Elif Şafak beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Elif Şafak beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2006 15:02

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi suçun yasal unsurları oluşmadığı ve yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle Yazar Elif Şafak`ın beraatine karar verdi

Haberin Devamı

`Baba ve Piç` adlı kitabında `basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı` gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu`nun 301`inci maddesinden yargılanan yazar Elif Şafak beraat etti.

Yeni doğum yapan Şafak, duruşmaya katılmadı.
 
Şafak `suç unsuru oluşmadığı ve yeterli delil bulunamadığı` gerekçesiyle yazar Elif Şafak Beyoğlu Adliyesi`nde açılan davada beraat etti. 
 
Duruşma sonrasında adliye önünde müşteki avukatları ile gerginlik oluştu.

Beyoğlu Adliyesi`ne sabahın erken saatlerinde gelen çok sayıda polis, davanın görüleceği Beyoğlu İkinci Asliye Ceza Mahkemesi, koridoru, bina girişi ve bahçe çevresinde yoğun önlemler almıştı.
 
Polisler, adliyeye gelenlerin bahçe girişinde üst araması ve kimlik kontrolü yaptıktan sonra içeri girmelerine izin vermişti.
 
Gamalı haçlı AB bayrakları

Duruşma başlamadan önce adliye önüne ellerindeki Türk Bayrağı ve Atatürk posterleriyle gelen Büyük Hukukçular Birliği üyesi bir grup, üzerinde `AB faşizmi` yazısı ve gamalı haç bulunan AB bayraklarını yere attı.

Davanın şikayetçisi konumunda olan Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz, ``Türk Milleti`nin haysiyetine küfür edenlere karşı davaya müdahil olma hakkının bulunduğunu`` söyledi.

Davaya müdahil olma hakkının linç olarak gösterildiğini belirten Kerinçsiz, asıl linç edenlerin bu yazıları yazanlar olduğunu belirtti.

Kerinçsiz, duruşma için alınan güvenlik önlemlerine ilişkin bir soru üzerine de, ``mahkemeyi abluka altına alıyorlar. Mahkemenin bu şartlarda objektif karar vermesi mümkün değildir`` dedi.

Yazar Elif Şafak`a destek amacıyla adliyeye gelen müzisyen Şanar Yurdatapan ise ``zaten bu bir rezalet. Bir roman kahramanının söylediği laflardan dolayı romanı yazan yargılanacaksa Arsen Lüpen`i yazan adam ömür boyu hapiste kalmalıydı`` diye konuştu.

Elif Şafak`ın eşi adliyede

Duruşmayı izlemek üzere Beyoğlu Adliyesi`ne gelen Elif Şafak`ın eşi Eyüp Can Sağlık ise, ``umarım bir an önce Türkiye bu ayıptan kurtulur. Türkiye`nin hak etmediği bir madde 301. Roman, sanat eserlerini ya da herhangi bir şekilde eleştirel düşünceyi yargılamak Türkiye`ye yakışmıyor. O yüzden izleyeceğiz. Yargı sürecini takip edeceğiz. En kısa zamanda ya 301 ile ilgili bir değişiklik yapılmasını bekliyoruz ya da bu davanın zaten baştan açılmaması gereken bir dava olarak bir an önce düşüp Türkiye`nin gündemini meşgul etmemesi gerektiğini düşünüyorum dedi.
 
Eyüp Can Sağlık, eşinin duruşmaya gelmek istemesine rağmen doktorunun izin vermemesi nedeniyle gelemediğini söyledi. Elif Şafak, birkaç gün önce sezaryenle bir bebek dünyaya getirmişti.
 
Davayı izlemek üzere Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ile Uluslararası Yazarlar Birliğinden (PEN) temsilciler de Beyoğlu Adliyesi`ne geldi.

Avukat Kemal Kerinçsiz tarafından birlik üyelerine ve çevredeki vatandaşlara Elif Şafak hakkında görülecek davaya katılma talebini içeren dilekçeler dağıtıldı.

Şehit Aileleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba ile Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol da Büyük Hukukçular Birliği üyelerine destek amacıyla şikayet dilekçesi vereceklerini bildirdi.

Adliye önünde bekleyen grup, güvenlik kuvvetlerince çember içine alındı. Duruşmayı izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da Beyoğlu Adliyesi`ne geldi.
 
301 üç yıla kadar hapis öngörüyor
 
Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, yazar Elif Sağlık (Şafak) hakkında `basın yoluyla Türklüğü aşağılama` gerekçesiyle 28 temmuzda dava açmıştı.
 
Savcılığın hazırladığı iddianamede, Şafak`ın Metis Yayınları tarafından yayımlanan `Baba ve Piç` romanının bazı bölümlerinde yer alan sözlere yer verilmiş, bu ifadelerden yola çıkılarak yazarın `Türklüğü aşağıladığı` belirtilmişti.
 
Bu kapsamda Şafak`ın 5237 sayılı TCK`nın 301/1`inci maddesi gereği cezalandırılması isteniyor. İlgili kanun maddesi, `Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi`ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır` hükmünü içeriyor.

İstanbul Valisi Muammer Güler, dün bir açıklama yaparak, Elif Şafak davası ile ilgili gerekli güvenlik önlemlerin alınacağını söyledi.
 
Vali Güler, davaya taraf olmayan kişilerin mahkemede farklı bir takım tavırlar sergilemesine izin verilmeyecektir dedi.
 
Güler, bu tip davalarda hoş olmayan görüntülerin sergilendiğini belirterek, özgürlüklerin kısıtlanmaya çalışıldığını ya da davacı veya davalılarla ilgili bazı kışkırtmaların, tavırların ortaya konulduğunu görüyoruz. Bunlar yakışık alan davranışlar değildir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum diye konuştu.
 
Şafak`a destek

 
Metis Yayınları ise, `düşüncenin boğulmadığı bir Türkiye için`, okurlarından yazara destek vermelerini istedi.
 
301`inci madde davalarının büyük bölümünde yargı sürecini başlatan ve bu davanın da açılmasını sağlayan Hukukçular Birliği de, kendi yandaşlarını Beyoğlu Adliyesi`ne çağırdı.
 
TCK 301`inci madde davaları
 
Türk Ceza Kanunu`nun 301`inci maddesi, Türkiye`nin gündemine Orhan Pamuk davası ile girdi. Pamuk hakkında, bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü sözleri nedeniyle `Türklüğe hakaret` suçundan dava açılmıştı.
 
Avrupa Birliği`nin büyük tepkisini çeken ve Türkiye`de tartışma yaratan dava henüz başlamadan ilgili mahkeme, Adalet Bakanlığı`dan yargılama izni istedi. Adalet Bakanlığı`nın yetkisizim yanıtı üzerine, dava düştü ve dosya kapandı.

301`inci maddeden mahkumiyet alan ilk yazar ise, Hrant Dink oldu. Dink, `Türklüğe haraket`ten 6 ay hapse mahkum oldu, ancak cezası ertelendi.
 
Tartışmalı bir başka 301`inci madde davasında da gazeteci yazar Perihan Mağden, vicdani reddi savunarak `basın yoluyla halkı askerlikten soğutmakla` suçlandı. Mağden beraat etti.
 
Gazeteciler İsmet Berkan, Hasan Cemal, Murat Belge, Murat Yetkin, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu hakkındaki 301`inci madde davası ise, zamanaşımı yüzünden düştü.
 
Hükümet içinde farklı sesler var
 
Türkiye`nin İlerleme Raporu öncesinde, çok sayıda gazeteci ve yazar hakkında dava açılan Türk Ceza Kanunu`nun 301`inci maddesi tartışma konusu.
 
AB, maddenin değiştirilmesinde ısrarlı. Hükümet içinde ise farklı sesler yükseliyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, Brüksel`e `gerekirse değişir` mesajı verirken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, değiştirme ya da kaldırma gündemimizde yok diyor.
 
Ana muhalefet partisi CHP ise, 301`inci maddenin uygulamada sorun yaratmayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor.
 
Hükümetin tavrı merak konusu
 

Hükümetin yazar Elif Şafak ile ilgili davanın seyrini bekleyebileceği ifade ediliyor. Hükümet bu süreçte, Hrant Dink ile ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulu`nun gerekçeli kararını da göz önünde bulunduracak. Kurul gerekçeli kararında, Dink, ifade özgürlüğünün sınırlarını aştı demişti.
 
Hükümetin 301`inci maddede değişiklik yapmaya karar vermesi durumunda konu Meclis gündemine en erken iki hafta sonra gelebilir.
 
Yani Meclis ancak olağanüstü toplanmasına neden olan 9`uncu Uyum Paketi`ni çıkarttıktan sonra değişikliği gündemine alabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!