Erdoğan, Bush`la görüştü

10.12.2002 - 23:36 | Son Güncelleme :

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Beyaz Saray`da ABD Başkanı George Bush ile görüştü.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Beyaz Saray`da ABD Başkanı George Bush ile görüştü. Bush, AB`ye üye olma arzusunda sizinle omuz omuzayız dedi.

Bush, Beyaz Saray`da Erdoğan`ı Türkiye`nin en iyi dost ve müttefikinin evine hoşgeldiniz. Sizin liderliğinizden ve partinizden çok etkilendik. Demokrasiye ve bağımsızlığa olan bağlılığınıza teşekkür ediyoruz. AB`ye üye olma arzunuzdan sizinle omuz omuzayız. NATO üyeliği çerçevesinde yaptıklarınızda dolayı memnunum. ABD`nin stratejik dostu ve müttefikisiniz. Sizi ağırlamaktan onur duyuyorum sözleri ile karşıladı.

Erdoğan da dost ve müttefik ABD`de bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: Bize bu değerli zamanınızı ayırmanız mutluluk nedeni. AB`ye girişi çağdaşlaşma projemizin en önemli modernizasyon unsuru olarak görüyoruz. Bu demokrasi yolunda bir sıçramadır. Bu hafta çok önemli. Adeta bir dönüm noktası. Bizim iktidarımız ile çakışması anlam taşıyor. Bu konuda bizi desteklediğinizi görüyor ve teşekkür ediyoruz. Tabii burada bitmiyor, devamını bekliyoruz.

Bir gazetecinin Türkiye`nin AB üyeliği için liderleri aradınız mı sorusu üzerine ABD Başkanı Bush, Zaten bunun için pek çok telefon konuşması yaptım. Benim yönetimimim bu sonuca ulaşmak için çok çalışıyor dedi.

Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush`un ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Türk tarafından da Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye`nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu masası müdürü Tahsin Burcuoğlu, milletvekilleri Ömer Çelik, Egemen Barış, MKYK üyesi Cüneyt Zapdu bulundu.

Erdoğan, Bush ile yaklaşık yarım saat yaptığı görüşmeden önce bu sabah ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüştü ve ardından Amerikan Savunma Bakanlığı`na (Pentagon) geçerek ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile biraraya geldi. Erdoğan`ın Pentagon`da Irak konusunda brifing aldığı belirtildi. Tayyip Erdoğan daha sonra Beyaz Saray`a geçerek ABD Başkanı Bush`un ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice ile biraraya geldi. Erdoğan, Rice ile 15 dakika görüştü ve bu görüşmeye Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da katıldı.

Bu arada Beyaz Saray Roosevelt salonunda gerçekleşen görüşme öncesinde Erdoğan ve Bush, basın mensuplarına görüntü verdiler. Erdoğan`ın tokalaşma görüntüsünü ayakta, Bush`un ise oturarak vermek istediği görüldü.

BÖLGESEL GÜVENLİK, AB ÜYELİĞİ VE IRAK`I GÖRÜŞTÜK
Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush`un görüşmesinde, bölgesel güvenlik, ekonomi, Türkiye`nin AB süreci ve Irak konularının ele alındığını söyledi. Fleischer, düzenlediği günlük basın toplantısında, görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirterek, iki liderin Irak ve Irak lideri Saddam Hüseyin`in barış için tehlike olduğu ve silahsızlandırılması konusunda aynı görüşte olduğunu kaydetti.

Ari Fleischer, her iki liderin de, Irak`ta BM sürecinin yapıcı olarak işlemesinden yana olduğunu ve bu konuda yakın danışmaların sürdürülmesinde uzlaştıklarını kaydetti. Irak konusunda iki liderin ne tür bir işbirliği üzerinde anlaştığıyönündeki soruya karşılık Fleischer, işbirliği detayları konusunda bilgi veremeyeceğini söylemekle yetindi.

BUSH, IRAK KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ
ABD Başkanı George W. Bush`un, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`a Türkiye`nin Irak konusunda desteğini istediğini ilettiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Bush-Erdoğan görüşmesinde Irak konusu gündeme geldi. Görüşmede, Bush, Erdoğan`a Türkiye`nin Irak konusunda desteğini istediğini iletti.

Erdoğan`ın da demokrasi ve özgürlük konusunda destek verecekleriniifade ettiği öğrenildi. Bush`un ayrıca, Erdoğan`ın hukuki durumunu da esprili bir şekilde gündeme getirdiği belirtilirken, Anladığım kadarıyla Türkiye`de yakında bir görev değişikliği olabilir dediği öğrenildi.
(AA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.