Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2003 10:45
Kasım ayında 35 bin Avrupalı işadamı adına Türkiye`ye karşı önyargısıyla tanınan Giscard D`Estaing`le bir araya gelecek olan Hayati Kaya, `AB`li işadamlarını ikna ettik. Hedefimiz Giscard D`Estaing`i üyelik için sıkıştırmak` dedi
Türkiye`nin AB üyeliği için Brüksel`de lobi çalışmalarına hız veren genç işadamlarına Avrupalı meslektaşlarından destek geliyor. Sadece AB ülkeleri ve Türkiye`den genç işadamlarının kabul edildiği 35 bin üyesi olan Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten TÜGİAD Başkanı Hayati Kaya, Avrupa Konvansiyonu Başkanı Giscard D`Estaing ile Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi`ye AB`li işadamlarının istek ve görüşleri hakkında bilgi verecek. Böylece ilk kez Prodi ile Giscard D`Estaing`in AB vatandaşı olmayan bir işadamından Avrupalı işadamlarıyla ilgili bilgi alacaklarını belirten Kaya, Konfederasyonu`nun hazırladığı
AB raporuna Türkiye`nin AB üyeliğini destekleyen bir madde koyduklarını söyledi. `Giscard`ın kültürel farklılar tezine karşı yeni tez geliştirdik. 35 bin Avrupalı işadamın tamamı Türkiye`nin AB üyeliğine destek veriyor` diyen Kaya, Romano Prodi`nin de katılacağını toplantıya, çok iyi hazırlandıklarını söyledi. Kaya şöyle konuştu:
`Zaten üyeler işadamı oldukları için olaya ticari anlamda bakıyorlar ve tamamı Türkiye`nin AB`ye üyeliğini destekliyor. Defalarca konfederasyon olarak Türkiye`nin AB üyeliğini istediklerini deklare ettiler. Giscard D`Estaing, `Türkiye diniyle, diliyle, AB`ye uyum sağlayamaz` diyor. Biz buna karşıyız. `Türkiye`nin kültür farklılıkları AB üyeliğine engel teşkil etmez` diyeceğiz. 2. Dünya Savaşı`nda birbiriyle savaşan ülkeler nasıl birlik haline gelebilmişse, Türkiye de bu grup içinde çok rahat yer alabilir. Dolayısıyla, hedefimiz hem Giscard D`Estaing`i ikna etmek hem de sıkıştırmak. Onun Türkiye`ye karşı önyargısı var. Türkiye`nin AB üyeliğine karşı. İşadamları arasında Türkiye`ye karşı önyargı yok.
Tam destek mevcut.`
Japonlar`la ortak `V` kayışı üretecek
Geçen yıl TÜGİAD Başkanlığı`na seçilen Hayati Kaya, Japon arabaları hariç Türkiye`de üretilen tüm otomotivlerin radyatörünü üretiyor. Fransa`daki şirketiyle AB`ye yönelik ihracatını yüzde 84 artıran işadamı, Türkiye`de `V` kayışı üretmek için Gebze`de Japon firması Bando ile ortak fabrika açtı. Başarısını uzmanı olduğu otomotiv yan sanayine odaklanmasına bağlayan Kaya, geleceğin otomotiv pazarının İran`da olduğunu söyledi. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Enerji Raporu`nun ardından TÜGİAD olarak ekimde maden raporu çıkarmaya hazırlandıklarını da belirten Kaya, ` Raporla, ilk hedefimiz madencilikte doğruları bulmak` dedi.