Güncelleme Tarihi:
Kayserili Mehmet, Emin ve Ahmet Hattat kardeşler 1982`ye kadar birlikte çalıştılar. Baraj, yol projeleri yapan müteahhitlik firmaları vardı. Birçok iş yaptılar. Mehmet Hattat 1982`de ayrılarak kendi yoluna gitti ve işlerinin ağırlığı endüstriye kaydı. Çerkezköy`de büyük bir tesis kurdu. Emin ve Ahmet Hattat 1990`a kadar birlikte devam etti. Sonra onlar da ayrıldı. Ahmet Hattat turizmle uğraşıyor. Emin Hattat ise Hema Dişli ile devam etti. Kayseri`de traktör fabrikası vardı. Borç yükü yüzünden sıkıntılı günler geçiriyor. Mehmet Hattat`a, Emin Bey`in işleri biraz iyi gitmiyor galiba diye hatırlattığımızda, Biraz öyle, inşallah düzelir. Basında `Mehmet Hattat, kardeşleriyle görüşmüyor` diye yazı çıkıyor. Ben her cuma kardeşlerimi ararım, cumalarını kutlarım diyor. Mehmet Hattat`ın amiral gemisi Hema Endüstri. 2006`yı 600 milyon dolar iş hacmi ile kapattı. 90 milyon dolar ihracat yaptı. Grupta 14 şirket var. 13`ünün yönetim kurulu başkanlığını kendisi yapıyor. Otomotiv grubunda başkanlık oğlu İbrahim Hatat`ta. Holdingin yönetiminde kendisi ile birlikte üç çocuğu da yer alıyor: İbrahim Hattat, İpek Hattat ve İlçim Hattat Kılıç. İpek Hattat, finansman bölümünde çalışıyor. İlçim Hattat Kılıç, inşaat turizm yan sanayi endüstri kısmında. Mehmet Hattat, son zamanlarda dört önemli işle dikkat çekiyor. İstanbul Güzelce sahilinde, denizin içinde `ay - yıldız` görünümündeki proje ile Zonguldak - Amasra`daki enerji üssü projelerinin fikir babası sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal. Diğer iki projeden biri şu sıralar hızla yükselen Maslak`taki gökdelen ile Türk Silahlı Kuvvetleri`ne (TSK) tekerlekli zırhlı araç üretimi... Mehmet Hattat, bir süre önce de `milli otomobil` üretme projesini gündeme almıştı. Bunun için bizzat kendisi birçok ülkeye gitti. Çin`de yaklaşık bir ay fabrika fabrika dolaştı. Enerji projelerinin öne çıkması ile ikinci plana düşmekle birlikte rafa kaldırılmış da değil.
Maslak`a `Mercedes yıldızı` şeklinde bina
Maslak`ta yapımı devam eden gökdelen 3 bölümden oluşuyor. Yeraltında otopark, üstünde ticaret alanı ve kule kısmı. Kule de üçe bölünüyor; ofis, otel ve rezidans. Mercedes yıldızını andırıyor. Hattat, bu projeyle ilgili olarak şunları belirtiyor:
Türkiye`de ilk yüksek çelik konstrüksiyon binası olacak. Sadece çekirdek kısım betonarme. Kompozit, yani çelikle betonun beraber kullanıldığı bir sistem. Türkiye`de ilk defa bu teknoloji kullanılıyor. Beton yapsaydık, yere 6.5 kat daha ağırlık binecekti, kolonlardan yaşayacak yer kalmayacaktı. High star, jumbo denilen alaşımlı özel bir çelikle yapılıyor. İçinde 18 asansör var. İngiliz Arup`tan danışmanlık aldık. Bütün bina kapansa da bir odada yaşanabiliyor.
`Asansör söyleyecek`
Asansör kovasında üç asansör çalışıyor. Belli bir kata kadar bir asansör, ofis katlarına başka, otel katlarına başka bir asansör. Asansöre girenler ayrı yerden, çıkanlar ayrı yerden. Giren önce bir hole giriyor, düğmelere basıyor. Computer `Sen, şu asansörün önüne, 30 saniye sonra diyor. Computer yönlendiriyor.
İstanbul`da gökdelen var ama halk buralara giremiyor. Eyfel Kulesi, Empire State binası gibi halkın en yüksekten şehir siluetini algılayabileceği bir şey olsun. Kayseri`den Adana`dan gelen birisi kuleye çıksın diye üstüne `Aziz İstanbul` adını verdiğimiz bir seyir kulesi yaptık. Boğaz`ı görüyorsunuz. Akıllı diyemezsiniz. Bu yaşayan bina. Akıllı bina tarihe karıştı.
Çinliler galeri açacak Hema kömürü çıkaracak
Mehmet Hattat, geçtiğimiz günlerde Zonguldak-Amasra`da önemli bir proje başlattı. Bu projenin fikir babası da aslında Özal. Hattat, Rahmetli Özal`la gezilere giderdik, ben çok anlamamıştım. Kömür için `Uyuyan güzel` derdi. O zamandan aklımda kalmış. Önemi çok sonra fark ettim. Burayı enerji üssüne çevirmek istiyoruz diyor.
Proje taşkömürü ve metan gazı çıkarılmasını, havagazı üretimini ve bir elektrik santral kurulmasını içeriyor.
Hattat, 20 yıl süreyle işletecek. Toplam rezerv 500 milyon ton. Belli bir kısmını devlete yüzde ödeyecek. Kömürde Çinliler alt yüklenici. Galerileri onlar açacak. Çinlilere 350-400 milyon dolar ödenecek. Doğalgaz işinde ABD`li Madison Toreador`la çalışıyor.
`Güzelce`yi aklıma Turgut Özal soktu`
Hattat`ın, Güzelce projesinin fikir babası da Özal. Kıyıdan denize doğru uzanan ve gökyüzünden bakılınca ay yıldız çizecek bir tesis tasarlanıyor.
Projeyi şöyle anlatıyor:
Bunu bana rahmetli Özal söyledi. Güzelce`de kayısı yiyorduk, `İşadamları güneyde arsa tahsisi alıyor, ben de alıp tesis yapacağım` dedim. Cevap vermedi. 1-2 saat sonra `Buraları gezelim` dedi. Gezdik, `Bak sen sakın güneye inme, burada alabildiğin kadar arazi al. Buraya müstesna bir yer yap. Çılgın bir şey olsun. Güneyde hiçbir yerin yanında 15 milyonluk İstanbul yok` dedi. Bu proje öyle doğdu. Çılgın bir şey olmasa girmezdim.
`TSK projelerinde yerimizi alacağız`
Hema Endüstri, TSK`nın almayı planladığı 3 bin 900 adet tekerlekli zırhlı araç işinde Finlandiyalı Patria ve Amerikalı Cadillac Gage Textron ile katılıyor. 4x4, 6x6, 8x8 araçlar üretilecek.
Hattat, Maliyetlerde uygun olacağız. Çünkü, ihaleye katılacak diğer firmalarda sadece bunun gövdesi yapılabiliyor. Biz şanzıman, diferansiyel, motor ve aks sistemini kendimiz yapacağız. Çerkezköy`deki alan 800 bin metrekare, 1 milyona çıkarıyoruz. Bizim geliştirdiğimiz modelin altında 10 kilo TNT patladı. Buna rağmen devam ederek insanları uzaklaştırabiliyor tehlikeli alandan. Lastik değiştirilmiyor. Patladıktan sonra jantın içinden ikinci bir lastik çıkıyor. Kendimizi, binamızı hazırladık. TSK`ya sunduk, testlerden geçti. Fazla yatırım istemiyor, çünkü bizde altyapı hazır diye konuşuyor.
Güç paketçi olacak
Hattat, TSK`nın milli tank projesinde de ABD`nin en büyük firması L3`le birlikte hareket ediyor. Hazırız. O da ihale safhasında diyor. TSK bu proje için üç firmayı (MC, Otokar ve FNSS) seçti. Bunlara BOF deniliyor. Birlikte yapacaklardı ancak Otokar ayrıldı. Hema Endüstri bu projede FNSS`in güç paketçisi olarak yer alacak.