Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 11:503dk okuma
Yılın Girişimcisi yarışmasının birincisi Goldaş`ın sahibi Sedat Yalınkaya anlatıyor:
Anadolu dünyada takı kültürünün beşiği. Bu topraklarda yaşayan değişik medeniyetlerin altın takılarının büyük bölümü müzelerimizi ve dünya müzelerini süslüyor.
Bu topraklarda yaşayanlar bin yıllardır takı tasarlamış, takı üretmiş.
Türkiye`de 40 binin üzerinde kuyumcu atölyesinde, 400 binden fazla insan çalışıyor.
Türkiye dünya altın talebinde Hindistan, ABD ve Çin`den sonra dördüncü sırada. Kişi başına düşen altın tüketiminde Hindistan`dan sonra ikinci sırada. Altın Türk halkının en çok tercih ettiği tasarruf aracı.
Altın sanatının zemini var
Türkiye`de altın takı tasarımı yapacak, altın işleyecek çok yetenekli ve çok sayıda sanatlar var. Önemli olan onları organize etmek, onlara düzenli çalışma imkânı sağlamak.
İşte Goldaş olarak biz bunu yaptık. Merter`de 6 bin metrekarelik üretim tesisimizde standart takı üretiyoruz. 20`si mühendis, 300 kişi çalışıyor.
Model ve kalıplamada kullanılan en son teknoloji sayesinde altı ayda bir tüm koleksiyonu değiştirme ve yenileyebilme gücünü elde ettik.
Türkiye`nin satış hacmi bakımından en büyük mücevher üreticisi olduk.
Türk mücevherleri dünyada İtalya`dan sonra ikinci sırada. Hedefimiz birinci sıraya geçmek.
Takılarımızı genç Türk tasarımcılar tasarlıyor. Tasarımcı yetiştirmek için yaz kursları düzenliyoruz. Türkiye`deki üniversitelerin ve ABD`deki üniversitelerin tasarım bölümleri ile yakın çalışma içindeyiz.
Lisanslı ürünler üretiyoruz. Bu lisanslı altın ürünleri başkaları üretemiyor.
8 ayardan 24 ayara kadar altın ve 925 ayar gümüş işleniyor, değerli ve estetik taşlar kullanılıyor.
Londra Kıymetli Madenler Birliği`nin üyesiyiz. Dubai Altın Borsası`ndayız.
Kuyumculuk sektöründe yeni teknolojiler geliştirmek amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi`ne bağlı Teknoloji Serbest Bölgesi`nde bir şube açtık.
Belçika şirketine ortak
Altın üretiminde söz sahibi olabilmek arayışında 2003 yılında Mali`de 158 kilometrekare arazide altın yataklarına sahip bir Belçika şirketine ortak olduk.
Altın ticaretinde söz sahibi olabilmek arayışında 2004 yılında Goldaş Kıymetli Madenler A.Ş.`yi kurarak değerli maden alım satımı işine girdik.
Türkiye`nin altın ithalatının yüzde 40`ını gerçekleştirir çizgiye geldik.
Gene 2004 yılında ChipGold adı ile külçe altın pazarlamaya başladık. Türkiye`de şekillendirilen, ayar sertifikalı külçe altın parçaları 1 gramdan 20 grama kadar değişik ağırlıklarda yaygın şekilde pazarlanmaya başlandı.
Goldaş`ı 1999 yılında halka açtık. Hisse senetleri İMKB`de işlem gören ilk ve tek mücevher firmasıyız.
Alman borsasına kayıtlı
2001 yılında ABD`de ADR ihracı izni aldık. Goldaş`ın çıkardığı ADR`ler `Over The Counter` pazarında işlem görüyor, Almanya ve Frankfurt borsalarına da kayıt oldu.
ABD, İngiltere, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Tayland, Güney Afrika ve Çin`de temsilciliklerimiz, yurtiçinde 13, yurtdışında Rusya ve Çin`de 14 mağazamız var.
Hedefimiz Rusya ve Çin`de mağaza zincirini büyütmek, 5 yıl içinde yurtiçi ve yurtdışı mağazalarının sayısını 100`e çıkarmak.
Grup olarak hedefimiz, dünya altın piyasasında, altın madeni işletmeciliği, rafinerisi, külçe altın ticareti, takı üretimi ve pazarlaması ve perakendeciliği konularında dikey yapılanmayla bir dünya şirketi olmak. Önce Londra`da araştırma... 1957 yılında doğdu. İstanbul`da Kültür Koleji`nde ve Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Bölümü`nde okudu. Babası Arif Zeki Yalınkaya Denizli`nin Buldan ilçesinde dokumacılık yaparken 1970 yılında iplik üretmeye başlamıştı. Daha sonra İstanbul`a göç etti. Sultanhamam`da tekstil ticaretiyle uğraşmaya başladı. Sedat Yalınkaya okula devam ederken Sultanhamam piyasasında çalıştı. 1990`lı yılların başında tekstil sektöründe tıkanma olabileceğini görerek farklı iş imkânlarını değerlendirdi. Ağabeyi Hasan Yalınkaya`yla birlikte bir süre Londra`da yaşayarak neler yapabileceklerini araştırdı. 1992 yılında Türkiye`den ithal ettikleri takıları İngiltere`ye pazarlamaya başladı. Türkiye`de yaygın bir uğraşı alanı olmasına rağmen sanayileşememesi nedeniyle Türkiye`den dış piyasaların beklediği standartta mal temininin güçlüğünü görünce ağabeyi ile birlikte Türkiye`ye döndü. 1991 yılında Goldaş Kuyumculuk A.Ş.`yi kurarak Merter`de üretime başladı. Goldaş Kuyumculuk şimdilerde halka açık, hisse senetleri yurtiçinde ve dışında işlem gören, Merter`de 6 bin metrekare kapalı alanda yıllık 10 milyon adet takı üreten altın ve gümüş ticareti yapan, Türkiye`de ve yurtdışında çok sayıda mağazası olan, 5 kıtada 40 ülkeye takı satan bir şirket. Ağabeyi Hasan Yalınkaya şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı, Sedat Yalınkaya Genel Müdürlüğü`nü yapıyor. 500`e yakın çalışanı var. Yıllık cirosu 3 milyar YTL dolayında.