İsrail`den geliyor, pekmezi `koşer` yapıp götürüyorlar

Güncelleme Tarihi:

İsrail`den geliyor, pekmezi `koşer` yapıp götürüyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 11:382dk okuma

Pekmez üretimi yapan Malatya merkezli Şitoğlu Gıda, Türkiye pazarının yanı sıra İsrail`e de hurma pekmezi ihraç ediyor. Sadece `koşer` yani dini kurallara göre hazırlanmış helal yiyecekler yiyen Museviler için özel üretim yaptıklarını söyleyen Şitoğlu Gıda Genel Müdürü Ahmet Balin, 4 yıldan bu yana İsrail ile çalıştıklarını, bu ülkeye yıllık ortalama 300 bin dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. İsrail`e özel üretim Balin`in verdiği bilgilere göre gıda tüketiminde oldukça hassas olan Museviler için İsrail`den hahambaşılığın görevlendirdiği denetçiler Malatya`daki fabrikaya gelerek, helal üretim yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor. Balin, tüm dini ritüeller yerine getirildikten sonra helal ürünlerin İsrail`e ulaştırıldığını iletti. Ahmet Balin, Onlar gıda tüketiminde oldukça hassaslar, dualarını okuyorlar, üretim süresi boyunca bekliyorlar dedi. İsrail`den denetim görevlileri, Malatya`daki fabrikaya geldiği zaman sadece onlar için üretim yapılıyor. Tüm tesis, koşer pekmez için çalıştırılıyor. Koşer pekmez için üretim aşaması, istenilen miktara bağlı olarak değişmekle birlikte 5 - 10 gün sürüyor. Denetim için İsrail`den yılda bir kaç kez ekip geliyor. Musevilikte Koşer (Kosher) nedir? Musevi dininde, kurallara göre yenilmesine izin verilmiş yiyeceklere Koşer adı veriliyor. Musevilere göre yiyeceklerin helallik - haramlık ölçüsü anlamına gelen `koşer`, hahamlar yoluyla belirleniyor. Dine uygunluk Üretim tesisleri hahamlar tarafından koşer`e uygunsa onlar veya onların belirleyeceği kimseler tarafından onaylanıyor. Bazı ürünler için o ülkedeki hahambaşılıkça koşer sertifikası yani `dinen uygunluk` belgesi verilebiliyor. Ancak gıda maddeleri söz konusu olduğunda çoğunlukla İsrailli hahamlar yerinde inceleme yapıyor. Gıda ürünleri dışında bazı temizlik -hijyen ürünleri, tekstil ve elektrikli ev aletleri içinde koşer sertifikası veriliyor. Dünya çapında koşer için sertifika veren acentalar var. Bu acentalardan en ünlü olanları ise The Union of Orthodox Jewish Congregations (OU), The Organized Kashrus Laboratories (OK) ve Star - K Kosher Certification (Star- K). Kayısı pekmezinin patentini aldı 1996 yılından bu yana pekmez sektöründe faaliyet gösteren Şitoğlu Gıda, 1996`da pekmez üretimi için 2.5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Şu anda Malatya ve İstanbul`da birer üretim tesisi var. Üzüm, keçi boynuzu, dut gibi bilinen pekmez çeşitlerinin yanı sıra Türkiye`de kayısı ve hurma pekmezi üreten tek firma olduklarını ifade eden Balin, kayısı pekmezinin patentini aldıklarını da belirtti. 15 bin tonluk üretim kapasitelerinin 4 bin tonunu kullandıklarını söyleyen Balin, İsrail`in yanı sıra, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya ve Arap ülkelerine ihracat yaptıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!