Emeklilik fiyaskosu

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik fiyaskosu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2002 10:131dk okuma

Gurbetçilerin özel sigorta sistemiyle yıllarca parasını alan devlet, şimdi emeklilik paralarını ödemiyor. Emeklilik hakkını arayan bin 500 gurbetçi ise AİHM`e başvurdu

Anadolu Bankası kapatılınca emeklilik sigorta primleri Emlak Bankası`na devredilen 30 bin gurbetçi, bu banka da tasfiye edilince ortada kaldı. Devlet garantisinde emeklilik vaadiyle yıllar boyu milyonlarca mark prim ödeyen gurbetçiler, mahkeme kararına rağmen paralarını alamayınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne (AİHM) başvurmaya başladılar. İstanbul Barosu`ndan Avukat Mustafa Doğan, AİHM`e 21 Ekim`de yaptığı başvuruda şunları belirtti: Devlet 1981`de yoğun döviz ihtiyacı nedeniyle, sadece Avrupa`da çalışan gurbetçi vatandaşlarımız için bir emeklilik sigortası hazırladı.

Üç farklı prim sistemine göre, ayda 50 mark ödeyenlere, emekli olduktan sonra ayda 200 mark, 100 mark ödeyenlere 400 mark, 150 mark ödeyenlere de ayda 600 mark maaş ödenecekti. Prim ödeme süresi 7 yıl olarak belirlendi. Gurbetçiler, primlerini Anadolu Bankası`na yatırmaya başladılar. Anadolu Bankası, 1987`de kapatılınca, anlaşmalar Emlakbank`a devredildi. Emlakbank, 1990`lı yılların başında bir süre maaş ödedi, sonra aksadı, ardından hesaplar tek taraflı olarak kapatıldı. İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri başvuruları haklı bulup, bankayı mahkum etti. Mağdurlara dövizle ödeme yapan Emlakbank, miktar yükselince, ödemeyi TL`ye çevirdi. Gurbetçilere çiklet parası verildi. Emlakbank da kapanınca, bazı gurbetçilerin parası hiç ödenmez oldu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!