Erdoğan`dan çiftçiye müjde

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan`dan çiftçiye müjde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2005 09:293dk okuma

Erdoğan, tarımsal sulamada kullanılan ve10 yıldır ödenmeyen 660 trilyonluk elektrik borcu faizinin silineceğini, borçlara da 36 taksit yapılacağını açıkladı


RADİKAL - ANKARA - Hükümet bu kez de çiftçiye `af` getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan `enerji barışı`na göre, çiftçilerin tarımsal sulamada kullandığı ancak 1995`ten bu yana ödenmeyen 660 trilyonluk elektrik borcunun faizi silinecek. Dondurulacak borçlar da 36 taksitle ödenecek.
`1000 köye 1000 tarım gönüllüsü` projesinin 1. yılı nedeniyle düzenlenen toplantıya Başbakan Erdoğan`ın yanı sıra Tarım Bakanı Sami Güçlü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da katıldı. Erdoğan konuşmasında, tarım kesimine bu yıl sağlanacak destekleri açıkladı. Halen 1000 olan tarım gönüllüleri sayısını asgari 2 bine, azami 3 bine çıkaracaklarını söyleyen Erdoğan, sektörün dünya ortalamalarının altında kaldığına işaret etti.
Erdoğan, Maalesef yıllarca ihmal edilen, ertelenen sorunlarıyla bu kesim, küresel ekonominin acımasız baskısına dayanabilecek halde değildir. Biz AB`yle müzakerelere başlayacağız. Tarım sorununu ihmal edemeyiz, acımasız yöntemlerle bu sorunu çözemeyiz dedi. 2 yılda 5.7 katrilyon lira tarımsal destek verdiklerini söyleyen Erdoğan, ucuz mazot desteğinin süreceğini, ayrıca çiftçilere gübre desteği de sağlanacağını, bu konudaki ayrıntıların kısa bir süre sonra açıklanacağını belirtti.
Çiftçilerin en önemli yüklerinden birisinin sulamada kullanılan elektrik girdisi olduğuna işaret eden Başbakan, bu alanda enerji kullanımı borçlarının katlanılamayacak hale geldiğini belirtirken, Sulama enerjisi kullanan çiftçimizi, mahkeme kapılarından yeniden tarlasına götürüyoruz dedi. Erdoğan, Ankara-Sincan Doğu ve Güneydoğu illerindeki Et Balık Kombinaları`nın Tarım Bakanlığı bünyesine alınacağını da kaydetti. İşte Başbakan Erdoğan`ın açıkladığı tarımsal destek paketi:
Çiftçiyle enerji barışı: Tarımsal sulamada kullanılan elektrik nedeniyle, çiftçilerin 1995`ten bugüne kadar biriken 660 trilyonluk elektrik borcunun faizi silinecek. Faizlerin silinmesinin ardından borç YTL olarak dondurularak, tarımsal TEFE uygulanacak ve 36 taksitle tahsil edilecek.
Yeni destekler geliyor: Bu yıl, arpa, buğday ile tüm sert iklim tahıl ve yemeklik tane baklagiller, yem bitkileri, yağlı tohumlu bazı bitkiler, patates ve sertifikalı fidan kullanımı destek kapsamına girecek. Tohumda dışa bağımlılığı azaltmak için sertifikalı ve kaliteli tohumluğa 55 trilyon destek sağlanacak. Bunun Türkiye ekonomisine yıllık 1 katrilyon katkı sağlayacağı belirtiliyor. Pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğine verilen `dane` desteğinin de 600 trilyona çıkarılması kararlaştırıldı. 2005 yılındaki prim ödemelerinin önemli bir kısmı pamuğa ayrılırken, bu alana 411 trilyon ayrılacak. Sertifikalı tohum kullanan üreticiler kilo başına 228 bin lira destek alacak. Ödemeler çiftçi kayıt sistemine dahil edilecek, ödeme öne çekilerek, ekin öncesinde çiftçiye verilecek.
2.5 katrilyonluk kredi: Çiftçileri, bu yıl, Ziraat Bankası aracılığıyla 1.3 katrilyon lira, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ise 1.2 katrilyon lira olmak üzere toplam 2.5 katrilyon liralık kredi sağlanacak. Krediler yüzde 10.5 ili yüzde 19.5 faizle kullandırılacak. Vadeler destek kredilerinde 2 yıl, yatırım kredilerinde 5 yıl olacak.
DGD`ye AB standardı: Bir defada yapılacak olan Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemesi şubatta başlayacak, nisanda tamamlanacak. Bu yıl geçiş modeli uygulanacak. Desteklemeler AB standartlarına uydurulacak.
Tarla yerine üretilen ürüne destek verilirken, yeni teknolojilerin kullanılması şartı aranacak. Desteğin payı toplam tarım destekleri içinde yüzde 45`e düşürülecek. Diğer destek enstürümanları devreye sokulacak. Patateste alım sınırlaması yapılacak. Patates yerine yem bitkisi eken üreticilere uğradıkları zararı gidermek için toplam 15 trilyon yardım yapılacak ve tohumculuk desteği sağlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!