Erdoğan: Türkiye fırsatlar ülkesidir

30.09.2004 - 14:05 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye´nin, dünyadaki bütün işadamları için olduğu kadar Türk işadamları için fırsatlar ülkesi olduğunu belirtti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye´nin, dünyadaki bütün işadamları için olduğu kadar Türk işadamları için fırsatlar ülkesi olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, Bilkent Otel´de düzenlenen ´´Dünya Türk İşadamları Kurultayı´´na katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, kurultayın temel işlevinin, dünyanın çeşitli ülkerinde faaliyet gösteren Türk işadamlarını biraraya getirerek, bir sinerji ortamı oluşturmak olduğunu söyledi. Erdoğan, bu toplantı için seçilen ´´Avrupa Birliği yolunda Ankara Buluşması´´ sloganı ve ana temasının çok isabetli bir seçim olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan, Türk işadamlarına, ´´Sizler Türkiye´nin dünyadaki adeta misyon şeflerisiniz´´ diye seslendi. Türkiye´nin de içinde yer aldığı uluslararası sistemi, ekonomik kriterler açısından belirleyen temel gelişmenin, içinde bulunulan küreselleşme süreci olduğunu ifade eden Erdoğan, bu süreçte devletler arası ilişkiler ile ekonomik ilişkilerin rekabet edercesine parelellikarzettiğini kaydetti. Erdoğan, Türkiye´nin kendi dinamikleri ve ´´muazzam´´ potansiyeli ile bu kulvarda dünyanın gerisinde kalmayacağını vurgulayarak, küresellen dünyada uluslararası ekonomik ve siyasi gündemi belirleyici diğer sürecin ise 1990´lı yıllarda hız kazanan bölgeselleşme süreci olduğunu belirtti. Başta Avrupa, Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya olmak üzere dünyada hızlı bir bölgesel bütünleşme hareketi yaşandığını anlatan Erdoğan, ülkelerin dünyada yalnız kalmamak için bölgesel hareketler içinde yer alarak ve rebaket güçlerini artırmaya çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye´nin bir taraftan küreselleşirken bir taraftan bölgeselleşen dünyada ulusal hedef ve stratejilerini hayata geçirebilmesi gerektiğini kaydederek, Türkiye´yi bütün değerleri ve imkanları ile dünyanın merkez ülkelerinden biri olarak tanımladı. Başbakan Erdoğan, bu yolda başarılı olmanın, ülkenin imkan ve yeteneklerini ve rekabet gücünü, günün gerçekleri ile bağdaşır nitelikte geliştirilmesine bağlı olduğunu kaydetti.

-´´TÜRK EKONOMİSİ, ATILIM VE SIÇRAMA DÖNEMİNE GİRDİ´´-

Soğuk savaşın sona ermesi ile birlikte askeri ve ideolojik bloklaşmanın yerini, ekonomik ve kültürel bütünleşme sürecinin aldığını ifade eden Erdoğan, Türk ekonomisinin bugün tarihinde görülmemiş derecede bir atılım ve sıçrama dönemine girdiğini bildirdi. Erdoğan, işbaşına geldiklerinde işadamlarının kendilerinden güven ve istikrar istediklerini kaydederek, iktidarları döneminde bu güven ortamının sağlandığını ve özel sektörün, son 6 ay içinde 78 katrilyon liralık yatırım gerçekleştirdiğini bildirdi. ´´Azmimizi artıracak ve bize yeni ufuklar göstereceksiniz. Sizlerin hissiyatını çok iyi bildiğimi düşünüyorum´´ diyen Erdoğan, şöyle devam etti: ´´Geçmiş krizlerde ne kadar yorulduğunuzu biliyorum. Şimdi artık geçmişi, geçmişte bırakacağız. Artık ekonomide güven ve istikrar var. Ekonomide açtığımız beyaz sayfa hem ülkemiz, hem de Türkiye dışındaki vatandaşlarımızın yüzünü güldürmekte, gururlandırmakta ve geleceğe dönük umutlarını da artırmaktadır.´´

-´´İŞADAMLARI YERE DAHA SAĞLAM BASACAK´´-

Erdoğan, Avrupa´daki işadamları ve Türk vatandaşlarının Türkiye´deki atılımları gördükçe özgüvenlerini yeniden kazandıklarını ve başları daha dik dolaştıklarını söyledi. Türkiye´de ekonomi için artık kriz, istikrarsızlık, tedirginlik vegüvensizlik gibi kavramların tamamen anlamını yetirdiğini ifade eden Erdoğan, ´´Ne yaptığını bilen, kararlı, samimi ve sizlerle aynı üretimve yatırım heyecanını duyan bir hükümet işbaşındadır´´ dedi. Erdoğan, Türkiye´nin önünü gördükçe Türk işadamının dünyanın her yerinde ayaklarını yere daha sağlam bastığını kaydederek, şöyle konuştu: ´´Ekonomide 22 ay gibi kısa bir sürede, 10 yılların kronik sorunlarını çözüme kavuşturduk. Şüphesiz ki daha başka çözülmesi gereken sorunlar var. Ama çoğu gitti, azı kaldı. Enflasyonda elde edilen başarı tarihi niteliktedir. Büyümede rekor düzeyde oranlara ulaşılmıştır. İlk altı ayın rakamı yüzde 12.4´tür. 2001 yılı sonunda kamu net borç stokunun gayri safi milli hasılaya oranı, yüzde 78 iken bu oran bugün yüzde 71 seviyesine düşürülmüştür. Faizlerdeki başarı ortadadır. Yatırımdaki, üretimdeki artış ortadadır. İlk 6 ay itibariyle özel sektörün yatırım harcaması bir önceki döneme göre yüzde 94 oranında artmış ve 28 katrilyon düzeyine ulaşmıştır. Bu muhteşem bir gelişmedir. Yine bu yılın ilk 7 ayı itibariyle doğrudan yabancı sermaye miktarı 1.8 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. 22 ay öncesinde bu seviyeleri bazıları hayal bile edemezdi. Biz ise bugün buoranları asla yeterli görmüyoruz.´´

-TÜRKİYE´NİN PARLAYAN YILDIZI-

Başbakan Erdoğan, ´´(Enflasyon tek haneli rakamlara inecek, büyüme2 yıl üst üste rekor kıracak, faizler düşecek, Türkiye´nin borç yükü azalacak, yatırım, üretim şahlanacak, tüm makro ekonomik göstergelerdebeklentilerin üzerine çıkılacak) denildiğinde, birileri bu hedefleri siyaseten söylediğimizi, bunların politik ifadeler olduğunu düşünüyorlardı. Bugün artık Türkiye bir fırsatlar, imkanlar ülkesi haline gelmiştir. bu imkanları görebilen, Türkiye´nin her gün daha fazla parlayan yıldızını fark edebilenler tereddütsüz söylüyorum; karlı, kazançlı çıkacaklardır´´ diye konuştu. Singapur´da yatırımları bulunan Siirtli işadamı Selami Genç´in işaadamlarını yatırım yapmak üzere bu ülkeye davet ettiğini anımsatan Erdoğan, ´´Şüphesiz ki Türk işadamı oraya da gitmeli. Ama ben Siirtli hemşehrime diyorum ki, gel Siirt´te yatırımını yap, bunu yaparsan çok kazanırsın. Bazı Singapur´lu yatırımcıları da elinden kolundan tut, onları da al gel burada yatırımı teşvik et´´ dedi. Başbakan Erdoğan, şu anda 36 ilin teşvik kapsamında olduğunu anımsatarak, bu yıl sonu itibariyle bu sayının daha da artacağını kaydetti. Bu illerde sektörel bazda yeni yatırım havzaları oluşturmak istediklerini anlatan Erdoğan, işadamlarına sağlanan teşvikler hakkında bilgi verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.