Fransa’daki büyük patronlar alarmda

Güncelleme Tarihi:

Fransa’daki büyük patronlar alarmda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 10:07

Fransızların sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısına bugüne kadar siyasi olarak gören Fransız işadamları, faturanın ekonomik sonuçları olabileceğini de fark edince alarma geçti. Fransız iş dünyasının temsil örgütü MEDEF de, Fransız siyasetçilere Türkiye ile ekonomik ilişkilerin bozulacağı uyarısında bulundu.

FRANSA Parlamentosu’nda 12 Ekim’de görüşülecek Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı, sadece Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketlerini değil, Fransa’daki işadamlarını da harekete geçirdi. Yasa tasarısının kabulü halinde Fransız mallarının boykot edilmesinin yanı sıra, başta savunma sanayi olmak üzere uçak, enerji, baraj ihaleleri gibi altyapı yatırımlarıyla Fransız firmalarıyla çalışılmaması gibi tepkilerin gündeme getirilmesi Fransız işdünyasının da bu iş için devreye girmesine neden oldu. Fransa’nın TÜSİAD’ı olarak bilinen MEDEF’in de (Fransız Girişimciler Hareketi), Fransız siyasetçilere endişelerini ileterek, tasarının yasalaşmasının iki ülke arasındaki ilişkileri tehlikeye sokacağı konusunda uyarısında bulunduğu öğrenildi.

KONU SİYASETİ AŞTI:

Mayıs ayından bu yana gündemde olan yasa tasarına bugüne kadar siyasi bir olay olarak bakan Fransız şirketleri, tasarının yasalaşması halinde sonuçlarının sadece siyasi değil ekonomik olacağının da ortaya çıkması Fransız şirketlerinin bu konudaki girişimlerini artırdı. Dün Paris’e giden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) heyetinin de görüşeceği kuruluşlardan biri olan MEDEF International da, harekete geçti. Yasa tasarısına ilişkin Türkiye ile Fransa arasındaki gelişmelerden endişe ettikleri öğrenilen MEDEF yöneticileri, bu konuda Fransız siyasetçiler ile bağlantı kurdu.

İLİŞKİLER DARBE YİYECEK:

Renault Yönetim Kurulu Başkanı da olan Louis Schweitzer başkanlığında, geçen yıl 40 üyesiyle birlikte Türkiye’ye gelen MEDEF, iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılması için çalışırken, böyle bir tasarı yüzünden yaşanan gerginlikten rahatsız oldu. Edinilen bilgiye göre, iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutu hakkında siyasetçileri bilgilendiren MEDEF yöneticileri, Fransa ile Türkiye arasındaki bütün ticari ilişkilerikiz bu işten darbe yiyecek. Türkiye ile ticari ilişkilerin bozulması Fransız şirketlerini de, istihdamını da yakından etkileyecek yönündeki mesajlarını aktardı.

20 milyar dolarlık baskı

FRANSA Parlamentosu’nda 12 Ekim’de görüşülecek Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı, bazı ihalelerde kısa listeye giren Fransız firmalarının durumunu tehlikeye soktu. İhalelerde ön elemeyi geçen firmaların yer aldığı kısa listelerde bazı Fransız şirketleri yer alsa da tasarının yasalaşması halinde toplam tutarı 20 milyar doları bulan yatırımlarda, bu firmaların şanslarının azalacağı yorumları yapılıyor. Bu projelerin bazıları şöyle:

YATIRIM VE TEDARİK PROJELERİ: Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırımla Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral projesinde, Fransızların da teklif hazırlığında olduğu biliniyor. Kısa adı Marmaray olan, İstanbul metro sistemlerinde kullanılması planlanan ve yaklaşık 2 milyar dolarlık maliyeti bulunan araçların alımında Fransız firmaları da kısa listede yer alıyor. Diğer büyükşehir belediyelerinin de inşa edecekleri metro hatlarında kullanılacak araçların önemli bir bölümü de Fransız firmaları tarafından imal ediliyor.

SAVUNMA PROJELERİ: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli tedarik projelerine katkı sağlayan, özellikle TAI ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SMM) ile işbirliği yapan Fransız firmalarının da olumsuzluklardan etkilenmeleri kaçınılmaz görülüyor. Özellikle SSM’nin helikopter ihalesine teklif veren Fransız Eurocopter firmasının da, kısa listede yer aldığı biliniyor.

KÖPRÜ VE TÜPGEÇİT PROJELERİ: İstanbul’da planlanan 3. boğaz köprüsü ve 2. tüpgeçit projesine ilişkin ihalelerde Fransız’ların şansı düşük görülüyor. İzmit Körfezi’ne yapımı planlanan asma köprü için açılan ilk ihaleye katılan Fransız firmalar, olası bir ikinci ihalede riskli görülüyor. A.A.

Köşk’e çıkıp Paris’e uçtu

TOBB
Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB heyeti ile birlikte, dün Ermeni soykırımı iddialarını inkar tasarısının doğuracağı sıkıntıları Fransız iş dünyasının üst düzeydeki temsilcilerine anlatmak üzere Paris’e gitti. Hisarcıklıoğlu, Paris’e uçmadan önce Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e bilgi verdi. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Sezer’in, Hisarcıklıoğlu’na, Fransız işadamlarına ekonomik ilişkilerin büyük zarar göreceğini anlatın dediği öğrenildi. TOBB heyeti, aralarında Paris Ticaret ve Sanayi Odası ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu, Fransız Sanayiciler Birliği temsilcilerinin de bulunduğu Fransa’nın önde gelen işadamlarıyla görüşecek.

İTO Başkanı: Kavga bittikten sonra mekanizmalar işlemeli

İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Fransa’daki seçimler nedeniyle tamamen iç politikaya yönelik bir manevra olarak nitelendirdiği yasa tasarısı için, Bütün bu gürültü, kavga bittikten, toz duman yatıştıktan sonra gerekli mekanizmalar devreye girmeli ve bu meselenin bir daha hortlatılmaması için gerekli tüm tedbirler alınmalı dedi. Yasanın onaylanması durumunda, İTO olarak yapmaları gerekeni sonuna kadar yapacaklarını vurgulayan Yalçıntaş, boykot konusunda ise Top Fransa’da demekle yetindi. Türkiye’nin ise geçen yılki hatalarını tekrarlaması gerektiğini dile getiren Yalçıntaş, şöyle konuştu: Geçen yıl da böyle bir yasa tasarısı vardı, gündeme geldi. Ve gerekli girişimlerle geri bıraktırıldı. Fakat geçen bir sene içinde biz Türkiye olarak gerekli çalışmaları yapamadık. Çünkü ’iş bitti’ gibi düşündük. Biliyorum ki böyle bir şey olmayacak ama burada bizim geçen sene yaptığımız hatayı yapmamamız lazım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!