Güncelleme Tarihi:
İstanbul Barter Borsası Genel Müdürü Mustafa Demir, Türkiye`de 60 civarında barter şirketinin olduğunu belirterek, “Bu 60 şirketin yaklaşık 40`ı son iki yıl içerisinde kuruldu. Bu girişim, krizde barter sistemine olan ilgiden kaynaklanmıştır” dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Demir, amaçlarının borsaya üye şirketlerin satış hacmini ve karlılığını artırmak olduğunu belirterek, şirketlere kendileri için yeni bir pazar olan, “üye şirketler topluluğuna” satış yapma imkanı sunduklarını bildirdi.
Ticarette kullanılan ödeme şekillerinden çek ve senetlerin karşılıksız çıkmasının, ekonomik krizde şirketleri zor durumda bıraktığını ve şirketleri barter sistemine yönelttiğini dile getiren Demir, şunları kaydetti:
“Bankalar, hesabında parası veya yeterli teminatı olmayan kişi ve şirketlere dahi çek koçanları dağıtmakta ve bu dağıtılan çeklerin bir çoğu karşılıksız çıkmaktadır. Çek koçanı veren bir banka, çekin üzerinde yazan miktarın belirli bir miktarını değil, tamamını ödemekle yükümlü olmalıdır. Yeni çıkan çek yasasında da hastalığın teşhisi yanlış yapılmıştır. Kamuoyunda `çekzedeler` olarak konumlandırılanlar, sadece karşılıksız çek yazıp hapse girenlermiş gibi görünmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki karşılıksız çeki veren kişi kadar, o karşılıksız çeki alıp mağdur olan da çok sayıda kişi bulunmaktadır. Maalesef yeni çek yasası, karşılıksız çeki alanları gözetmeden, sorunu çözmekten ziyade karşılıksız çek verenleri kurtarma yasası olarak algılanmaktadır.
Bu noktada şirketler farklı arayışlara girmişler ve barter sistemi, şirketleri düştükleri bu zor durumdan çıkaran bir sistem olmuştur. Yeni oluşturduğumuz sistemde alacağı olmayan veya teminat karşılığı alacak oluşturamayan üye şirketin ürün satın alması bir yana, ürünü satın alma teklifi vermesi dahi sistem tarafından engellenmektedir. Satıcı üyeye ulaşan bir satın alma teklifi ise otomatik olarak alıcının yeterli bakiyesinin olduğu anlamına geliyor. Barter sisteminde satıcı üyeler sorun yaşamadan, satış işlemi onaylandığı andan itibaren nakit ödemesini tahsil edebilirken, istediği anda da barter alacağı karşılığında sistemden ihtiyaç duyduğu ürünleri satın alabiliyor.
”REKLAM VE İNŞAAT SEKTÖRLERİ, BARTERIN LOKOMOTİFİ...”
İstanbul Barter Borsası`nın, her üyesi için “garantör” olduğunu vurgulayan Demir, her üyelerinin ürününü satmak ve satışın yapılması için gerekli tanıtım pazarlama çalışmalarında bulunduklarını belirtti.
Alıcı üyeleri iflas etse dahi satıcı üyelerinin sistemden alacağını tahsil edebildiğini dile getiren Demir, “Barter şirketi olarak biz, banka gibi hizmet vermekteyiz. İstanbul Barter Borsası Çeki`nde normal çekten farkı olarak, banka yerine biz “garantör” oluyoruz. Bu sistemle çeki veren üye şirketin iflas etmesi halinde bile, ürün satan üye bundan etkilenmiyor. Üyelerimiz, istedikleri zaman alacaklarını sistemden tahsil imkanına sahip” diye konuştu.
Ekonomik krizde barter sistemine ilginin arttığını ifade eden Demir, “Türkiye`de 60 civarında barter şirketi var. Bu 60 şirketin yaklaşık 40`ı son iki yıl içinde kuruldu. Bu girişim, krizde barter sistemine olan ilgiden kaynaklanmıştır” dedi.
Barter sisteminin iki lokomotif sektörü olduğunun da altını çizen Demir, bu sektörlerin reklam ve inşaat sektörleri olduğunu bildirdi.
Reklam vermek isteyen şirketlerin, nakit ödeme yerine depolarındaki ürünler karşılığı reklam vermeyi tercih ettiklerini anlatan Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kriz, satışları oldukça düşürdü. Şirketler düşen satışları canlandırmak için reklam yapmak istiyor, ancak nakit sıkıntısı reklam yapmalarına imkan vermiyorsa `barterla reklam`, bu açmazda kurtarıcı rol oynuyor. Diğer sektör olan inşaat ise hem reklamı hem de diğer ihtiyaçlarını ürettikleri daire karşılığı almaktadır. Eskiden bu yana daire karşılığı malzeme takası yapan inşaat şirketleri ve yan sektör şirketleri, `barterla reklam`ı keşfetti. Medya, normalde daire alıp karşılığında reklam yayınlamaz. İnşaat şirketleri de bir daire fiyatı kadar reklamı tek bir gazete veya televizyonda kullanmak istemez. Bu noktada barter sistemi devreye giriyor ve inşaat şirketi isterse tek bir daire karşılığı, 10-20 ayrı kanalda reklamını yayınlatabiliyor.”