GSM`de kıyasıya rekabet başladı

22.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dün ilk kez `alo` diyen İş Bankası-İtalyan ortaklığı Aria`yla birlikte, cep telefonunda gerçek rekabet ortamı başladı

Dün ilk kez `alo` diyen İş Bankası-İtalyan ortaklığı Aria`yla birlikte, cep telefonunda gerçek rekabet ortamı başladı. Aria`nın sabit ücret almadan servise başladığı sırada, Turkcell de indirimli paketini açıkladı.

Türkiye`nin üçüncü GSM şebekesi olan Aria, Başbakan Bülent Ecevit ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında gerçekleştirilen ilk telefon görüşmesiyle start aldı. Aria, ilk olarak İstanbul, Ankara, İzmir`de hizmet verecek. Önümüzdeki aylarda diğer illeri de kapsama alanı içine alacak. Aria şebekesinde mevcut olan WAP teknolojisi, tüm hizmetler ile internet içeriğini müşterilerin cep telefonlarına doğrudan ulaştıracak. Aria müşterileri aylık sabit ücret ödemeyecekler.

ARİA`nın 1 dakikalık konuşma ücreti, yurtiçi ve operatör farkı gözetilmeksizin 280 bin lira, kısa mesaj ücreti ise mesaj başına 60 bin lira olarak belirlendi. Diğer yandan aboneler 55 dakikayı geçen telefon görüşme bedeli üzerinden yüzde 55 oranında bir indirime sahip olacaklar. Aria`nın ilk alo dedirttiği gün Turkcell de yeni bir uygulama başlattı. Şirket, numaraları 0532, 0533, 0535 ve 0536`yla başlayan tüm abonelerine, kendi aralarındaki görüşmelerde çok daha ucuza konuşmalarını sağlayan `BizbizeCell` tarifesini kullanıma sundu.

Türkiye`nin yeni GSM şebekesi Aria, Başbakan Bülent Ecevit ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında gerçekleştirilen ilk telefon görüşmesiyle start aldı. İtalyan Mobil telefon şirketi TİM ile Türkiye İş Bankası`nın ortak markası olan Aria, Türkiye`nin en büyük üç vilayeti olan İstanbul, Ankara, İzmir`de cep telefonu hizmeti verecek şebeke çalışmalarını tamamladı. Önümüzdeki aylar içinde ulusal dolaşım konusunda öngörülen anlaşmaların neticelendirilmesinin ardından kapsama alanı ülkenin diğer bölgelerini de içerecek şekilde genişletilecek.
Aria, ülke nüfusunun yüzde 50`sini ilk iki yıl, yüzde 90`ını ise ilk 5 yıl içinde kapsama alanına alacak şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Aria, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde GSM 1800 dijital şebekesini 25 yıl süreyle işletmeye devam edecek. Şebeke altyapıları önemli finansal, teknolojik, organizasyon çabaları ve 2002 yılı sonuna kadar 1 milyar dolara ulaşacak yatırımlar neticesinde gerçekleştirildi.

2 bin kişi istihdam edilecek
Şu anda yaklaşık 630 kişiyi bünyesinde istihdam eden Aria, 2002 yılı sonu itibariyle 2 binden fazla çalışana ulaşacak. Aria şebekesinde mevcut olan WAP teknolojisi, tüm hizmetler ile internet içeriğini müşterilerin cep telefonlarına doğrudan ulaştıracak. Ayrıca yılın ikinci yarısından itibaren GPRS teknolojisi ile ilgili hizmetler de satışa sunulacak. Öte yandan, Aria müşterileri aylık sabit ücret ödemeksizin abonelik sözleşmesi yapabilecekler.

İş Bankası ATM`leri Aria hizmetinde
Aria, müşterilerine elektronik sistemlerden yararlanarak ön ödemeli hazır kartlarını İş Bankası`nın ATM makinaları ve bayilerinden yükleme şansı sağlıyor. Aria müşterileri Türkiye`de ilk defa faturalı ve ön ödemeli sisteme kayıtlı aboneler arasında bir fark olmaksızın ve herhangi bir form doldurmaksızın yurtdışından aranabilecek, ön ödemeli kartlara kontör yüklenmesi konusunda yeni bir sistemden faydalanabilecek. Bu çerçevede Aria müşterileri sabit telefonlardan ve Aria numaralarından aranarak, belirli bir çağrı trafiğine ulaştıkları anda kartlarına otomatik ve ücretsiz olarak belirli oranda kontör yüklenecek.

Aria`nın ön ödemeli kart müşterileri Türkiye`de ilk kez kontör kredileri minimum seviyeye geldiğinde otomatik olarak kontör yüklenmesi hizmetinden faydalanabiliyor. Bu durumda kontör ücreti müşterinin banka hesabından otomatik olarak alınacak. Müşteriler ilk kez 12+1 ay geçerlilik süresine sahip ön ödemeli kart kullanma imkanına sahip olacaklar ve üzerinde Aria markası ile piyasaya sunulan cep telefonlarını kullanabilecekler. Ayrıca aboneler, diğer bir operatörün abonesi iken, sadece Aria alan kodunu değiştirip eski numaralarını aynen muhafaza edebilecekler.

`Rekabet tüketiciye yarayacak`
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Aria`nın hizmete girmesi dolayısayla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Aria`nın GSM 1800 lisansının KDV dahil 3 milyar dolar bedelle verildiğini hatırlatarak, `Bunun önemli bir anlamı vardır. Sıfır faizle 3 milyar dolar ülkeme girmiş demektir. Yapılacak yatırımlar ve işletme sermayesi ile önemli bir yabancı sermaye akımının Türkiye`ye geldiğini ifade etmek istiyorum` dedi.

İş-TİM Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince İş-TİM`i en yakın gelecekte Borsa`ya kote edilmiş halka açık bir şirket haline getirmeyi amaçladıklarına dikkat çekerken, İş-TİM Genel Müdürü Giuseppe Farina da yaptığı konuşmada, `Hizmet vermeye en kısa zamanda başlayabilmek amacıyla potansiyel müşterilerimizin en yoğun olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ülkenin en önemli üç büyük ilini kapsama alanına katmaya öncelik tanıdık` dedi. `Ön ödemeli kart seçeneğinde Aria müşterileri her 55 dakikalık telefon konuşması sonunda 5 dakikalık ücretsiz görüşme hakkına sahip olacaklardır` diyen Farina, faturalı sistemden yararlanan müşterilerin ise sabit ücret ödemeyeceklerini ve 55 dakikayı geçen telefon görüşme bedeli üzerinde yüzde 55 oranında indirim yapılacağını aktardı.

Türkiye TİM için stratejik ülke
Telecom Italia Mobile (TİM) Grubu Başkanı Roberto Colaninno da yaptığı konuşmada, TİM ve Türkiye İş Bankası ortaklığı sayesinde doğan cep telefonu operatörü Aria`nın hizmet vermeye başlayacak olmasının Tim`in en önemli uluslararası girişimlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Grubun 2000 yılı sonu itibariyle uluslarası müşteri portföyü sabit şebeke hizmetlerinde 18.7 milyon ve cep telefonu şebekesinde ise 23.4 milyon aboneye ulaştığını bildiren Colaninno, grubun uluslararası faaliyetlerinin, 15 ile 20 milyar Euro arasında bir iştirakler portföyünü oluşturduğunu kaydetti.

TİM Genel Müdürü Marco De Benedetti, Aria`nın network altyapısına 2000 yılı sonuna kadar yapmayı planladığı yatırımın 1 milyar doları bulacağını dile getirerek, `Bunu uzun süreli ortaklarımız ve network altyapı sağlayacılarımız Siemens ve Ericcson destekleriyle gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz` dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.