişi ve kurumları, 9. kez düzenlenecek İstanbul Altın Değerler Ödül Töreni ile ödüllendirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!