Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2006 11:50
Tarım Bakanlığı, satışı yasak olan hazır kıymaya yeni standartlar getirerek yeşil ışık yakmaya hazırlanırken, Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Hazır kıyma konusunun sulandırılacağı iddiasındayız dedi. Tarım Bakanlığı`nın henüz hazırlık aşamasındaki tebliğine göre, hazır kıymalar, içerdiği yağ oranı ve et karışımı, üzerinde bir etiketle belirtildiği takdirde satışa sunulabilecek. `Yüzde 40 yağ var` Türkiye genelinde 15 bin işyeri sahibini temsil eden Fazlı Yalçındağ, hazır kıymanın yasaklanması için uzun süre çaba gösterdiklerini belirterek, Yasaklatmakla halka çok büyük bir hizmet verdiğimiz inancındayız. Tebliğe göre, yağsız kıyma içindeki yağ oranı yüzde 7 - 10 olması gerekiyor. Orta yağlı kıymada yağ oranı yüzde 20 civarında. Ancak bugün orta yağlı olarak nitelendirilen kıymanın içinde yüzde 40`tan aşağı yağ olduğunu sanmıyorum diye konuştu. Etiketleme ile hazır kıymanın içeriğinin denetlenemeyeceğini söyleyen Yalçındağ, Bir kilogram kıymanın çekilip verilmesi 10 - 15 saniyelik bir iş. Bana göre böyle bir izni vermeye gerek yok. Çekinecek birşey yoksa neden kıymayı çekip, sonra da paketliyorlar dedi. Yasak ama satılıyor Hazır kıymanın içeriğinin kimler tarafından denetleyeceğinin de belli olmadığını dile getiren Yalçındağ, şunları söyledi: Hazır kıyma satışını yasaklattığımız halde saat 17:00`den sonra bütün süpermarket ve hipermarketlerin et reyonları hazır kıyma dolu. Yasak olan şeyi şu anda bile satıyorlar. Buna bir de paket içine koyup izin verildiğinde, tabii ki paket içinde bozulmaması için bir takım kimyasal maddeler de kullanılacak. Hazır kıyma konusunun Avrupa Birliği`ne (AB) uyum çalışmalarıyla bir ilgisinin olmadığını da kaydeden Yalçındağ, AB ülkelerinde süpermarketlerde kasap reyonu bulunmadığını, et reyonlarında ise paketlenmiş et satıldığını söyledi. Kıymada sakatat olmayacak Tarım Bakanlığı`nın hazırlık aşamasındaki tebliğine göre, hazır kıymanın üzerinde bir etiketle içerdiği yağ oranı ile koyun, sığır veya keçi eti karışımıysa bunların oranları belirtilecek. Kıymaya sığır, keçi ve koyun etleri karıştırılabilecek ancak at, deve, tavşan ve domuz eti eklenemeyecek. Kıymaya sakatat da katılmayacak. Karıştırılarak üretilen kıymaların etiketleri üzerinde kullanılan sığır, koyun ve keçi eti oranları yer alacak. Etiketlere yağ oranları da yazılacak. Tebliğe göre, hazır kıymaların yağsız olarak nitelendirileninde yağ oranı yüzde 10, orta yağlı olanlarda yüzde 20, yağlı olanlarında yüzde 25 ve çok yağlı olanlarda ise yüzde 35`in üzerinde olmayacak.