Faizden para kazanma devri bitti

Güncelleme Tarihi:

Faizden para kazanma devri bitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 14:544dk okuma

Gür Çağdaş, Türkiye`deki fon büyüklüğünün 150 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini söyledi

Haberin Devamı

Garanti Portföy Genel Müdürü Gür Çağdaş, fon  sektörünün önündeki yasal tıkanıklığın aşılması halinde, sektörde 5 yıl içinde 5 kat bir büyüme beklediklerini, Türkiye`deki fon büyüklüğünün 150 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini söyledi.

Hakkı ÖZDAL / REFERANS GAZETESİ

Garanti Portföy`ün kuruluşunun 13. yılı nedeniyle bir basın buluşması düzenleyen Genel Müdür Gür Çağdaş, dünyada kolektif yatırım araçlarının GSMH`ya oranının yüzde 40 Türkiye`de ise yüzde 4,5 civarında olduğuna dikkat çekerek, bu sayısal farkta yasal düzenleme eksikliğinin büyük pay sahibi olduğunu belirtti.

Türk sermaye piyasalarının büyüyebilmesi için, kamunun kurumsal yatırımcıların desteklenmesi konusuna stratejik öncelik vermesi gerektiğini söyleyen Çağdaş, Profesyonel danışmanlık ve kolektif yatırım araçları endüstrisine olan ihtiyaç gün geçtikçe artacaktır. Yatırım fonları, emeklilik fonları, borsa yatırım fonları, alternatif yatırım ürünleri ve yatırım ortaklıkları... ‘İstanbul finans merkezi olacak` diyorsak bu endüstri olmadan olmaz. Dolayısıyla bunu sağlayacak çalışmaların yapılması gerekir. Bunun başında da konunun bizim ‘Kolektif Yatırım Araçları ve Portföy Yönetimi Kanunu` adını verdiğimiz Sermaye Piyasası Kanunu`na atıfta bulunan ayrı bir kanunla düzenlenmesi gerekir diyor ve ekliyor, Biz ilgili kanun taslağını hazırlayarak görüşülmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu`na gönderdik.

İlgili düzenlemenin yapılması ve mevzuatların değişmesiyle birlikte Türkiye sermaye piyasasında önemli bir hareketlilik öngördüklerini söylüyor Çağdaş: Böylece fon sektörünün önü açılacak ve hızlı bir büyüme gerçekleşecek. 5 yıl içinde ise, kolektif yatırım araçlarının GSMH`ye oranının yüzde 20`lere ve fon büyüklüğünün de 150 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. 

En hızlı büyüyen BES olur

Peki bu büyük hareketi hangi enstrüman taşıyacak? En hızlı büyüyen alan hangisi olacak? Çağdaş temkinli, ama yine de cevap vermekten kaçınmıyor: Bireysel emeklilik fonları, sektörün en hızlı büyüyen alanı olacaktır.

Faizin ve enflasyonun tek haneli rakamlara gerilediği marjların daraldığı bir ortamda paradan para kazanmanın zorlaşacağını hatırlatan Çağdaş, Eskiden yüzde 20-25 mevduat faizi alırken şimdi yüzde 9 alan yatırımcı getirisini sorgulamak zorunda diyor, Bu çerçevede yatırım fonu endüstrisinin çeşitlendiğini, varlık sınıflarında yer değişikliklerinin olduğunu göreceğiz, faiz ve onun türevlerinden yavaş yavaş hisse senedi ve onun türevlerine doğru bir geçiş olacak ve oradaki hacmin büyüdüğünü göreceğiz. Türkiye`de toplam tasarrufların sadece yüzde 6`sı hisse senedi yatırımı, bu rakamın da önümüzdeki dönemde gelişmiş piyasa standartlarına ulaşmasını bekliyoruz.

Yatırımcı farklı ürünler isteyecek

2011 sonrası, dünyadaki krizin etkilerinin yavaş yavaş kalktığı bir dönem olacağı için Türkiye için de olumlu bir dönem olacağını söyleyen Çağdaş, Yarın Türkiye`ye, hem portföy yatırımı hem sabit sermaye yatırımı tarafına yabancı yatırımcı geldiğinde, içerdeki yatırımcı farklı ürünler talep ettiğinde ve çok daha fazla yatırımcıya ulaşmaya başladığımızda bizim buna altyapımızın her yönüyle uygun olması gerekir. Onun için bugünden yapmamız gereken şey; sistemin, yasal mevzuatı, vergi mevzuatı, teknik altyapı, insan kaynakları gibi taraflardaki eksikleri gidermektir diyor.

Peki mevzuatta ne tür sorunlar var?

Çarpıcı bir örnek veriyor: Örneğin, şu an itibarı ile içinde hisse senedi bulunan bir yatırım fonu alıp sattığınız zaman, gelir üzerinden yüzde 10 stopaj ödüyorsunuz. Ama hisse senedini bireysel olarak alıp sattığınız zaman herhangi bir stopaj ödemiyorsunuz. Amacımız bireysel tasarrufların fonlar vasıtasıyla yatırıma yönlendirmesini sağlamaksa, bu eşitsizliklerin giderilmesi gerekir. 

Kurumsal yatırımcıların öncelikli beklentileri

- Sektörün AB direktiflerine uyumlu hale gelmesi ve Avrupa fon pazarı ve ile entegrasyon

- Portföy Yönetimi şirketlerinin kendi fonlarını kurabilmesi ve dağıtabilmesi

- Türkiye`de kurulu yabancı menkul kıymet fonlarının döviz cinsinden fiyat açıklayabilmesi

- Kolektif yatırım ürünlerinde çeşitliliğin artması, yabancı para cinsinden yatırım fonu kurulabilmesi

- Vergi mevzuatının günün koşullarına göre güncellenmesi, sadece diğer ürünlerle eşitlenmesi değil kolektif yatırım araçlarının ayrıca teşvik edilmesi

- Özelleştirmelerde kurumsal yatırımcılara yapılan tahsisatın artırılması ve uygulanan iskonto oranının bireysel yatırımcılar ile eşit olması 

Garanti Portföy 13 yaşında

1997 yılında kurulan Garanti Portföy Yönetimi; 13 yılda 6,5 milyar TL büyüklük ve yüzde 15.62`lik pazar payına ulaştı. Garanti Portföy`ün yönettiği Türkiye`nin ilk serbest fonu olan İstanbull fonu da birinci yılını tamamladı.

Yatırım Fonları Yönetimi, Emeklilik Fonları Yönetimi, Kurumsal ve Bireysel Portföy Yönetimi ve Alternatif Yatırım Ürünleri alanında bireysel ve kurumsal müşterilerine hizmet veren Garanti Portföy; Garanti Bankası`nın 23, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler`in 3, Garanti Emeklilik`in 11 ve Türkiye`nin ilk hedge fonu olan İstanbull Serbest Fonunu ve Garanti Yatırım Ortaklığı Portföyünü yönetiyor. Garanti Portföy, ayrıca birçok kurumsal ve üst gelir grubu bireysel yatırımcıya özel portföy yönetimi hizmeti de sunuyor. 

2011`deki seçimler

Seçim bizim için bir belirsizliktir, dolayısı ile kısa dönemli de olsa bir durağanlığa yol açabilir ama biz bunu piyasaların gelişimi açısından engel olarak görmüyoruz. Türkiye artık daha çok dünya ekonomisinin dinamikleriyle hareket ettiği için 2011`de de dünya ekonomisinde yaşanacak gelişmeleri takip ediyor olacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!