Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2005 10:30
Geçtiğimiz hafta tüm Türkiye, Yavuz Turgul`un yazıp yönettiği Gönül Yarası filmiyle sarsıldı. Oldukça önemli bir gişe başarısı yakalayan film, sinema tarihine de dakika başına en çok mesaj verilebilen hareketli yapıt oarak geçti. Henüz filmin adı yazmadan 5 adet toplumsal içerikli mesaj vererek bu alanda da yeni bir rekora imza atan filmi seyrettikten sonra `keşke internet kullanıcılarına veremediğimiz mesajlar için Yavuz Turgul`u kullanabilseydik` dedim.
Evet Türk internet kullanıcılarına verilmesi gereken mesajlar var. Bu mesajları yer yokluğundan teknoloji editörleri veremiyorsa; bilgisizlik yüzünden köşe yazarları `gazete mi döver yoksa internet gazetesi mi diye tartışıyorsa` konu hakkında uzman Yavuz Turgul çağrılmalı ve mesaj toplama işi onun tarafından yapılmalı.
Sizi merakta bırakmadan bu mesajların kısa bir listesini verelim, herkes istediğini, kendine göre olanı içinden seçsin alsın.
İnternet üstünde sadece birkaç küçük kurala uyarsanız kredi kartınızı kullanmak kesinlikle güvensiz değildir
İnternet üstündeki reklamlar ısırmazlar. Bunları koyanlara kızmayın. Sanılanın aksine internet sitesi sahipleri sunuculara para verir. İçerik sahipleri ise su ve güneş ışığından farklı besin maddelerine ihtiyaç duyarlar.
İnternet özgürlükler dünyasıdır ama kuralsızlıklar diyarı değildir.
İnternet bir amaç değil araçtır. İnternet çocuğunuzun adını verebileceğiniz bir nehir değil, evinizin mutfak robotu, ütü masası veya şişe açacağı gibi sıradan ve gerektikçe işe yarayacak bir parçasıdır.
İnternette film, müzik ve kimi programları ücretsiz, hatta kolayca buluyor olmanız onları indirmenizi ve kullanmanızı gerektirmez.
Zaman zaman yaşanan internet kesintilerine anlayış göstermek zorunda değilsiniz. İnternet bağlantınıza 7 gün 24 saat kesintisiz çalışması için para verilir.
Tüketici hakları kanununa göre internet bağlantısı da dahil her ürün için bir çağrı merkezi olmalı ve bu merkezin elemanları insanların suratlarına telefon kapatmamalı. Müşterilerin doğal olarak bunun takipçisi olmak gibi `doğal` hakları var.
Bilgisayar korsanları sanılanın aksine sivilceli burunlu; yakışıklı erkek arkadaşıyla güzel kız arkadaşının arasını yapan tipler değildir.
İnternet bağlantınızın 7 gün 24 saat çalışabiliyor olması, onu olur olmaz film ve müzikleri indirmeniz için gece gündüz açık bırakmanızı gerektirmez.
Sanılanın aksine virüsler herkesin bilgisayarına girer. İsminin verdiği izlenimin aksine virüsler kolonyayla değil, sadece birkaç YTL`lik antivirüs programlarıyla temizlenebilir.
Bir haberin internetten gelmesi onun evrensel doğrular içermesini gerektirmez.
Elektronik posta kutunuza gelen bir mesajın ilginç olması, onun herkes tarafından deliler gibi istenmesini gerektirmez.
Sanılanın aksine herkes 1 megabaytın üstündeki e-postaları büyük bir sevecenlikle karşılamaz. İnternet kaynakları Yavuz Turgul`un Tosun Paşa isimli filmin de senaristliğini yaptığını belirtiyor. O filmden günümüze uyarlanabilecek bir tirad:
Şaban develer nerde?
Evet nerde?
Gitmişler mi?
Valla benim eşeğin aklına uyduysa gitmişlerdir.