Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2001 00:00
Ekonomik sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için çözüm yolları arayan Bakanlar kurulu Türkiye`deki
altın rezervlerinin ekonomiye kazandırılması konusunda bir hazırlık yapılmasını kararlaştırdı. Endüstri Bölgeleri Kanunu tasarısıyla da altın arama faaliyetlerinin önündeki engelleri kaldıracak düzenlemelere yer verilmesi benimsendi.
Bakanlar Kurulu toplantısında başbakanlık bürokratları tarafından Kurul üyelerine Türkiye`deki altın rezervlerinin ekonomiye kazandırılması hakkında bir birifing verildi. Bununla bağlantılı Endüstri bölgeleri Hakkında Kanun Tasarııs görüşülmeye başlandı ve önümüzdeki günlerde olgulaştırılarak, Meclis7e sevk edilmesi kararlaştırıldı.
Tasarı, sadece türkiye`deki altın arama yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması amacıyla hazırlanmadı. Her türlü yatırıma değişik alanlarda çıkarılabilecek ``engellerin`` bir teknik komisyonun ortak çalışmasıyla aşılması yoluna gidildi.
Başbakanlık tarafından verilen birifingte Türkiye`de altın çıkarmak için 250 milyon dolarlık yatırım yapıldığı, yıllık altın ihracat gelirinin ise 180 milyon
dolar olduğu bilgisi iletildi. Türkiye`nin 6 bin 500 ton olan altın potansiyelinin değerinin 70 milyar dolar olduğu, bunun dış borçların üçte ikisine karşılık geldiği belirtildi. 70 milyar dolarlık potansiyelin yaratacağı, katma değerinin ise 300 milyar dolar olduğu ifade edildi. Birifingde altın arama projelerinin 6 bin 500 kişiye doğrudan, 105 bin kişiye de dolaylı yoldan istihdam yaratacağı ifade edildi.
Türkiye`deki yabancı yatırımcıları, ekonomik program çerçevesinde teşvik etmek için ``Endüstri Bölgeleri Hakkında Kanun Tasarısı`` ise imzaya açılırken, en az yüzde 60 yabancı sermaye ortaklı yerli yatırımların kolaylıklardan yararlanacağı belirtildi.
Tasarıyla ``Yatırımları Teşvik Koordinasyon ve Denetim Kurulu`` kuruluyor. Hazine Müsteşarının Başkanlığında oluşturulacak kurulda, Sanayi, Enerji, Bayındırlık, Çevre, DPT ve Dış Ticaret Müsteşarları bulunuyor. Kurul, TOBB ve Yabancı Sermaye Derneği`nin görüşlerine de başvurarak karar alacak. Kurul, organize sanayi bölgeleri benzeri endüstri bölgeleri ilan ederek, tarım arazileri ve doğaya zarar verilmeden yatırım yapılmasını gözetecek. Bürokrasiyi kaldırmayı amaçlayın yasa tasarııs örneğin, siyanürlü altın ya da doğaya zararlı enerji santralleri konuunda itiraz edebilecek kamu kuruluşlarının itirazlarını Bakanlıkların üst düzey bürokratlarının oluşturduğu kurul içinde eritmeyi ve teknik bir tartışma danışma platformu oluşturuyor. Adı Danışma Kurulu olmasına karşın Kurul`un kararları bağlayıcı olacak ve yabancı yatırımlara kolaylak sağlanacak.
Tasarıya göre, yatırım izni başvuruları 15 işgünü içinde yanıtlanacak. Gerekli koşulları yerine getiren yabancı yatırımcıların her türlü izin, ruhsat, vize ve benzeri başvurularına ilişkin işlemler Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü`nce yerine getirilecek.
Tasarı, yatırım bürokrasisinin azaltılması için talepte bulunan yabancı sermayeli kuruluşun yatırımda kullanacağı sermayenin yüzde 1`ini Hazine Müsteşarlığı adına Ziraat Bankası`na yatırmasını öngörüyor.
Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından toplu alınacak izinlerin 10 içinde tamamlanması zorunluluğu da getirildi. Bu izinleri vermeyen bürokratların 5`er aylık maaşları kesilecek, kusur tekrarlanırsa izinleri vermeyen memur işten çıkarılacak.
Tasarıda ayrıca, ``Bu kanunun hükümleri teknoloji transferi sağlayan, katma değeri yüksek, istihdamı artırıcı nitelikte ve yatırım tutarı 10 milyon doların üzerinde olan yerli yatırımlar hakkında da uygulanır`` biçiminde bir madde de yer aldı.
Tasarıda yer verilen bir geçici maddeyle de, ``halen yarım kalmış ya da tamamlandığı halde işletmeye geçmemiş veya faaliyeti durdurulmuş olan yerli ve yabancı sermaye yatırımlarının endüstri bölgesi yatırımı sayılmasına`` olanak tanınıyor.
Toplam 7 maddelik yasa tasarısının geçici birinci maddesinin siyanürlü altın üretimi konusunda engelle karşılayan Eurgold Firması`nın önünün açılması amacıyla getirildiği ileri sürüldü. (ANKA)