Fenerbahçe dünya devlerini geçti

09.07.2008 - 09:31 | Son Güncelleme :

Hisse senetleri son bir haftada yüzde 53 oranında değer kazanan Fenerbahçe Sportif`in piyasa değeri 2 milyar doları aştı.

Hisse senetleri son bir haftada yüzde 53 oranında değer <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/09072008h1.JPG" align="right" vspace="5">kazanan Fenerbahçe Sportif`in piyasa değeri 2 milyar doları aştı.

Pınar SUNGUR / REFERANS

Fenerbahçe, Forbes`ın mayıs sonunda yayınladığı listede 1.8 milyar dolarla ilk sırada bulunan Mancester United`ı da solladı. 1998 yılında Vefa Küçük`ü tek oy farkla geçerek başkanlık koltuğuna oturduğu Fenerbahçe`yi bir dünya kulübü haline getireceğini ileri süren Aziz Yıldırım, bu yolda atılan adımların meyvalarını topluyor.

Yıldırım`ın başkanlığında kurumsallaşmada önemli adımlar atan, taraftarı müşteri profiline sokan, 1998`de 16 milyon dolar olan bütçeyi 184 milyon dolara çıkaran, Şükrü Saraçoğlu`nu Avrupa`nın sayılı stadyumlarından biri yapan Fenerbahçe`nin borsadaki şirketi Fenerbahçe Sportif`in piyasa değeri yüzde 13,6`lık yükselişin ardından 2 milyar 32 milyon dolara çıktı. Fenerbahçe Sportif`in hisseleri son bir yılda yüzde 354, yıl başından bu yana yüzde 203, son bir haftada ise yüzde 53 oranında değer kazandı.

United`ı geride bıraktı

Dün 100 YTL ile tarihinin en yüksek seviyesinden kapanan Fenerbahçe`nin piyasa değeri halka açıldığı Kasım 2004`ten bu yana 10 kattan fazla arttı.

Fenerbahçe 2 milyar doları aşan piyasa değeri ile Forbes`ın mayısta yayınladığı listede 1.8 milyar dolarla ilk sırada yer alan M. United`ı da geride bıraktı. Forbes`in mayıstaki listesine göre Reel Madrid`in değeri 1 milyar 285 milyon dolar, Arsenal`ın değeri 1.2 milyar dolar, Liverpol`un değeri 1 milyar 50 milyon dolar, Bayern Münih`in değeri 917 milyon dolar, Milan`ın değeri 798 milyon dolar, Barcelona`nın değeri 784 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. 

Hisselerin % 82`si yabancıda

Geçen yıl Şampiyonlar Ligi`nde çeyrek final oynayan Fenerbahçe`de başkan Aziz Yıldırım milyar dolarlık bütçe rakamlarına ulaşarak, bu kupada final oynamayı hedefliyor. Fenerium mağazaları ile kulübün gelirlerini sürekli artıran ve her yıl kadroya bir yıldız ekleyen Yıldırım, döneminde adeta yeniden inşaa edilerek kombine satışlarıyla önemli bir gelir kaynağı olan Şükrü Saraçoğlu Stadyum`u, 2009`da UEFA Kupası finaline de ev sahipliği yapacak.

Fenerbahçe`nin sadece gelirlerinin bir bölümünü içeren ve bünyesinde gider bulundurmayan Fenerbahçe Sportif`in yükselişinde hisseye olan yabancı ilgisinin yanı sıra, spekülatif hareketlerin etkili olduğu kaydediliyor. Fenerbahçe`de halka açık hisselerin yüzde 82,5`i yabancıların elinde bulunuyor. 

4 kulüp de tırmanışta

Bu arada son dönemlerde Fenerbahçe`nin dışında halka açık konumda olan Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor hisselerindeki yükseliş de dikkat çekiyor. Borsada endeksin yüzde 37 değer kaybettiği yıl başından bu yana spor endeksi yüzde 109 yükseldi. Son bir ayda ise borsadaki yüzde 12`lik düşüşe karşılık spor endeksi yüzde 54 prim yaptı.

Bu yıl Trabzonspor yüzde 141, Galatasaray yüzde 51, Beşiktaş ise yüzde 34 değer kazandı. İMKB`de fiyat/kazanç oranı ortalamasının 7.5 iken spor endeksinde bu oranının 22`ye ulaştığına dikkat çeken analistler, yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyarıyor. Maliye`nin yüzde 15`e indirdiği futbol kulüplerinin vergisini sıfırlayacağı yönündeki söylentilerin de yukarı harekette etkili olduğu ileri sürülüyor. 

Beşiktaş`ta farklı model

Spor klüplerinin değer artışlarında önemli bir somut neden olmadığı konusunda hemfikir olan uzmanlar, halka arz modellerinin yatırımcıyı cezbettiği görüşünde birleşiyor. Zira Fenerbahçe, Trabzonspor ve Galatasaray`ın halka arz modelinde borsada işlem gören şirketin bünyesinde kulübün giderleri yer almıyor.

Sadece gelirden pay olan bu şirketlerin yüksek oranda kâr etmesi ve temettü dağıtması özellikle yabancıların ilgisini artırıyor. Diğer üç kulüpten farkıl olarak tüm gelir ve giderleri halka açık olan Beşiktaş`ın hisselerine yabancı ilgisinin sınırlı olduğuna dikkat çekiliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.012 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.