Sabancı Holding’in bir yıl önce bünyesine kattığı Ömür markası, dünyaca ünlü Fransız Sasso ırkı tavukları Türkiye’de üretmeye başladı. Diğer tavuk ırklarına göre bacakları ve göğsü daha uzun ve ince olan Sasso tavukları, kahverengiye yakın kızıl rengi ile de biliniyor. Türkiye’de “Ömür Çiftlik Pilici” adıyla üretimine başlanan tavuklar, vakumlu ambalajları ile büyük marketlerde satışa sunuldu.
FARKLI BİR IRK
Tüketicilerin piliç etinde lezzet arayışına, Ömür Doğa Çiftlik Pilici ile yüzde 100 cevap verdiklerini belirten Gıdasa Çiftlik Birimi Genel Müdürü Hasan Tulgar, “Yeni ürünümüz Sasso gerek yetiştirilme süreci, gerek beslenme şekli ve gerekse dünyaca ünlü lezzeti ile tamamen farklı bir ırk. Fransa’da çok yaygın olarak yetiştirilen Sasso ırkını Türkiye’de ilk üreten marka olmaktan da heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Yeni ürünümüz beyaz et pazarında yepyeni bir çığır açacak” dedi. Bu yıl dört ton satış rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Tulgar, çiftlik piliçlerinin fiyatının pazardaki diğer ürünlere göre daha pahalı olacağını söyledi.
KUŞ GRİBİ YARADI
Doğal yaşam şartlarına sahip kümeslerde gün ışığı ile yetiştirilen tavuklar, tahıl ve bitkisel bazlı doğal yem ile besleniyor. Tulgar, 64 günde kesime hazır hale gelen tavukların sağlık, hijyen ve bio-güvenlik önlemleri altında yetiştirildiği için çiftlik pilici lezzetini yaşatacağını belirtti. Kuş gribi sürecinde satışlarını artırdıklarını söyleyen Tulgar, ambalajlı piliç ürünleri kategorisinde AC Nielsen Scantrack verilerine göre yüzde 23 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük üç ilinde en güçlü iki markasından biri olduklarını söyledi. Tulgar, kuş gribi döneminde markalı ürünlere olan talebin arttığına dikkat çekerken, tüketicilerin de bilinçlenmesini sağladığını vurguladı.
Sasso pilicinin özellikleri
Mevcut tavukların tüyleri beyaz iken bu pilicin tüyleri kızıl kahverengi. Göğsü ve bacakları daha ince ve daha uzun.
Yavaş büyüme özelliğine sahip. Diğer tavuklar 45 günde, Sasso ise 64 günde kesim olgunluğuna erişiyor.
Kümes içinde m başına düşen hayvan sayısı bu ırk için 10 iken, diğerlerinde 17 piliç.
Kapalı kümeslerde gün ışığından yararlanarak yetiştiriliyor. Tavuklar gündüz beslenip gece uyuyor. Geceleri suni aydınlatma yapılmıyor.
Beslenmesinde sadece yemlik tahıl ve bitkisel protein bazlı yem kullanılıyor.
Tavuğun vücudundaki yağ dağılımı daha dengeli olduğu için ayrı bir lezzeti var. Altın sarısı deriye sahip olduğu için pişirme sırasında özel bir aroma yayıyor.