Güncelleme Tarihi:

1987 - 2006 arasında görev yapan ABD Merkez Bankası (Fed) eski başkanı Alan Greenspan (87) yarın piyasaya çıkacak kitabı ‘Map and Territory’de (Harita ve Arazi) Amerikan siyaseti ve ekonomisinde yanlış giden konuların peşine düştü.
Wall Street Journal gazetesine bir röportaj veren Greenspan, Fed’in son finansal krizi öngöremediğine değinerek, kitabında kör noktayı bulabilmek için adım adım ilerlediğini anlatıyor. Alexandra Wolfe imzalı habere göre, Greenspan krizde finans dışındaki sektörlerin sağlıklı olduğunu, problemin finansta yattığını gördü. Greenspan’e göre bunun nedeni ise finansın coşku nöbetlerine ve mantıksız korkulara açık olması.
Korku coşkudan güçlü
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Sürü psikolojisinin sonuçlarını incelediğinde dünyaya bakışının tepetaklak değiştiğini anlatan Greenspan, piyasalarda dalgalanma yaratmak konusunda korkunun coşkudan 3 kat güçlü olduğunu söylüyor.
Geçen yıl tasarruf rakamlarını incelerken kendisine kitap için ilham geldiğini anlatan Greenspan, ABD’deki sosyal yardım benzeri haklardaki artışın ülkenin tasarruflarını azalttığını savunuyor. Greenspan, tasarrufdaki azalmanın da yurtdışı kredilerle kapatıldığını, bunun da ABD’nin dış borcunu 5 trilyon dolara çıkardığını dile getiriyor.
3 çözüm önerisi var
ABD’nin aynı hatalara düşmesini engellemek için yol haritası sunduğunu belirten Greenspan’in çözüm önerileri ise ülkede sosyal yardım benzeri hakların azaltılması, ‘yaratıcı yok ediciliğe’ izin verilerek son teknolojilerin verimsiz sistemlerin yerini alması ve ABD’de partilerarası ayrışmanın önlenmesi.