İngiltere'nin ekonomisi beklentileri şaşırtmıyor

13.09.2023 - 10:47 | Son Güncelleme :
İngiltere'nin ekonomisi beklentileri şaşırtmıyor | Genel Haberler

İngiltere ekonomisi, grevlerin ve yağışlı havanın ekonomik faaliyetleri beklenenden daha sert vurması ve resesyonun kapıda olabileceğine dair korkuları yeniden canlandırması nedeniyle Temmuz ayında son yedi ayın en hızlı daralmasını yaşadı.

 İngiltere ekonomisi, grevlerin ve yağışlı havanın ekonomik faaliyetleri beklenenden daha sert vurması ve resesyonun kapıda olabileceğine dair korkuları yeniden canlandırması nedeniyle Temmuz ayında son yedi ayın en hızlı daralmasını yaşadı.

 Ulusal İstatistik Ofisi, gayri safi yurt içi hasılanın Haziran ayındaki yüzde 0,5'lik artışın ardından yüzde 0,5 oranında düştüğünü bildirdi. Ekonomistler daralmanın yüzde 0,2 olmasını bekliyordu. Hizmetler, inşaat ve imalatın tümü küçüldü.

Haberin Devamı

 İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki iki yılın büyük bölümünde durgunlaşmasını beklediği İngiltere ekonomisi, borçlanma maliyetlerindeki keskin artış karşısında artık gücünü kaybediyor. Bu durum politika yapıcıların gelecek hafta enflasyonu kontrol altına alma mücadelesinde faiz oranlarını tekrar artırıp artırmamaya karar verecekleri zaman biraz düşünmelerine neden olabilir.

 Capital Economics'ten Paul Dales, "Temel büyüme yılın başından bu yana ivme kaybetti." dedi ve hafif bir resesyonun aslında başlamış olabileceğine dikkat çekti. Dales, "Bu veriler, bir bütün olarak üçüncü çeyrekteki GSYİH büyümesinin, İngiltere Merkez Bankası'nın çeyreklik çeyreğe göre yüzde 0,4 tahmininin oldukça altında kalacağını gösteriyor." yorumu yaptı. 

 Bu, Muhafazakar Partisi'nin kamuoyu yoklamalarında İşçi Partisi muhalefetinin çok gerisinde kalması nedeniyle gelecek yıl genel seçim olasılığıyla karşı karşıya kalan Başbakan Rishi Sunak için kötü haber. Maliye Bakanı Jieremy Hunt, İngiltere'nin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında iyi durumda olduğunu söyledi.

 Hunt, “Geleceğe güvenmek için birçok neden var. G-7'de pandemiden en hızlı şekilde kurtulan ülkeler arasındaydık ve IMF uzun vadede Almanya, Fransa ve İtalya'dan daha hızlı büyüyeceğimizi bildirdi." yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

 Ekonomistlerin çoğu İngiltere'nin üçüncü çeyrekte ılımlı bir büyüme elde etmesini beklerken, Temmuz ayındaki düşüşün ölçeği daralma olasılığını artırıyor. Bloomberg Economics, İngiltere'nin şu anda 2024'ün büyük bölümünde devam edecek bir durgunluk içinde olabileceğini değerlendiriyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
989 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.