Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2004 10:21
`Tavukta hormon` tartışmasına uzmanlar el koydu. Profesörler, hormonun tavuğa faydası olamayacağını belirterek, Hem tatbiki zordur hem de pahalıdır. Üreticiler niye kullansın ki dedi.
Ünlü spor yorumcusu Erman Toroğlu`nun ortaya attığı Tavukta hormon kullanılıyor iddiası yargısız infaza neden olurken, tüketicilerde de acaba ben ne yiyorum endişesi yarattı. Yediğimiz tavuk etlerinde hormon bulunuyor mu? Yemlerine ne tür katkı maddeleri konuyor? Nasıl oluyor da eskiden 90 günde büyüyen tavuklar şimdi 45 günde kesime hazır hale geliyor? Tavuklar antibiyotiklerle mi büyütülüyor? Bu antibiyotikler insana geçerse ne olur? Tavukların genleriyle oynanıyor mu? gibi tüketicinin kafasını kurcalayan soruları ve tavuk üretim çiftliklerinin denetimini araştırdık.
TAVUKTA HORMON YOK
İngiltere`de et tavuğu yetiştiriciliği ve teknolojisi konusunda masterı bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Şengör, bu tartışmalar ışığında, tavukta hormon kullanımının söz konusu olmadığını belirtti. Şengör şöyle devam etti: Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Genel Sekreterliğini 8 yıldır yürütüyorum. Tavukçulukta hormon kullanımı kesinlikle mümkün değil. Bazı büyükbaşlarda hormon zamanında kullanılmış. Deri altına hormonal tabletler enjekte edilmiş. Zaman içinde hayvanın büyümesiyle birlikte bu hormonlar da emilerek hayvanın kısa sürede büyümesi sağlanmış. Ancak herşeyden önce tavuğun yetişme süresi 2 aydan daha kısa. Üstelik her tavuğun tek tek kanadının altına böyle bir hormon enjektesi mümkün değil. Hem hormon çok pahalı bir madde hem de bu hormonu enjekte edecek personel gerekir. Sadece ticari amacı düşünen ve insan sağlığını hiçe sayan bir firma bile olsa, hem tatbikinin zorluğu hem de pahalı oluşu nedeniyle zaten hormon kullanmaz.