Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2005 10:03
13 yıldan bu yana süren Feta peynirinin nereye ait olduğu ile ilgili tartışmada Avrupa Adalet Divanı görüşünü, Atina`nın istediği yönde şekillendirdi
Avrupa Birliği (AB) içinde yaşanan feta savaşında Yunanistan bir adım öne geçti. Yunan beyaz peyniri fetanın tescilli marka olarak kabul edilmesi ve Yunanistan`ın belirli bölgeleri dışında, diğer ülkelerde bu isim altında yapılan üretimin durdurulmasına yönelik itirazları inceleyen Avrupa Adalet Divanı (AAD) görüşünü Atina lehine şekillendirdi.
Divan`a yönelik olarak hazırlanan görüş niteliği taşıyan belgede fetanın, Yunanistan`ın geniş bir bölümünde üretilen özel bir peynir türü olduğu görüşüne destek verildi. Yaklaşık 13 yıl süren bir mücadele sonucunda Yunanistan, 2002`de fetayı kendi adına tescil ettirip koruma altına aldırtmayı başarmıştı. Ancak fetanın AB Komisyonu tarafından koruma listesine dahil edilmesine Almanya ve Danimarka itiraz ederek konuyu Divan`a taşıdılar.
Bu iki ülkenin itirazları ise kamuoyunda feta kelimesinin, genellikle, beyaz peynir olarak algılandığı noktasına odaklanıyor.
AB Komisyonu`nun bölgesel özellikleri nedeniyle sadece ilgili ülkelerde üretilmesi gerektiğini savunduğu listede Fransa`daki şampanya, konyak gibi içeceklerden, İtalya ve İspanya`daki bazı jambon çeşitlerine kadar uzanan çok sayıda ürün yer alıyor. Feta konusundaki kararını önümüzdeki aylarda açıklaması beklenen AAD genellikle kendisine sunulan görüş doğrultusunda hareket ediyor.
`Türkler de ilk üretmiş olabilir`
Wall Street Journal gazetesi ise olaya farklı bir boyut getirerek şu ifadalere yer verdi;
AB adayı Bulgaristan ve Türkiye de yüzyıllardan bu yana feta üretimi yapıyor. Feta üretimi bu ülkelerde de doğmuş olabilir. Yunanlılar kazanırsa onlar da pazara giremeyecekler. Ayrıca diğer bölgesel peynirler de koruma isteyebilirler.
`Feta, bir ülkenin malı olamaz`
Tek Süt Yönetim Kurulu Başkanı, Cevdet Arınık:
Feta peynir, beyaz peynir gibi, kaşar peyniri gibi bir peynir çeşididir. Nasıl beyaz peynir ya da kaşar kelimesini hiçbir firma tescil ettirerek kendi malı-markası yapamazsa feta peynir de o şekilde hiçbir ülkenin malı olamaz. Feta, çeşitli ülkelerde imal edilen bir beyaz peynir çeşididir