İSO Başkanı uyardı: Türkiye'de kırılganlık ortaya çıkabilir

Güncelleme Tarihi:

İSO Başkanı uyardı: Türkiyede kırılganlık ortaya çıkabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2014 09:22

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan açıkladı

Haberin Devamı



İSO YKB Bahçıvan, Ortadoğu'nun daha fazla kontrolden çıkması ve petrol fiyatlarının daha fazla yükselme eğilimine girmesi halinde küresel ekonomideki toparlanma olumsuz etkilenecek. Türkiye'de de cari açık ve enflasyon kanalıyla ekonomik performansın üzerinde önemli bir kırılganlık ortaya çıkacak dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Ortadoğu'daki gelişmelerin daha fazla kontrolden çıkması ve petrol fiyatlarının daha fazla yükselme eğilimine girmesi halinde küresel ekonomideki toparlanmanın olumsuz etkileneceğini belirterek, Bu durumda, önemli bir petrol ve enerji ithalatçısı olan Türkiye'de de cari açık ve enflasyon kanalıyla ekonomik performans üzerinde önemli bir kırılganlık ortaya çıkacak dedi.

İSO Meclisi'nin haziran ayı olağan toplantısında Ortadoğu Odaklı Dış politika Gelişmeleri ve bunların Ekonomimize Olası Etkileri konusu ele alındı.

Bahçıvan, Kuzey Afrika'dan, Doğu Akdeniz'e, Ortadoğu'dan Uzakdoğu'ya kadar dünyada çok tehlikeli gelişmelerin yaşandığını belirterek, kaosu çok, huzuru az Ortadoğu'nun, yeni bir kaotik siyasi süreçten geçtiğini söyledi.

Bahçıvan, bölgeye kaos ve acının adeta bir kabus gibi çöktüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

Arap coğrafyasında 2010 yılında başlayan ayaklanmalar, barış ve demokrasi umutlarını tersine çevirdi. Bugün Suriye'de yaşanan açmaz ve Mısır'daki askeri darbe Ortadoğu'yu alışık olduğu yeni bir kaotik sürece sürüklemiş bulunuyor. Sınırlar, rejimler ve toplumsal barış bölge genelinde çatırdıyor. Ortadoğu genelinde kiminin ırk, kiminin din, kiminin de mezhep diye çıldırdığı günümüzde, aidiyet üzerinden siyaset yapmayan, insanı esas alan yeni bir anlayışa ihtiyaç duyuluyor. Birileri, bugün yaşanmakta olan tablo karşısında 'Keşke Türkiye Ortadoğu'ya hiç karışmasaydı' diyebilir. Oysa konuğumuz Sayın Mensur Akgün'ün de tespitiyle bugünün dışa açık, dünyayla ticaret yapan, dünya siyasetinde söz hakkı talep eden Türkiye'sinin içine kapanmasına, çevresinde olan bitene karşı tavırsız kalmasına imkan yoktu.

##$HABER_##$$##$##

Ortadoğu'daki gelişmelerden en fazla etkilenen ülke olarak Türkiye'nin yaratıcı çözümler üretmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, Bu sorunlar, sadece siyaseten değil, ekonomik açıdan da ülkemizi ve bizleri yakından ilgilendiriyor. Petrol fiyatlarından döviz kurlarına, dış ticaretten üretim ve istihdama kadar tüm ekonomik değişkenler siyasi belirsizliklerden etkilenmektedir. İçinden geçtiğimiz dönemde bölgesel gerginliklerin artmasıyla birlikte söz konusu ekonomik değişkenlerin önem kazandığı görülmektedir dedi.

Bahçıvan, Almanya'dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olan Irak'ta bin 550 civarında Türk firmasının faaliyet gösterdiğini, yatırımların Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetiminin elinde bulunan Erbil'de yoğunlaştığını dile getirdi.

İŞİD'in elinde bulunan Musul'daki yatırımların ise Irak'taki tüm yatırımlar içerisindeki payının yüzde 10'u bulmadığının tahmin edildiğine dikkati çeken Bahçıvan, şöyle devam etti:

Ancak bölgeden gelen haberler ihracatın ciddi ölçüde aksadığı yönündedir. Maliye Bakanımız Sayın Şimşek, gelişmelerin kontrol alına alınamaması halinde Türkiye'nin cari açık görünümünün olumsuz etkileneceğini belirtti. Ortadoğu'da şiddetin arttığı dönemlerde yükselen belirsizliklerin petrol fiyatını yakından ilgilendirdiği de bir gerçek. Irak'ta yaşanan son gelişmeler son aylarda görece ılımlı seviyelerde seyreden petrol fiyatları açısından önemli bir risk ortaya çıkarmaktadır.

Bahçıvan, gelişmelerin daha fazla kontrolden çıkması ve petrol fiyatlarının daha fazla yükselme eğilimine girmesi halinde küresel ekonomideki toparlanmanın olumsuz etkileneceğine işaret ederek, bu durumda, önemli bir petrol ve enerji ithalatçısı olan Türkiye'de de cari açık ve enflasyon kanalıyla ekonomik performansın üzerinde önemli bir kırılganlık ortaya çıkacağını belirtti.

Bahçıvan, Ortadoğu'daki kritik gelişmeler karşısında Türkiye'nin sağduyu eşliğinde maceraya prim vermeyen bir yaklaşım doğrultusunda, barış ve istikrarı bir an önce sağlamaya yönelik politikalara ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

2013 yılında İSO 500 63,7 milyar dolar ihracat yaptı

İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının 2013 yılı sonuçlarına da değinen Bahçıvan, 2013 yılında İSO 500 63,7 milyar dolar ihracat yapmıştır. İSO 500'ün Türkiye ihracatı içindeki payı yüzde 42 ile oldukça yüksektir dedi.

Bahçıvan, firmaların faaliyet karlarında nispi bir iyileşme sağlamasına karşın özellikle faiz ve döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle karlarının önemli bir bölümünü finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldığını söyledi.

Finansman giderlerindeki artışın, firmaların karlılıklarını ve mali yapısını olumsuz etkilediğini vurgulayan Bahçıvan, İSO 500 büyük sanayi kuruluşunda borçlanma oranı artışının sürdüğünü ve son 10 yılın en üst seviyesine çıktığını dile getirdi.

Küçük bir türbülans bile şirketlerin mali yapılarının ve karlılıklarının nereden nereye geldiğinin hep birlikte görüldüğünü anlatan Bahçıvan, Sonuçlar, Türkiye'yi yöneten hiç kimsenin, finansal istikrarı göz ardı etmemesi gerektiğini açık bir şekilde göstermektedir dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!