İngiltere`nin dünyaca ünlü British Museum`u da mali sıkıntıda

Güncelleme Tarihi:

İngiltere`nin dünyaca ünlü British Museum`u da mali sıkıntıda
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 12:12

İngiltere`nin dünyaca ünlü British Museum`u devletten aldığı yardımlardaki, ülkeye turist girişindeki azalışı nedenleriyle mali sıkıntıya düşünce, müzedeki bazı sergi bölümlerini kapatacak, bazılarının da ziyaret saatlerini kısaltacak.

Müzede Amerikan yerlilerinin kültürünü tanıtan sergi bölümü ve diğer bazı sergi bölümlerinin ziyaret saatleri ortalama 4 saatle sınırlandırılacak. Müzenin ziyarete açık olduğu saat günde 23 saatten bazı sergiler için 3.5 saate kadar indirilecek. Müze masraflarını yüzde 15 kısmazsa 2004-2005 döneminde 5 milyon sterlin (7 milyon dolar) bütçe açığı verecek. Bu nedenle yeni eleman alımları ile araştırnma merkezi inşası planları durduruldu.

British Museum`daki bazı bölümleri kapatma kararından, en beğenilen sergilerden Rosetta Taşı, Parthenon`un Elgin Mermerleri, mısır mumyaları ve Grek heykelleri bölümleri etkilenmeyecek, ancak, Türkiye`deki Halicarnassos`dan getirilen M.Ö 4. yüzyıla ait, antik dünyanın yedi harikalarından biri olan Anıt Mezar`ın yer aldığı bölüm ile Kuzey Amerika kültürünü yansıtan Chase Manhattan galerisinin ziyaret süresi kısaltılacak. Gelecek yıl 250. yıldönümünü kutlayacak olan British Museum, İngiltere`de turizm gelirlerindeki hızlı azalış, devlet yardımlarının masraflara yetmemesi, İngiltere`nin katı vergi sistemi ile bedava ziyaretçi girişi politikası nedeniyle mali sıkıntıya girdi. Müze devlet yardımına, hibelere, hediyelik eşya dükkanları, restoran ve kafe gelirlerine dayanıyordu.

İngiltere`ye en çok para harcayan ABD`liler başta olmak üzere, turist girişinin azalması nedeniyle, British Museum ziyaretçilerinin sayısı da 2000-2001 döneminde 700 bin azalışla 4.8 milyona indi. Ancak, İngiliz hükümetinin ziyaretçi ücretlerinin kaldırılması için Doğal Tarih Müzesi ile Bilim Müzesi`ne toplam 28 milyon sterlin hibe vermesi, bu iki müzenin ziyaretçilerini çok artırdı. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi Internet`deki şu sitelerden edinilebilir: British Museum, http://www.thebritishmuseum.ac.uk Galeri açılış saatleri: http://www.thebritishmuseum.ac.uk/visit/opening.html

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!