Ford, Gölcük`te kurdele kesti

Güncelleme Tarihi:

Ford, Gölcük`te kurdele kesti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2001 00:00

650 milyon dolarlık fabrikanın Ford`un dünyadaki önemli ihracat merkezi olması planlanıyor

Türkiye`nin ilk yerli otomobil üreticisi Ford, 650 milyon dolarlık Gölcük fabrikasını açıyor. Saat 09.30`da başlayan törende Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç ve Jord Motor Company başkanı Jacques Nasser birer konuşma yaptı. Koç grubuyla Ford arasında 70 yılı aşkın bir dostluk bulunduğunu söyleyen Rahmi Koç, yurtdışından gelecek dış kaynak ve teknolojinin ülke ekonomisinin düzlüğe çıkmasında büyük rol oynayacağını ifade etti.

İhracat merkezi olma hedefi
Ford`un dünyadaki önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri olmaya aday fabrikada, sadece Türkiye`de üretilecek ihraç amaçlı yeni bir araç da üretilecek. 2002`de piyasaya çıkacak aracın ihracatından 1 milyar dolar gelir bekleniyor. Eğer bu beklenti gerçekleşirse, Türkiye`de bugüne kadar herhangi bir firmanın tek başına gerçekleştirdiği ihracatın 3 katı yapılmış olacak.

Açılışı Yılmaz yapıyor
Ford Otosan Kocaeli Fabrikası`nın resmi açılışı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından yapılacak. Açılışa Mesut Yılmaz`ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Ford Motor Company Başkanı Jacques Nasser, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Mark Schulz, Ford Otosan genel müdür yardımcıları Turgay Durak ve Mehmet Barmanbek katılacak.

4 bin kişi çalışacak
Temmuz 1998`de yapımına başlanan Ford Gölcük fabrikası 160 bin metrekare kapalı, 1 milyon 600 bin metrekare açık alan üzerinde kuruldu. 650 milyon dolarlık yatırımla Türkiye`nin bir defada yapılan en büyük otomotiv yatırımı olma özelliğini taşıyan Gölcük fabrikasında 4 bin kişi istihdam edilecek. 150 bin üretim kapasitesine sahip fabrikanın bir de kendisine ait bir limanı bulunuyor. Bu liman sayesinde ihracat kolaylıkla yapılabilecek.


130 robotun kullanıldığı fabrika en kapsamlı entegre imalat tesisi olarak gösteriliyor. 200`ü Türk olmak üzere 280 mühendisin görev yaptığı Ford Otosan fabrikası dumansız ve gürültüsüz olarak çalışacak. Fabrikada her türlü atık, son teknoloji ile arıtılacak. Ayrıca kullanılacak yüksek teknolojiyle, enerji tasarrufu sağlanacak.

Sermaye artırımı
Ford Otosan`ın dünkü yönetim kurulu toplantısında, çıkarılmış sermayenin 29.24 trilyon TL.`den 73.1 trilyon TL.`ye yükseltilmesi kararı alındı.
IMKB bültenine göre söz konusu 43.86 trilyon TL.`lik sermaye artışının 14.62 trilyon TL.`lik bölümünün hisse senedi olarak ödenecek temettüden, 29.24 trilyon TL.`sinin ise yeniden değerleme fonundan karşılanmaı kararlaştırıldı. Sermaye artırımını temsil eden hisse senetlerinin 15 Mayıs 2001 tarihinden sonra ortaklara dağıtılması kararlaştırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!