Göbeğin göbeğinden Tekirdağ Altın Seri

12.05.2005 - 09:47 | Son Güncelleme :

Mey İçki, `Tekirdağ Rakısı Altın Seri` adıyla yeni bir rakı çıkarıyor. Özel şişe ve altın yaldızlı bardaklarıyla piyasaya çıkacak olan Altın Seri, bakır imbik göbeğinden iki kez süzülerek üretilmiş


Tekel`in alkollü içkiler bölümünü alan ve Türkiye`nin en büyük alkollü içkeler üreticisi durumunda olan Mey İçki, sarı rengi dolayısıyla `Altın Seri` adı verilen yeni bir Tekirdağ Rakısı`nı yakında piyasaya sunacak.
Diğer rakılardan farklı olarak, üretim sürecinde kazan içinde söndürme ve `göbek` olarak adlandırılan `orta ürün`ün oransal değerlerinin son ürüne belirgin şekilde yansıtılmasıyla elde edilen Tekirdağ Rakısı Altın Seri`nin, `söndürme sonrası` meşe fıçılarda asgari bir ay dinlendiriliyor. Yaklaşık 50 günü şişede, 40 günü de meşe fıçılarda bekletilen Altın Seri`nın özellikle sarı rengini alması sağlanıyor.
Tekirdağ Rakısı Altın Seri, `sınırlı miktarda` üretilecek. Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre 200 bin şişe yıl ortasında, 200 bin şişe de yıl sonunda olmak üzere yıllık toplam üretim 400 bin şişede tutulacak. Altın Seri`yi `özel bir ürün` olarak geliştiren şirket, yaygın bir pazarlama yapmayacak. Büyük restoranlarda, free shoplarda satılacak Tekirdağ Altın Seri`nin üretiminin de oldukça zor olduğu belirtiliyor.

Kapağı mantarlı
Mantar kapaklı Tekirdağ Altın Seri`nin başlangıçta yüzde 83 olan alkol derecesi, fıçılarda dinlendirme dönemi sonucunda yüzde 45`e düşürülüyor. 70`lik şişesi 45 YTL`den satılacak olan Tekirdağ Altın Seri`nin de Tekirdağ Rakısı ve Yeni Rakı`da olduğu gibi bardağa yarısından fazla rakı su ve bir adet buz eklenerek içilmesi öneriliyor. Şu anda 70`lik Tekirdağ Rakısı 25 YTL`den satılıyor.


Tekirdağ yöresinin sadece yaş üzümünden...
Özel kadife kaplı kutularda sunuma hazırlanan Tekirdağ Altın Seri`nin şişesi üzerinde şu bilgiler yer alıyor: Tekirdağ Rakısı Altın Seri, Tekirdağ yöresinin sadece yaş üzümlerinden elde edilen sumanın ve çeşmenin anason tohumunun birlikteliğinden doğdu. İki kez bakır imbiklerin göbeğinden süzülen Altın Seri, meşe fıçılarda olgunlaştırıldı.
Altın seri kutularda iki de rakı bardağı sunuluyor. Bardaklar üzerindeki bilgi notu ise şöyle:
Bu bardak, Tekirdağ Rakısı Altın Seri için 24 ayar altın yaldızla özel olarak elde üretilmiştir.
Tekirdağ Altın Serisi`de özel altın baskılı şişe, mantar kapaklı ve kabartmalı metal kutu ile farklılık yaratmaya çalışan şirketin verdiği bilgiye göre Tekirdağ Altın Seri`de alkol derecesi yüzde 45. Anason eteri yağ oranı ise 1700 - 1800 mg/litre.


Bakır imbiğin göbeğinden iki kez süzülüyor
Tekirdağ Altın Seri`nin `bakır imbikten iki kez süzülmesi`ne `göbeğin göbeğinden üretim` de deniliyor. Tekel, Mecidiyeköy Likör Fabrikası eski müdürü Kerim Yanık, Göbek Rakı hakkında şunları söyledi:
Alkol, rakı yapılmak üzere anasonla birlikte damıtılırken, ilk akışta, rakıda istenmeyen bazı ağır alkoller ayrılır. 8 - 10 saat süren ikinci süreçte akan rakıya göbek rakı deriz. Daha sonra 2-2.5 saat süren 3. süreçte istenmeyen ağır alkoller akar. Buna kuyruk deriz. Göbek dediğimiz, ortadan (göbekten) akan rakı tanklarda dinlendirilerek ve su katılarak alkol derecesi 45 dereceye indirildikten sonra piyasaya sürülür.


Yüzde 70`i alkol kullanıyor
Mey İçki`nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye`de 18 yaşından büyükleri kapsayan erişkinlerin yüzde 30`u hiç alkol kullanmıyor. Başka bir ifade ile erişkin nüfusun yüzde 70`i alkol kullanıyor. Ancak kullanım miktarı kişiden kişiye değişiyor. Ankette `Alkol kullanıyorum` diyenler içinde alkolikler olduğu gibi `ayda yılda bir` kullananlar da var.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.