Fezlekeler okunamadı!

20.03.2014 - 09:57 | Son Güncelleme :

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, suçlamaların ayrıntıları ve ceza kanunu maddelerini içeren üst yazıyı bile okumadı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tbmm334.jpg">Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda suçlanan AK Partili 4 eski bakanla ilgili TBMM’ye gönderilen 11 klasörü açtırmak için Meclis’i olağanüstü toplayan muhalefet, iktidar partisiyle Meclis Başkanlığı’nın kurduğu siperi aşamadı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, suçlamaların ayrıntıları ve ceza kanunu maddelerini içeren üst yazıyı bile okutmazken, sadece hangi suçlamayla soruşturma önergesi verilebileceğini içeren kısa bilgiyi sundu. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, “Kanundan kaynaklanan gizlilik söz konusu. Soruşturma komisyonu kurulduğunda sadece komisyon üyeleri inceleyebilir” diyerek dosyaları kilitledi.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

RÜŞVET ve yolsuzluk operasyonunun ardından istifa eden eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan hakkındaki fezleke için CHP’den 110 milletvekilinin başvurusu üzerine toplanan Meclis’te seçim öncesi olağanüstü saatler yaşandı. Hürriyet`in haberine göre; CHP, MHP, BDP ve HDP’den katılımların yanı sıra Ak Parti’den ayrılan bağımsızların da desteğiyle toplantı yeter sayısı olan 184’e ulaşıldı. AK Partililer, muhalefetin yeter sayıya ulaşmayabileceği beklentisiyle kuliste yoklama sonucunu beklediler. Genel Kurul salonunda bulunan AK Parti milletvekilleri ise sisteme girmedi. Elektronik sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı’na pusula gönderdi. Gönderilen pusulaları tek tek okuyan Başkanvekili Yakut, yarım saati bulan kontrol sonucunda 15 mükerrer oyu iptal ettirdi.

KÜRT MEMET NÖBETE

Suçlamaların hedefi olan eski bakanlar Meclis’e gelmedi. Çiçek’in yerine Yakut’un Divan’a oturmasına muhalefetten imalı göndermeler yapıldı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Kürt Memet nöbete biliyoruz da, hassas torba kanunlarda da siz nöbet tutuyorsunuz” dedi. Yakut ise nöbet çizelgesinin fotokopisini muhalefete göndererek bu hafta divan görevinin kendisinde olduğunu söyledi. Yakut, olağanüstü toplantının da konusu olan ‘başkanlık sunuşları’ arasında  4 eski bakanla ilgili fezlekelerin 28 Şubat’ta TBMM’ye ulaştığını ilan etmeye, Bayraktar’ın duyurusundan başladı. Bayraktar’ın “Nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin etmek ve görevini kötüye kullanmakla” suçlandığını açıklayan Yakut, “Anayasa’nın 100. maddesi uyarınca Meclis soruşturması açılması 55 milletvekilinin vereceği önergeyle mümkün olmaktadır, gereğinin tayin ve takdiri TBMM’nin bilgisine sunulur” dedi. Tüm görüşmelerde ısrarla “Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gönderilen evrak” diyen Yakut, ‘fezleke’ ifadesini kullanmamaya özen gösterdi.

DURUMA GÖRE TEZKERE DURUMA GÖRE TEZKERE

Başkanlık sunuşunda dosyaların milletvekillerinin ‘tetkikine açıldığı’ ilan edilmeyince muhalefetten tepki yükseldi. Yakut, Meclis Başkanlığı’nın hukukçulardan aldığı görüşleri anlatarak “Savcılık soruşturması sürüyor, kanundan kaynaklanan bir gizlilik söz konusu. TBMM Başkanlığı da bu yeni duruma göre tezkere yazdı. Üst yazıların bilgiye sunulmasına da gerek duyulmamıştır” dedi. Daha önce milletvekillerinin incelemesine açılan 44 fezleke bulunduğunu, bunların 5’inin Danıştay ve Sayıştay’dan geldiğini, 39’unun teftiş raporları olduğunu belirten Yakut, “Yeni bir durumla karşı karşıya bulunulmaktadır. Dosyada geçen üçüncü isimlerin de mağdur edileceği ortadadır. Bu nedenle okutulmayacaktır. Kanundan kaynaklanıyor efendim” dedi.

ALO SADIK HATTI MI

Yakut ‘bilgi’ sunuşunu okutmaya devam etmek isteyince MHP’li Vural ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Başkanlık Divanı’na giderek itirazlarını yükseltti. Vural, “Siz gizli olmayan dosyayı gizli yapamazsınız. Siz gayrimeşru işleri aklayamazsınız. Ayakkabı kutularında rüşvetleri gizleyemezsiniz. Siz haram paracıları koruyorsunuz” diye tepki gösterdi. Yakut, CHP’li Katip Üye Muharrem Muharrem Işık’a sunuşun okunmasında ısrar etti. Muhalefet sıralarından ise “Okuma Muharrem” çağrıları yükseldi. Bağrışlar arasında okumaya çalışan Işık “Kimse bir şey anlamıyor” diyerek durdu. Yakut “Muharrem Bey yer değiştirin o zaman” diyerek AK Partili üyeleri Divan’a almaya çalıştı. Muhalefet ise “Talimat veremezsiniz” diyerek tepki gösterdi. Vural’ın Divan’daki itirazları sırasında TBMM TV’deki mikrofon sesi kısıldı. Bunu sonradan öğrenen Vural “Alo Fatih gibi Meclis’te de Alo Sadık hattı mı kuruldu?” deyince Yakut konuyu araştıracağını söyledi.

TAPE KAHKAHALARI

Yakut, muhalefetin tepkileri üzerine usul tartışması açtı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli “Bu henüz bitmemiş bir soruşturma, iddianame aşamasına geçmemiş bir soruşturma. Ama buna rağmen diyoruz ki hodri meydan, soruşturma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na arkadaşlarımız kendileri başvurmuşlar, Allah aşkına daha ne istiyorsunuz. Zaten bu dosyadaki bilgiler hepinizin elinde çarşaf çarşaf var” dedi. CHP’li Hamzaçebi ise Canikli’nin “Sayıştay raporları Meclis’e gelirse duman oluruz” dediği iddia edilen tapelere gönderme yaparak “Aslında Sayın Canikli şunu demek istiyor; bu fezlekeler burada açılırsa duman oluruz” deyince salondan kahkahalar yükseldi. Hamzaçebi, “O nedenle elinden geleni yapıyor açılmaması için. Bu bir kara lekedir. Bürokratlar her şeyi biliyor, iktidar partisi her şeyi biliyor, o nedenle bilgiye sunmuyorlar. Korkmuyorsanız açın” dedi. BDP’li Kaplan, “Kamu vicdanı karşısında çırılçıplak kalmak zorundasınız. Bakın seçim meydanları savaş meydanlarına dönüyor. Ne oluyor savaş meydanlarına mı gidiyoruz, sonuçta sandığa gideceğiz. Buraya alnı açık, başı ak, onurlu bir duruş sergilemeye geldik, kaçmayalım” dedi. Usul tartışması sonucunda tutumunu değiştirmeyen Yakut, fezlekelerin ön bilgilerini okuttu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.