İMKB satışı KİK`e takıldı

Güncelleme Tarihi:

İMKB satışı KİK`e takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2004 10:06

İMKB özelleştirmesinin KİK`e takıldığını söyleyen SPK Başkanı Cansızlar, `Hisse senetlerinin satışı üzerinden işlem vergisi alınması konusunda Maliye Bakanlığı`na teklif sunduk` dedi

(26 kişi okudu)

RADİKAL - ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Doğan Cansızlar, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nın özelleştirilmesinin Kamu İhale Kanunu`na takıldığını açıkladı. Cansızlar, hisse senetlerinin satışı üzerinden işlem vergisi alınmasında yarar gördüklerini bu konuda Maliye Bakanlığı`na teklif sunduklarını söyledi. Yeni SPK yasasında, yatırımcıları koruma fonunun sınırı 20 bin avroya yükseleceği de öğrenildi.
SPK Başkanı Cansızlar dün ekonomi muhabirleri ile sohbet toplantısı düzenledi. 2003 yılı başında AKP hükümeti İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nın (İMKB) özelleştirme programına alındığını açıklamıştı. Daha sonra ise borsanın özelleştirilmesi için çalışmalar başlatılmış, danışman firma ihalesi için firmalara davetiye gönderilmişti.


Hisse senedine işlem vergisi
Konuyla ilgili bilgi veren Cansızlar, borsanın özelleştirilmesinin Kamu İhale Kanunu`na (KİK) takıldığını belirtirken, Danışmanlık hizmeti seçimi ihalesine ilişkin yapılan çalışmalar iptal edildi. Bütün prosedürlerin yeni baştan ele alınması zorunlu oldu. Bizde Başbakanlığa `Kanun değişikliği mi gerekiyor yoksa ihale yasası içinde mi konu ele alınacak` şeklinde yazı yazdık. Süreç devam ediyor diye konuştu.
En iyi vergilendirme yönteminin `beyan usulü` olduğunu belirten Cansızlar, Türkiye`de beyan usülüyle hisse senedi kazançları üzerinden toplanan verginin düşüklüğüne dikkat çekti. Cansızlar, satım üzerinden on binde 1, on binde 0.5 gibi oranlarda işlem vergisi alınmasının daha doğru olduğunu ifade ederek, bu konuda Maliye Bakanlığı`na teklif sunduklarını söyledi. Cansızlar, yeni TL`lere geçilecek olması nedeniyle aracı kurumların teknik sıkıntı yaşadığını bu nedenle de Vadeli İşlemler Borsası`nın açılışının ocak ayına ertelendiğini belirtti. SPK Başkanı, kira öder gibi konut alımı olanağı tanıyan ipoteğe dayalı finansman modeli (mortgage) ile ilgili 9-10 Kasım`da İstanbul`da uluslararası bir toplantı yapılacağına dikkat çekerek, Çalışmaları bu ay bitirip, Başbakanlığa göndereceğiz diye konuştu.


YTL borsayı canlandıracak
Cansızlar, Yeni Türk Lirası (YTL) ile ilgili para değişim sürecinde, bazı yastık altındaki tasarrufların ekonomiye gireceğini, bunun bir kısmının da sermaye piyasalarına geleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Cansızlar, önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarının orta ve uzun vadeli işlemlerin yapılacağı bir alan olacağını belirtti. Yeni SPK yasa taslağı konusunda da bilgi veren Cansızlar, lisanslama başta olmak üzere sektöre ilişkin yetkilerini Aracı Kuruluşları Birliği`ne devredeceklerini söyledi.
Başkan Cansızlar, sermaye piyasalarında son yıllarda AB direktifleri ve Uluslararası Sermaye Piyasaları Örgütü prensipleri çerçevesinde 80`e yakın düzenleme yaptıklarını, teknik altyapı itibarıyla AB`ye üyelik açısından en hazır kurumlardan biri olduklarını söyleyerek, Sektörde Avrupa Birliği`ne uyum için birtakım ince ayarlamaların yapılması gerekiyor. Bunu da 2006 yılı sonuna kadar tamamlayacağız dedi. Kredi kuruluşları taslağı konusunda görüşlerini de anlatan Cansızlar, fona devrolan banka hissedarlarının mağduriyetinin önlenmesini istediklerini, finansal şirketlerin sermaye piyasalarında ayrı tüzelkişilik olmasını ve halka açık bankaların diğer halka açık şirketler gibi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan, İmar Bankası`yla gündeme oturan Devlet İç Borçlanma Senetleri`nin SPK tarafından müşteri adına izlenme önerisinin Bakan Ali Babacan`ın kararını beklediği de öğrenildi.


Sedat Peker için ayrı inceleme yok
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Sedat Peker`in borsaya tesir ettiği yönündeki iddialar hatırlatılarak, kendilerine bu yönde bir bilgi ulaşıp ulaşmadığına ilişkin soruya, Özelinde bu kişi ya da bu olayla ilgili özel bir denetim başlatmış değiliz. Ancak basında yer alan ve piyasaların da bildiği bazı isimler var. Onlarla ilgili öteden beri zaten yürütülmekte olan incelemeler var. Ama bu incelemeler bitmeden, kimin kimle bağlantılı olduğu konusunu söylemek burada doğru olmayabilir yanıtını verdi.


Yatırımcıya koruma 20 bin avroya yükselecek
SPK kanununda 1999 yılında yapılan bir değişiklikle, haklarında tasfiye veya iflas kararı verilen aracı kurumların faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle müşterilerine karşı `hisse senedi işlemlerinden doğan` yükümlülüklerinin Yatırımcı Koruma Fonu tarafından karşılanacağı belirtilmişti. 2004 yılı için müşteri bazında alacakların 36 milyar 622 milyon liraya kadar olan bölümü karşılanırken, söz konusu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. Fondan, Karon ve Data Menkul Değerler için 2002 ve 2003 yılında ödeme yapıldı. Yeni kanun düzenlemesi kapsamında fon kapsamına tüm sermaye piyasası araçları alınacak. Koruma sınırı ise Avrupa Birliği`nde olduğu gibi 20 bin avro`ya (37.12 milyar lira) çıkarılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!