Sanayici ve tüccar 31 Mart`a kilitlendi

22.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Oda başkanları, Başbakan Yardımcısı Özkan ile biraraya gelerek, 31 Mart tarihinde ödenecek dönem faizleri konusunda çözüm bulunmasını isteyecekler

Oda başkanları, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile biraraya gelerek, 31 Mart tarihinde ödenecek dönem faizleri konusunda çözüm bulunmasını isteyecekler. Görüşme öncesi TOBB`da buluşacak olan sanayiciler, Merkez Bankası`nın kredi dönem faizleri kadar miktarın mevduat munzam karşılıklarından serbest bırakılmasını, buna karşılık dönem faizinin yüzde 25`ini peşin ödeme, kalan kısmı için 2`şer aylık ödeme takvimine bağlanmasını talep edecekler.

Hükümete güvendikleri ve bu güvenin faturasını ağır biçimde ödemek zorunda kaldıklarını savunan işdünyası, 31 Mart tarihine kilitlendi. Bu tarihte bankalara dönem sonu faizlerinin, ayrıca Gelir Vergisi birinci taksidi ve SSK prim kesintilerinin ödenmesi gerekiyor. Sanayiciler, reel sektörün dönem faizlerini ödemesinin imkansız olduğunu, ödenmemesi halinde de bankacılık sisteminin zora gireceğini belirterek, büyük bir sıkıntı yaşanacağı görüşündeler.

TOBB Başkanı Fuat Miras`ın öncülüğünde TOBB konseyleri başkanları, ASO, İSO, İTO, İzmir Ticaret Odası, ATO başkanları Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüşerek, 31 Mart tarihinde ödenmesi gereken dönem faizleri ile ilgili olarak aracılık yapmasını isteyecekler. Sanayiciler, faizlerin anormal oranlara çıktığı dönemler dışındaki ortalama faiz oranlarından kredilerin dönem faizlerinin yüzde 25`ini ödemeyi teklif edecekler. Kalan yüzde 75`lik bölüm için 2`şer aylık dönemler itibariyle 6 aylık sürede ödeme planı yapılmasını gündeme getirecekler. Merkez Bankası`nın bankalardan kesilen mevduat munzam karşılıklarının kredi dönem faizi kadar kısmını serbest bırakmasını isteyecekler.

İş dünyası kolaylık bekliyor
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, faizlerin rekor düzeylere çıkmasının hesapta olmayan bir durum olduğunu belirterek, Bankaların da mevduat faizleri anormal düzeylere fırladı. Bu yükü paylaşmamız lazım. Aşırı faiz yüküne bir limit getirilmesi gerekir. Ödenebilirlik sınırı olması lazım dedi.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, plan ve programların yanlış yapılması sonucu reel sektörün 31 mart tarihine kilitlendiğini söyledi. Çağlayan, 31 mart tarihinde sigorta primleri, gelir vergisi ve bankalara ödenecek dönem faizlerinin biraraya geldiğini belirterek, Özel sektörün devre faizlerini ödeyebilmesi mümkün değil. Bankalara hangi faiz oranlarında ödeyebileceğimizi bilmiyoruz. Bankalar da hangi faizi isteyeceklerini bilemiyorlar dedi. Çağlayan, Bankalar istiyorlarsa buyursunlar fabrikalara, işyerlerine el koysunlar. Altından kalkabileceklerse yapsınlar diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, kredi anlaşması sırasında belirlenen faiz oranlarından ödemelerin yapılmasını isteyeceklerini söyledi.

Aygün,Fon bankalarına 12 - 13 milyar dolar kaynak aktarıyorlar. Bir kere de bizi sübvanse etsinler diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 0,00% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2223 Değişim: 0,06%
Düşük 32,1590 20.05.2024 Yüksek 32,2770
Açılış: 32,202
35,1004 Değişim: 0,27%
Düşük 34,9771 20.05.2024 Yüksek 35,1381
Açılış: 35,0069
2.517,38 Değişim: 0,67%
Düşük 2.500,11 20.05.2024 Yüksek 2.529,55
Açılış: 2.500,70
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.