Hesaptan kaçırdıkları parayı sahibine tuvalette verdiler

25.03.2004 - 10:46 | Son Güncelleme :

Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne sunulan rapor, Ziraat Bankası Caddebostan Şubesi`nde ‘‘müşteri parasıyla 6.5 trilyonluk oyun’’un yöntemini ortaya koydu.

Rapora göre, emekli orgeneral Muhittin Fisunoğlu`nun kızının hesaptan kaçırılan parası kendisine tuvalette ödendi.

ZİRAAT Bankası`nın İstanbul Caddebostan Şubesi`nde 1996-2002 döneminde yaşanan şaşırtıcı uygulamalar Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne sunulan raporla gözler önüne serildi. Raporda, bazı mudilerin parasının hesaba hiç geçirilmediği, personel tarafından başka bankalarda açtırılan hesaplarda değerlendirildiği, hesap sahipleri para çekmek istediğinde şubeye torbayla dışarıdan para getirtilip elden ödeme yapıldığı belirtildi. Bunun bir örneğini yaşayan emekli Orgeneral Muhittin Fisunoğlu`nun kızı Hülya Özgökhan’ın parası tuvalette ödendi. Bu uygulamaların 6 yıl olağan teftişlerde ve ihbar üzerine başlatılan dört incelemede görülmediği, mevzuat dışı uygulamaların da ‘‘zimmet yok’’ gerekçesiyle idari cezalarla geçiştirildiği vurgulandı.

Ziraat Bankası Caddebostan Şubesi`ndeki zimmet skandalı, 28 Ekim 2002`de hesabından 15 milyar lira çekmek isteyen bir mudi, hesabının boşaltıldığını farkedince ortaya çıktı. Böylece toplam 6.5 trilyon liraya ulaşan zimmet skandalı yaşandığı görüldü. Zimmetle suçlanan bankanın Menkul Değerler Servisi Amiri Dilek Dizdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunuldu, olaydan 16 gün sonra Kadıköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi`nce tutuklanmasına karar verildi. Dizdaroğlu, savunma yapmadan ortadan kayboldu.

10 ay süren incelemeler sonucunda hazırlanan rapor geçen yıl eylül ayında Teftiş Kurulu`na sunuldu. Kurulun onayından geçen dosya, ilgili yerlere ulaştırılmak için, o tarihten bu yana Genel Müdür Can Akın Çağlar`ın imzasını bekliyordu. Kadıköy 1-2-3. Asliye Ceza Mahkemeleri`nce paralarını alamayan 40 mudinin banka aleyhine açtığı davalarda kanıt olarak kullanılmak üzere istenen rapor 8 Mart`ta mahkemelere ulaştı.

HESAPLAR BİRBİRİNE KARIŞTI

Raporda usulsüzlüklerin 2001 krizinde daha da büyüdüğü ortaya konuldu. Çoğu kez müşterilerin bilgisi ve onayı olmadan hesaplardaki paralar havuza aktarılıp repoya yatırıldı. Para çekmek isteyenlere başkalarının hesaplarından ödeme yapıldı. Bazı mudilerin teslim ettiği paralar işleme sokulmadan eksikleri tamamlamakta kullanıldı. Günde 500 işleme kadar çıkan repolar karışınca, hesapları dengelemek amacıyla akşam saat 17.00`de kasa kapandıktan sonra çok sayıda fiş kesildi. Dilek Dizdaroğlu bazı işlemlerden sonra belli miktardaki parayı eşi A.D ve oğlu O.D`nin hesaplarına aktardı.

Rapora göre, işlemlere aracılık yapan Bağdat Döviz Bürosu kayıt tutmayarak Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun`na da muhalefet etti. Personelden İlkben Kesgin bir seferinde Yeditepe Üniversitesi`nin bankaya yatırdığı parayı Yaşarbank`taki kişisel hesabına aktardı. Üniversite parayı çekmek isteyince de havuz hesabından kaydırma yapıldı.

İncelemeler sırasında Kemal Sunal`ın hesabından repoya aktarılan 370 milyarın 16 Mayıs 2000`de istenmesi üzerine gerçekleştirilen bir dizi mevzuata aykırı işlem belirlendi. Müfettiş Mustafa Ataklı, 37 gün arayla iki rapor yazdı. Aralarında Spastik Çocuklar Derneği`nin de bulunduğu 14 kişi ve kurumun hesabından izinleri olmadan 370 milyarın alındığı, sonra yerlerine konulduğu belirtildi. Dilek Dizdaroğlu zararı maaşından ödemek kaydıyla ‘ilerlemenin durdurulması’ cezası aldı. Şube müdürü ise kınandı.

TUVALETTE ÖDEME

Ziraat Bankası Caddebostan Şubesi`ndeki tuhaf işlemlerden biri şöyle gerçekleşti:

Muhittin Fisunoğlu`nun kızı Hülya Özgökhan hesabından para çekmek amacıyla bankaya başvurdu. Yönetmen Nuran Karaca, rapor alıp işe gitmeyen Dizdaroğlu`nu telefonla aradı. Bir süre sonra bankanın karşısındaki işyerlerinden Çarşaf-İş`te çalışan bir kadın elinde torbayla bankaya geldi. Karaca torbadan aldığı kuşakla sarılı vaziyetteki bir miktar parayı servis yetkilisi Neşe Kaya`ya verdi. Kaya, Özgökhan`ı zemin kattaki tuvalete davet etti. Burada müşterisine 500 milyon lirasını teslim etti.

Dizdaroğlu: İnceleme bitsin, para gelir

ZİRAAT Bankası`nda trilyonlarca lirayı zimmetine geçirdiği öne sürülen Dilek Dizdaroğlu`nun davası İhtisas Mahkemesi`ne alındı. Suçlanan Dilek Dizdaroğlu, soruşturma sürerken basına yaptığı açıklamada ortada bir dolandırıcılık olmadığını belirtti ve şöyle dedi: ‘‘Dolandırıcılık yok, şubede hesaplar karıştı. Hiçbir yere kaçmadım. İstanbul`dayım. Aslında paraların bir yere gittiği yok. Hesaplardaki paralar, hatalar zinciri sonucu kaybolmuş. Banka hesapları şeffaf, müfettiş denetimine açık. Yurtdışına filan kaçmadık, İstanbul`dayız. Müfettişlere 3 kez ifade verdim. İstedikleri zaman beni arayıp bilgime başvuruyorlar. İnceleme bitince, paralar da ortaya çıkacak. İddiaların hiçbiri doğru değil.’’

12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor

Ziraat Bankası Caddebostan Şubesi`ndeki usulsüz işlemlerle ilgili raporda, şube personelinden Dilek Dizdaroğlu ve İlkben Keskin`in işten çıkarıldığı, Nuran Karaca`ya yükselmenin durdurulması, servis yetkilisi Neşe Kaya`ya ağır kınama, yönetmen Gülsen Tiryakioğlu`na kınama, diğer personelden Feriye Aksu, Kevser Atlıhan, Sezai Gölcan, Banka Müdürü Onur Yiğit`e uyarma, Gülhan Keskin, eski müdürler Güler Özen ve Sevim Baloğlu`na kınama verildiği ifade edildi.

İdari Soruşturma Raporu`nun sonuç kısmında Dilek Dizdaroğlu`na atfedilen zimmet işlemlerinin ayrıntılı dökümü çıkarıldı. Burada, oğlu ve eşi hesabına aktardığı paraların toplam tutarının 200 milyar lirayı aşmaması dikkat çekti. Oysa raporda Dizdaroğlu`nun toplam cezai yükümlülüğü, yaklaşık 6 trilyon lira, 10 bin dolar, 36 bin euro olarak sıralanıyor. Dizdaroğlu, Bankacılık Kanunu`na Muhalefet ve evrakta sahtecilik suçlamasıyla iki ayrı mahkemede 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

148 mudiye 6.7 trilyon ödendi, 40 mudi sırada

ZİRAAT Bankası Caddebostan Şubesi`ndeki skandal ortaya çıktıktan sonra, ilk 10 ayda 148 hesap sahibi banka yönetimine başvurarak hesaplarının incelenmesini ve eksik miktarın ödenmesini talep etti. Ön komisyonda incelenen talepler sonucunda, iddiaları banka kayıtlarına doğrulanan mudilere yaklaşık 6,7 trilyon liralık ödeme yapıldı. Daha sonra başvuran 40 mudinin talepleri idari rapor hazırlanırken incelendi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.