Haluk Bayraktar: Türkiye'nin milli hedeflerine yönelik yapılmış bir saldırı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2024 11:56

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, AA Teknoloji Masası’na konuk oldu. Bayraktar "Saldırı sadece TUSAŞ'a yapılmış saldırı değil. Türkiye'nin milli hedeflerine yönelik yapılmış bir saldırı. Bu topraklar geçmişten bu yana nice insanların fedakarca şehit olduğu örneklerle dolu" dedi.

Haberin Devamı

Haluk Bayraktar'ın açıklamaları şöyle:

TUSAŞ standında o anı yaşamış ve burada görevi olan çalışanları gördük. Saldırı sadece TUSAŞ'a yapılmış saldırı değil. Türkiye'nin milli hedeflerine yönelik yapılmış bir saldırı. Bu topraklar geçmişten bu yana nice insanların fedakarca şehit olduğu örneklerle dolu. Savunma sanayi çalışanları olarak onların bize bıraktığı emanetlere sahip çıkıp yaptığımız işlerle bağımsız kılacak işlere imza atmaktır.

Fuar esnasında hain saldırı gerçekleştirildi. Fuarda herhangi bir erteleme durumu olmamasını sağladık. Motivasyonumuz daha yüksek şekilde, yabancı heyetlerden birçok insan aradı. Fuarda olup üst düzey yöneticilerden taziye iletmek isteyen yabancı heyetler oldu.

SAHA bünyesinde 4'üncü fuarımız. Yerli üretimi desteklemek, geliştirmek. Özel sektörün bu alana daha çok girmesini sağlamak. Dördüncü fuarda ilk fuara göre 10'a katladık. 1400'ü aşkın firmanın standı var. Türkiye'nin ekosisteminin ne kadar geliştiği görülüyor. Teknoloji pazarlıyorlar. Yabancı firmaların temsilcileriyle görüştüm. Türkiye sadece kendi iç piyasasına ürün geliştirmiyor, ihraç da ediyor.

Haberin Devamı

Fuarda ilan edildi. 5.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Çok geniş yelpazede. Mühimmatlardan insansız hava araçlarına, deniz sistemlerine hava araçları gibi alanlarda ihracat yapılıyor. 5.5 milyar dolarlık ihracatın 2 milyar doları İHA'lardan kaynaklanıyor. 35-40 ülkeye ihracat yapmak aslında oralarda kullanım alanında etki oluşturması ülkemize olan ilgiyi artırıyor. Belli ürünlerin yurt dışı pazarlarındaki başarısı o ülkelerin diğer ürünlerinin de önünü açıyor. İHA'larda çok önemli başarı var. BAYKAR kendi segmentinde dünya pazarının yüzde 65'ini domine ediyor. Türkiye'nin güvenilir tedarikçi olması önemli.

Bu fuarda 5 gün içinde çok büyük anlaşmalara imza atıldı. 4,6 milyar dolarlık ihracat sözleşmesi imzalandı. 6,2 milyar dolarlık sözleşmelere imza atıldı. 123 imza töreni yapıldı. Gerçek rakam 6,2 milyar dolardan daha fazla. Burada büyük etkileşim var.

Bayraktar TB2 ilk ihraç ettiğimiz üründü. Bayraktar AKINCI 2021 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. TB2 kuvvet çarpanı oldu. Alan ülkeler bize Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür etti. Bayraktar TB3 seri imalata girdi. Yakın zamanda 5-6 aylık süreçte ihracat anlamında haber duyabiliriz. TB3 iyi bir teknoloji. KIZILELMA'ya ilgi var. KIZILELMA'yı ilk alan ülke olmak isteyenler var. TB2 ve AKINCI'yı kullanıyorlar.

Haberin Devamı

Teknoloji geliştirme kabiliyeti ve operasyonel kabiliyet de var. Sadece tedarik ihraç eden hava aracı değil. Her ülkenin kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirme hızı tabi şekilde.

Hiçbir zaman dış finansman kullanmadık, babamızdan böyle gördük. İhracat tarafında önemli başarı var. Elde ettiğimiz gelirlerle biz Baykar'ın gelirlerini her yıl yüzde 15-20 kadarını Ar-Ge yatırımlarına aktarılıyor. Kolay değil, büyük yatırımlar. KIZILELMA'nın motoruna yönelik de yatırım yapılıyor.

İHA'ların sivil kullanımına yönelik çalışmalarımız var. Orman yangınları, haritacılık gibi alanlar. Sivil havacılık yolcu uçağı gibi alanlara girmek çok büyük yatırımlar. Belli çalışmalarımız var. Cezeri, uçan taksi çalışması var. Sıfırdan yolcu taşımacılığı söz konusu değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!