Ekonomide 2004 yılı böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide 2004 yılı böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2004 11:0622dk okuma

AB´nin Türkiye ile müzakerelere 3 Ekim 2005`te başlanması kararı, ekonomide milat olarak nitelendirilebilecek bir gelişme olarak yıla damgasını vurdu

AB´nin tam üyeliğe dönük Türkiye ile müzakerelere ´´3 Ekim 2005´´te başlanması kararı, 41 yıllık özlemi yansıtan, ekonomide milat olarak nitelendirilebilecek bir gelişme olarak yıla damgasını vurdu. IMF ile 3 yıllık yeni stand by anlaşması konusunda mutabakata varılırken, Türkiye, 32 yıl aradan sonra tek haneli enflasyon ile tanıştı. Ayrıca 14 yıl aradan sonra yılı rekor büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. TL´den altı sıfır atılıp, Yeni Türk Lirası´na (YTL) geçilmesi kararlaştırılırken, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren bir yıl boyunca Türk Lirası ile YTL birlikte kullanılacak, tüm ürünlerin her yerde çift etiketle fiyatlandırılacak. Sağlanan güven, makroekonomik dengelerin kurulduğu, sürdürülebilirbüyüme konusunda istikrarın önemli ölçüde gerçekleştiği ortamda, göstergelerin çoğunda pozitif seviye yakalandı. İşsizlik ise Türkiye´nin bir numaralı sorunu olmaya devam ederken,yeni istihdam yaratılması, AB´ye uyum çalışmaları, ekonominin kayıt altına alınması, vergi sistemi ve sosyal güvenlikle ilgili reform çalışmaları, önümüzdeki dönemin başlıca konu başlıklarını oluşturuyor. Ayrıca yıl içinde 4. Türkiye İktisat Kongresi yapıldı. Türk iş dünyasının duayenlerinden, sanayici Sakıp Sabancı vefat etti. Özelleştirmede, Petkim ve Tüpraş´ın satışına ilişkin ihaleler iptal edilirken, yılın sonundaki THY hisselerinin halka arzına ilgi, özelleştirmede umutların yeniden yeşermesine neden oldu. Ekonomide yılın ilk çeyreğinde yaşanan gelişmeler şöyle: 1 Ocak - Ankara 12. İdare Mahkemesi Petrol-İş´in TÜPRAŞ ihalesininyürütmesinin durulması istemini reddetti. Yeni asgari ücret 16 yaşından büyük işçiler için brüt 423 miyon, net 303 milyon 70 bin 500 lira olarak belirlenerek yürürlüğe girdi. 2 Ocak - TİM, 2003 yılı ihracatını 47 milyar 891 milyon dolar olarak açıkladı. Merkez Bankası 2004 yılı para ve kur politikası genelçerçevesini açıkladı. Cumhurbaşkanı Sezer, motorlu taşıtlar vergisininde aralarında olduğu yeni vergi düzenlemelerini içeren 5035 sayılı Kanunu onayladı. Yeni yıla dolar 1 milyon 405 bin, euro ise 1 milyon 766 bin liradan başladı.

-2003 ENFLASYONU-

3 Ocak - DİE, 2003 yılında TEFE´nin yüzde 13.9, TÜFE´nin ise yüzde18.4 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Vergi düzenlemelerini içeren yasa, Resmi Gazete´nin mükerrer sayısında yayımlandı. 5 Ocak - TL´den 6 sıfır atacak yasa tasarısı TBMM´ye sunuldu. 6 Ocak - İşyerleri yanan Modern Çarşı esnafının vergi, SSK ve Bağ-Kur borçları ertelendi. 7 Ocak - Hazine 1.5 milyar dolar tutarında, 30 yıl vadeli borçlandı. 8 Ocak - Uluslararası kredi sigortası ve derecelendirme kuruluşu Coface Türkiye´nin pozitif izleme altında bulunan kredi notunu C´den B´ye yükseltti. 11 Ocak- 2004 yılı Yatırım Programı yayımlandı.

-36 İLE TEŞVİK KARARI-

12 Ocak - Zorlu Holding, TÜPRAŞ ihalesine teklif veren Rus şirketiEfremov Kautschuk GmBh ile yüzde 50-50 oranında ortak şirket kurarak ihaleye girme kararı aldı. Kişi başına milli geliri 1.500 doların altındaki 36 ilin yararlanacağı yatırım ve istihdam teşviklerine ilişkin tasarı Meclis´e sunuldu. Demirdöküm Çinli ortağı Chung Mei İndustries Ltd. ile Çin´de yağlı radyatör fabrikası açtı. 13 Ocak - TÜPRAŞ´ın yüzde 65.76´sının özelleştirilmesi için açılanihalede en yüksek teklifi, 1 milyar 302 milyon dolar ile Zorlu-Efremovortaklığı verdi. 14 Ocak - Dünya Bankası, KOBİ´lerin ihracatlarına yardım etmek amacıyla sermaye ve yatırım desteği olarak kullandırılacak olan 303.1 milyon dolarlık 2. ihracat finansmanı aracılık kredisini onayladı. Anadolu Girişim Grubu, TÜPRAŞ için 1.375 milyon doların üzerinde revize teklif vereceğini açıkladı. ÖİB ise ihalenin bittiğini bildirdi. Hazine, 2004 yılı Finansman programını açıkladı. 15 Ocak - Euro 1 milyon 700 bin liranın altına geriledi. Suriye,Türk işadamlarının vize işlemlerini kolaylaştırma kararı aldı. 16 Ocak - Elektronik İmza Yasası Meclis´ten geçti. Toplu Konut İdaresi yeniden Başbakanlığa bağlandı.

-İMAR MUDİLERİNE ÖDEMELER BAŞLADI-

17 Ocak - İmar Bankası mudilerine, 10 milyar liraya kadar ödemelerbaşladı. 19 Ocak - Ziraat Bankası konut ve taşıt kredilerini 1.9´a indirdi.IMF, gelir hedefine ulaşılmasına dönük, yaklaşık 3 katrilyon liralık telafi edici önlem istedi. 21 Ocak - Yabancılara 2. el taşıt satışı, devri ile ihracatına olanak sağlayan yasa tasarısı TBMM Sanayi Komisyonu´nda kabul edildi. Deniz ulaşımında kullanılan akaryakıtta ÖTV´nin sıfırlanmasıyla Şehir Hatları İşletme seferleri ücretlerinde indirime gidildi. IMF ile yürütülen 7. gözden geçirme çalışmalarının ilk bölümü kapsamındaki görüşmeler tamamlandı.

-TÜSİAD´A YENİ BAŞKAN-

22 Ocak - TÜSİAD´ın yeni yönetim kurulu başkanı Ömer Sabancı oldu. 23 Ocak - Merkez Bankası günlük döviz alım ihalelerine yeniden başladı. Korkmaz Yiğit´in Ekspres Yatırım Menkul Değerler´deki yüzde 21.8´lik payı B grubu olarak Denizbank´a devredildi. BDDK, Çukurova Grubu´nun TMSF ile Yapı ve Kredi Bankası A.Ş´ye olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklifini kabul edilebilir nitelikte bulmadı. İMKB´de olumsuz hava koşulları nedeniyle işlem yapılamadı. 24 Ocak - Devlet Bakanı Tüzmen, ihraçatçılara yeni haklar ve kolaylıklar getiren ´´Onaylanmış Kişi´´ uygulamasını başlattıklarını açıkladı. 27 Ocak - TOFAŞ´ın 2 yıldır CEO´luğunu yürüten İtalyan Antonio Bene´nin yerine, Fiat Grubu´ndan Diego Avesani getirildi. 28 Ocak - Türkiye, kuş gribi nedeniyle Hong Kong, Laos, Kamboçya ve Tayvan´dan kümes hayvanları ve ürünlerinin ithalatını yasakladı. 29 Ocak - Beko Elektronik, Alman markası Grundig´i, İngiliz elektronik şirketi Alba ile birlikte 80 milyon euroya satın aldı. BDDK´dan ayrılan TMSF´nin Başkanlığına Ahmet Ertürk getirildi. 30 Ocak - ÖİB, PETKİM özelleştirmesini, yeterli teklif alınmaması sebebiyle iptal etti.

-TL´DEN SIFIR ATILMASI YASALAŞTI-

31 Ocak - TL´den 6 sıfır atılması ve Türkiye Cumhuriyeti devleti para biriminin ´´Yeni Türk Lirası´´ olmasını öngören yasa, Resmi Gazete´de yayımlandı. 2 Şubat - Çalışma Bakanı Başesgioğlu, 3.2 katrilyon lira SSK, 1.7 katrilyon lira da Bağ-Kur alacağının yeniden yapılandırılacağını bildirdi.

-BAKÜ-CEYHAN´DA SON İMZALAR-

3 Şubat - Azeri petrolünü Türkiye ve dünya pazarına ulaştıracak BTC projesiyle ilgili kredi ve boru hattı geçisinde evsahipliğiyle ilgili son anlaşmalar Bakü´de imzalandı. 5 Şubat - Merkez Bankası, İnterbank ve İMKB repo-ters repo pazarında uyguladığı faiz oranlarını 2´şer puan aşağı çekti. İstanbul serbest piyasada bayram sonrası ilk işlem gününe dolar 1 milyon 330 bin lira, euro 1 milyon 662 bin liradan başladı. 8 Şubat - Sanayi üretiminin 2003 yılında yüzde 9.1 artış kaydettiği açıklandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Paul Bremer´in daveti üzerine Bağdat´a gitti. 9 Şubat - ÖYK, TÜPRAŞ´ın Efremov-Zorlu Ortak Girişim Grubuna satışına ilişkin kararı onayladı. Fitch, Türkiye´nin B olan uzun vadeli yerel ve döviz cinsinden kredi notunu B+´ya yükseltti. 11 Şubat - Sabancı Topluluğu, Piyale markasıyla bisküvi ve kek pazarına girdi. 2004 özelleştirme programı açıklandı. 12 Şubat - Chevrolet Türkiye hizmete girdi. 13 Şubat - Otomobil satışlarının Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 304.5 artarak 25 bin 625´e yükseldiği açıklandı. 14 Şubat - TMSF, İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan Uzanlar´a ait 219 şirkete el koydu. İlaç fiyatları için yeni kriterler belirleyen ´´Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar´´ Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-AYCELL-ARİA BİRLEŞTİ-

16 Şubat - İş-Tim ile Aycell´in birleşme sözleşmesi imzalandı. Merkez Bankası, döviz piyasasına ´´doğrudan alım´´ yönünde müdahale etti. İstanbul serbest piyasada dolar, alışta 1 milyon 300 bin liranınaltına indi. 18 Şubat - Adalet Bakanı Cemil Çiçek ´´Yolsuzlukla Mücadale YasasıTaslağı´´nı kamuoyuna açıkladı. 20 Şubat - İş-Tim-Aycell birleşmesi gerçekleşti. Fenerbahçe hisseleri, İMKB´de işlem görmeye başladı. 23 Şubat - 25 bin liralık madeni para tedavülden kaldırıldı.

-TEKEL ALKOL´ÜN SATIŞI TAMAM-

27 Şubat - Tekel´in Alkollü İçkiler İşletmesi´nin satışına ilişkinsözleşmesi imzalandı. 1 Mart - Türkiye´nin 12 aylık ihracatı, Şubat ayı sonu itibariyle 50 milyar doları aştı. İlaçta KDV oranı yüzde 18´den yüzde 8´e çekildi. 2 Mart - Ankara 10. İdare MahkemesiPetrol Ofisi´nin ÖİB´ne olan borcunun yeniden yapılandırılması kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mart ayının ilk işlem gününde, dolar 1 milyon 322 bin lira, euro 1 milyon 645 bin liradan işlem gördü.

-TEFE´DE TEK HANELİ ENFLASYON-

3 Mart - TEFE´de yıllık enflasyon yüzde 9.14´e gerilerken, TÜFE´deki yıllık enflasyon yüzde 14.28 oldu. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları ile asgari ücretin bütçeye getirdiği 3 katrilyon 470 trilyon liralık yükün, harcama kalemlerinden yüzde 13 kısılarak karşılanması amacıyla hazırlanan ek bütçe, TBMM Plan Bütçe Komisyonu´nda kabul edildi. Manavgat suyunun İsrail´e satışına ilişkin, iki ülkede siyasi iradenin mevcut olduğuna dair Çerçeve anlaşması Tel Aviv´de imzalandı. 4 Mart - Devlet Bakanı Babacan, Avrupa Yatırım Bankası´dan sağlanan kredi ile KOBİ´ler için 250 milyon euroluk bir altyapı yatırım kaynağının sağlandığını bildirdi. 7 Mart - Boeing şirketi, satışların düşmesi sebesiyle şirketin California Long Beach´deki 717 jet uçağı üretimi montaj fabrikasını kapatma kararı aldı. 8 Mart - Standart&Poors, Türkiye´nin uzun vadeli TL notunu B+´dan BB-´ye yükseltti. Garanti´nin Bance Intesa´ya satış görüşmeleri başladı. 9 Mart - ÖİB, Ankara 10. İdare Mahkemesi´nin Petrol Ofisi´nin borcunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. 10 Mart - Otomobil satışları, Ocak-Şubat döneminde geçen yıla göreyüzde 318 oranında arttı.

-NEMA ÖDEMELERİ BAŞLADI-

11 Mart - Zorunlu tasarruf nema ödemeleri başladı. 12 Mart - TMSF, Cem Uzan´ın vekili Avukat Şaylan tarafından Fon´a sunulan borç ödeme teklifinin ´´ciddiyetten uzak olduğu´´ sonucuna vardı. JCR, Türkiye´nin döviz cinsinden uzun vadeli borçlanma ile yerel para birimi cinsinden uzun vadeli borçlara ilişkin olarak B+ olan kredi notunu aynen teyit ederken, daha önce durağan olan ekonomikgörünümü de olumluya çekirdi. 15 Mart - Uzan Grubu, İmar Bankası´ndan oluşan Hazine alacağının ödenmesi için Fon´a yeni teklif sunulduğunu bildirdi. 16 Mart - TMSF, Çukurova Grubu´nunu 31 Ocak 2004 tarihli faiz borcunu ödediğini bildirdi. 17 Mart - Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası ve IMKB RepoTers Repo pazarında uygulanmakta olduğu gecelik ve haftalık borçlanma faiz oranlarında 2 puan indirime gitti. 18 Mart - TMSF, Bilgin Grubu´ndan 6.5 trilyon liranın tahsil edildiğini, ancak imzalanan protokolün henüz koşullar gerçekleşmediği için uygulanmaya başlanmadığını bildirdi. 19 Mart - Hakim ortaklar dışındaki diğer borçluların el konulan bankalara borcunu ödememe konusunda TMSF, ´´En kısa zamanda TMSF Tahsilat Dairesi´ne uğrarsanız sizin menfaatinize olur´´ uyarısında bulundu. 24 Mart - TMSF, batık 6 bankanını sahibi ile ödeme planı imzaladı.

-HALK-PAMUKBANK BİRLEŞMESİNDE İLK ADIM-

25 Mart - TMSF ile Halkbank yönetimi, Pamukbank´ın Halkbank ile entegrasyonu konusunda ilke olarak mutabakata vardı. Yargıtay 11. CezaDairesi, Korkmaz Yiğit´in de aralarında bulunduğu 39 sanığa ´´emniyetisuiistimal´´ suçundan Şartla Tahliye Yasası uyarınca verilen erteleme kararını bozdu. 28 Mart - Merkez Bankası´nın, tarihinde ilk kez 2003 yılında 1.5 katrilyon lira zarar ettiği açıklandı. Saatler gece 01.00´de bir saat ileri alınarak, yaz saati uygulamasına geçildi. 29 Mart - Garanti Bankası hisselerinin satın alınmasına ilişkin önanlaşma, Doğuş Holding A.Ş ve Banca Intesa arasında imzalandı.

Ekonomide yılın ikinci üç aylık döneminde, bu yılki en büyük özelleştirme olan Tüpraş´ın satışında önce Ankara 10. İdare Mahkemesi´nin iptal kararı geldi, ardından dava Danıştay´a gitti. A.A muhabirlerinin derlemelerine göre, ikinci çeyrekte, AB son genişlemede 10 ülkenin katılımı ile 25 ülkeli 450 milyon nüfuslu bir birlik haline geldi. Türk iş dünyasının duayenlerinden, sanayici Sakıp Sabancı vefat etti. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), 32 yıl aradan sonra ilk defa tek haneye inerek yıllık yüzde 8.8´e kadar geriledi. Yılın ikinci 3 ayında yaşanan gelişmeler de şöyle: 1 Nisan - Telekomünikasyon Kurumu, Turkcell´e 21.8 trilyon lira para cezası verdi. Enerji Bakanı Güler, İran´dan alınan doğalgazla ilgili tahkim sürecini başlattıklarını açıkladı. Türkiye´nin Mart ayında ihracatı, aylık bazda ilk kez 5 milyar doların üzerine çıktı.Etibank, Bank Kapital ve Sümerbank´ın toplam 57 yöneticisi hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu. 2 Nisan - 7. Gözden Geçirme´ye ilişkin niyet mektubu, IMFyönetimine iletildi. Ankara´nın vergi rekortmeni Talip Kahraman oldu. 3 Nisan - Mart ayında TEFE´deki yıllık artış yüzde 7.97´ye indi. TÜFE ise yüzde 11.83´e düştü. TEDAŞ özelleştirme kapsamına alındı. 5 Nisan - Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı tamamlandı. Bazı bankalar otomobil kredilerine uyguladığı faiz oranlarını yüzde 1.80´a kadar çekti. 6 Nisan - Aydın Doğan 2003 yılı İstanbul gelir vergisi rekortmeni oldu. İş Kanunu´na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği´ne göre işçilerin günlük çalışma süresi 11 saat ile sınırlandırıldı. 7 Nisan - Müteahhit ve turizmci Talip Kahraman, ödeyeceği 18 trilyon 668 milyar liralık vergiyle, gelir vergisinde Türkiye rekortmeni oldu. 9 Nisan - Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanlığı´na Erdal Eren seçildi.

-SAKIP SABANCI VEFAT ETTİ-

10 Nisan - İş dünyasının duayenlerinden sanayici Sakıp Sabancı vefat etti. 12 Nisan - Esenboğa Hava Limanı´nın iç ve dış hatlar terminalleri yap-işlet-devret ihalesini, Akfen-Tepe Ortak Girişimi kazandı.Gazprom, Yönetim Kurulu Başkanlığı´nı Ali Şen´in üstlendiği Bosphorus Gaz Corporation´a yüzde 40 ortak olarak Türk doğalgaz piyasasına girdi. 13 Nisan - Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, hükümetin isteğiyle IMFsonrası için alternatif model raporu yayınladı.

-İLAÇ FİYATLARI-

14 Nisan - İlaç fiyatlarında, kur değişikliğine göre artış yapılabilmesi imkanı sağlandı. Konuyla ilgili Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar´da değişiklik yapıldı. 16 Nisan - IMF´nin İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye´nin 7. GözdenGeçirme programını tamamlamasının ardından, 495 milyon dolarlık yeni kredi dilimini serbest bıraktı. TÜPRAŞ´ın özelleştirilmesinde, devir sözleşmesi imza tarihi 40 gün uzatılarak 28 Mayıs olarak açıklandı. 19 Nisan - TEKEL alkollü içki tesislerini Özelleştirme İdaresi´nden satın alan Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortaklığı, Mey Sanayi ve Tic. San. adı altında yeni bir şirket kurarak alkollü içki tesislerini tek çatı altında topladı. 20 Nisan - İmar Bankası olayını incelemek için kurulan komisyonun başına Jean Luis Fort getirildi. 2003 yılında Kamu Net Borç Stoku 251.5 katrilyon lira olurken, brüt 297.8 katrilyon liraya ulaştı. Benzin pompasında yazarkasa uygulaması zorunluluğu 3 ay ertelendi. Armada, Alışveriş Merkezi Uluslararası Alışveriş Merkezleri Derneği tarafından düzenlenen yarışmada en iyi alışveriş merkezi seçildi. 22 Nisan - Akaryakıt dağıtım payları 2 cent artırıldı. 23 Nisan - POAŞ, borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararın yürütmesinin durdurulması nedeniyle, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´nın talep ettiği 80 trilyon 615 milyar lirayı yasal yükümlülüğü bulunmaması karşın ödeyeceğini açıkladı.

-CE İŞARETİ ZORUNLULUĞU-

26 Nisan - Hükümet, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu´dan gelen kalitesiz ürünlere karşı, yayımladığı genelgeyle ithalatta CE zorunluluğu getirdi. 27 Nisan - Ocak ayı cari açığının, beklentilerin 300 milyon dolar kadar üzerine çıkması ve piyasadaki beklentilerle dolar 1 milyon 400 bin lirayı aştı. Merkez Bankası, 3 Mayıs 2004 tarihe kadar, döviz alımihalelerine ara verdi. 29 Nisan - Dolar, serbest piyasada 1 milyon 454 bin liraya kadar yükseldi.

-AB´DE GENİŞLEME-

1 Mayıs- AB 10 ülkenin katılımı ile 25 üyeli 450 milyon nüfuslu bir Birlik haline geldi. 2 Mayıs - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski rkiye Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen´in de bulunduğu 9 yönetici hakkında dava açtı. Maliye Bakanlığı yerli ve yabancı sermayeyi Türkiye´ye çekmek için 100 milyon doların üzerindeki yatırımlara 5-10 yıl arasında vergi tatili getirileceğini açıkladı. İstanbul serbest piyasada dolar 1 milyon 423 bin lira, Euro 1 milyon 700 bin liradan Mayıs ayına başladı. 4 Mayıs - Türkiye´nin 60 ülke arasında 2003 yılında 56. olan rekabet gücü sıralamasındaki yeri, bu yıl 55´liğe çıktı. Türk Telekom,900 trilyon 216 milyar liralık vergi ile Ankara´nın kurumlar vergisi rekortmeni oldu. Air France ile Hollandalı KLM birleşerek 550 uçak ve 19 milyar euro ciroyla dünyanını en büyük havayolu şirketini kurdu.

-İKTİSAT KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ-

5 Mayıs - 4. Türkiye İktisat Kongresi İzmir´de başladı. Uluslararası Para Fonu´nun (IMF) başkanlığına Rodrigo Rato getirildi. 6 Mayıs- Akbank, ödeyeceği 801 trilyon 861 milyar 293 milyon liralık vergiyle, İstanbul Kurumlar Vergisi rekortmeni oldu. 7 Mayıs- Petrolün varil fiyatı 40 dolara yükselerek, 1990´dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İstanbul serbest piyasada dolar 1 milyon 500 bin liradan, euro 1 milyon 793 bin liradan işlem gördü.Telekom´un özelleştirilmesini düzenleyen tasarı, TBMM Başkanlığı´na sunuldu. 9 Mayıs - Marmaray Projesi olarak adlandırılan ´´Gebze-Haydarpaşa,Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve demiryolu boğaz tüp geçişi inşaatı başladı. 10 Mayıs - Yüksek çıkan cari işlemler açığının ardından, dolar ve faiz tırmanışa geçti, dolar 1 milyon 540 bin lira oldu. 11 Mayıs - KİT ve bağlı ortaklıkların yönetim kurulu başkan ve üyelerinin net aylık ücreti 1 milyar liraya yükseltildi. YÖK tartışmaları ile tırmanışa geçen dolara, Merkez Bankası müdahale ederek 1 milyon 545 bin lirada kalmasını sağladı. 14 Mayıs- ABD piyasalarında ham petrolün fiyatı 41 dolara yükseldi. 16 Mayıs - Irak´ın güneyindeki Basra kentinden geçen petrol boru hatlarının düzenlenen sabotajlar, ülkenini petrol ihracatınını tamamendurmasına neden oldu. 18 Mayıs - Doğuş Otomotiv´in hisse senetleri borsada işlem görmeyebaşladı. EPDK, petrol piyasasının yeniden yapılandırılması sürecinin ilk aşamasında lisanslandırma sürecine başladı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı´na Güler Sabancı getirildi. 19 Mayıs - TOBB´un kuruluş ve işleyişine ilişkin esasları yeniden belirleyen tasarı, Meclis Genel Kurulu´nda kabul edildi. 21 Mayıs - Dünya Bankası ile sürdürülen Program Amaçlı Kamu ve Mali Sektör Kredisi (PFSAL-3) kredisine ilişkin anlaşma imzalandı.

-TÜPRAŞ´IN SATIŞINA DURDURMA-

24 Mayıs - Ankara 10. İdare Mahkemesi, TÜPRAŞ´ın satışında yürütmeyi durdurma kararı verdi. 25 Mayıs- ÖİB, Bölge İdare Mahkemesi´ne başvurarak, Ankara 10. İdare Mahkemesi´nin TÜPRAŞ ihalesine verdiği yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. 26 Mayıs - TMSF, İktisat Bankası´nın eski sahibi Erol Aksoy´un tümşirketlerinin yönetimine el koydu. Hurdaya ayrılan araçlar karşılığında yeni taşıt alımında uygulanan 4.5 milyar liralık indirim 2 milyar 250 milyon TL´ye düşürüldü. 31 Mayıs - TÜPRAŞ´ın özelleştirilmesinde mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını üst mahkeme iptal etti. 1 Haziran - Dolar 1 milyon 487 bin lira, Euro 1 milyon 817 bin liradan Haziran ayına başladı.

-TÜPRAŞ´A İPTAL-

3 Haziran - Ankara 10. İdare Mahkemesi, kamu yararı olmadığı gerekçesiyle TÜPRAŞ ihalesini iptal etti. ÖİB Ankara 10. İdare Mahkemesi´nin TÜPRAŞ´a ilişkin kararına karşı Danıştay´da temyize gitti. TÜFE´de enflasyon 32 yıl sonra ilk defa tek haneye inerek yıllık yüzde 8.8 oldu. TEFE´dekiyıllık artış ise yüzde 9.56 olarak hesaplandı. Yargıtay, Yurtbank eski sahibi Ali Balkaner ve arkadaşlarıhakkındaki beraat kararını bozdu. 4 Haziran - OPEC´in günlük üretim miktarını 1 Temmuz´dan itibaren 2 milyon varil artırma kararının ardından ABD hafif petrolünün varil fiyatı 38.71 dolara indi. 8 Haziran - Uluslararası piyasada, petrol fiyatları yeniden yükseldi. 13 Haziran - Özelleştirme programından hariç tutularak, Elektrik Üretim A.Ş´de kalması uygun bulunan hidroelektrik santral projeleri belirlendi. 19 Haziran - Çaykur Genel Müdürlüğü yeşil çay üretimine başladı. 21 Haziran - Irak´ın petrol ihracatı güneydeki Basra terminallerinden başladı. 22 Haziran - TMSF, İstanbulspor´a el koydu. 8. gözden geçirme kapsamında IMF heyeti ile Ankara´da sürdürülen görüşmeler tamamlandı.

-YENİ ASGARİ ÜCRET-

23 Haziran - Asgari ücret, 1 Temmuz 2004´ten itibaren 16 yaşından büyükler için brüt 444 milyon 150 bin, net 318 milyon 223 bin 475 liraolarak belirlendi. Aycell ve Aria ´´Avea´´ markası ile faaliyetine devam edeceğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi CHP´nin motorlu taşıtlar vergisi iptali istemiyle açıtığı davanının reddine karar verdi. 24 Haziran - Danıştay 10. Dairesi, TÜPRAŞ´ın satışına onay veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. 25 Haziran - Özel gelir ve özel ödenek uygulamasını yeniden düzenleyen tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda kabul edildi. 28 Haziran - Irak´ta egemenliğin Iraklılara devredilmesinin ardından, uluslararası petrol fiyatları geriledi. Pamukbank´ın Halkbank´a devrini öngören tasarı TBMM´ye sunuldu. 29 Haziran - Irak´ta 2 çalışanının rehin tutulması üzerine,Kayteks firması Irak´tan çekilme kararı aldı. 30 Haziran - ABD Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranını 0.25 puan arttırdı. DİE, bu yılın ilk 3 aylık dönemindeki büyüme hızını yüzde 12.4 olarak açıkladı.

Ekonomide yılın üçüncü üç aylık dönemine bakıldığında, mevduata 1 yıl önce getirilen sınırsız garanti yeniden 50 milyar liraya çekildi. A.A muhabirlerinin derlemelerine göre, petrol fiyatlarındaki yükseliş bu dönemde gündeme otururken, ham petrolün fiyatı da pskolojik sınır olan 50 doların üzerine çıktı. Elektronik imza yasası yürürlüğe girerken, Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde KKDF kesintisi oranı5 puan artırıldı. Yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide yaşanan gelişmeler de şöyle:

1 Temmuz - Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine, yüzde 20 oranında zam yapıldı. İhracat ilk 6 ayda yüzde 35.5 artarak 29 miyar 367 milyondolara ulaştı. Hayvanları Koruma Yasası, Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Avea, 3 yeni ücret tarifesini hizmete soktu. Dolar 1 milyon 482 bin lira, euro 1 milyon 802 bin liradan Temmuz ayına başladı. 2 Temmuz - Çalışma Bakanı Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunu açıkladı. 5 Temmuz - Mevduata 1 yıl önce getirilen sınırsız güvence yeniden 50 milyar liraya çekildi. Dolar 2 ay sonra yeni bir düşüş eğilimi göstererek 1 milyon 450 bin liranın altına indi. 6 Temmuz - Yapı denetim yasasında değişiklik yapan yasa Resmi Gazete´de yayımlandı.

-TÜRK TELEKOM´UN İNDİRİM TARİFESİ-

7 Temmuz - Türk Telekom 1 Ağustos 2004 tarihinden itibaren geçerliolacak yeni tarifelerini açıkladı. Şişecam Bulgaristan´da Başbakan Erdoğan´ın katılımıyla 160 milyon dolarlık bir yatırımın temelini attı. 8 Temmuz - Sanayi üretimi bu yılın Mayıs ayında, 16.5 oranında artarak tarihin en yüksek aylık düzeyini yakaladı. 9 Temmuz - Otomobil satışları yılın 6 ayında, son 10 yıllık ortalamanın yüzde 118 üstünde 235 bin 675 adet olarak gerçekleşti. 12 Temmuz - Pompa eyleminden vazgeçen akaryakıt temsilcileriyle hükümet arasındaki kar payı krizi çözüldü. Hükümetin bayilere önerdiğiAğustos´ta 1 sent, Ekim ayında da 0.5 sent´lik artış konusunda anlaşmasağlandı.

-KENTBANK´IN DEVRİ İPTAL-

13 Temmuz - Danıştay 10. Dairesi, Kentbank´ın TMSF´ye devrini öngören BDDK kararını iptal etti. 15 Temmuz - IMF ile yapılan 8. Gözden Geçirme kapsamında hazırlanan niyet mektubu IMF´ye gönderildi. 16 Temmuz - Pamukbank´ın Halk Bankası´na devrini öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu´nda kabul edildi. Vergi paketi olarak bilinen ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu´nda kabul edildi. İMKB 58 gün sonra yeniden 19 bin puanınüzerinde kapandı. 17 Temmuz - TMSF, Kentbank´a 84 trilyon liralık borcu nedeniyle Sivas Demir Çelik Fabrikası´nın malvarlığına el koydu.

-BDDK-ÇUKUROVA ANLAŞMASI-

20 Temmuz - BDDK ile Çukurova Grubu arasında alacakların yeniden yapılandırılması ve erken ödenmesi konusunda yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlandı. 23 Temmuz - Elektronik İmza Yasası yürürlüğe girdi. 27 Temmuz - İşadamı Ahmet Aydın Bolak hayatını kaybetti. İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında, birinciliği Tüpraş aldı. 30 Temmuz - IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye´nin programının Sekizinci Gözden Geçirme dönemini sona erdirerek, yaklaşık 661 milyon dolar tutarındaki yeni kredi dilimini serbest bıraktı. 31 Temmuz - Benzin ve motorinde dağıtım payları, litre başına 1 sent artırıldı. 2 Ağustos - Ağustos ayına dolar 1 milyon 460 bin liradan, euro ise1 milyon 760 bin liradan başladı. 4 Ağustos - TMSF ile Çukurova Grubu arasında, borçların erken ödenmesi hususunda sağlanan şartların ek bir sözleşme ile imza altına alındığı bildirildi. 5 Ağustos - BDDK, Çukurova Grubu ile anlaşmanın imzalandığını duyurdu.

-YENİ DÖNEMDE IMF İLE İLİŞKİLER-

6 Ağustos - Başbakan Erdoğan, IMF ile 2005 ve sonrasındaki ilişkilerin, kaynak kullanımını içeren yeni bir stand-by düzenlemesi çerçevesinde yürütülmeye başlanmasına karar verdiklerini söyledi. 8 Ağustos - Sanayi üretimi yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.6 oranında arttı. 9 Ağustos - İMKB, yüzde 83.3´lük yıllık artış ile OECD ülkelerininmenkul kıymet borsaları listesinde ilk sırada yer aldı. 10 Ağustos - ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını çeyrek puan arttırdı. Sigaradan alınan maktu ÖTV tutarları, sigaranın tütün tipinegöre yeniden belirlendi. 12 Ağustos - TMSF ile Garipoğlu Grubu arasında ´´Sümerbank ve diğer fon bankalarına olan borçların yapılandırılmasına yönelik olarak´´ devam eden müzakereler anlaşma ile sonuçlandı. Türk Telekom´un tüm telefon konuşmalarında yüzde 80´e varan indirim yapacakmış izlenimi uyandıran reklam ve broşürleriyle ilgili olarak, Reklam Kurulu ihtiyati tedbir niteliğinde durdurma kararı verdi. 13 Ağustos - Dünya ham petrol arzındaki belirsizlikler nedeniyle, ABD´nin Batı Teksas türü ham petrolünün varili 45 doların üstüne çıktı. Doğuş Grubu, İntesa ile yürüttüğü ortaklık görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Garanti Bankası´nin yüzde 8.51´ini yurtdışındaki yatırımcılara sattı. 14 Ağustos - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı kooperatiflere kullandırılan ve icra takibine uğrayan kredilerin borçları, ana para ve temerrüt faizi ile birlikte donduruldu.

-TÜKETİMİ KISMA ÇABALARI-

15 Ağustos - Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi oranı 5 puan arttırıldı. 17 Ağustos - Standard And Poor´s, Türkiye´nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu B+´dan BB -´ye yükseltti. Emlak Vergisi´ne esasolmak üzere, 2005 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri yüzde 12 oranında artırılarak YTL üzerinden belirlendi.

-BREDENKAMP GÖREVDE-

18 Ağustos - Odd Per Brekk´in yerine IMF Türkiye Temsilciliği´ne atanan Hugh Bredenkamp, görevine resmen başladı. 19 Ağustos - Tepe İnşaat A.Ş Irak´ta görev yapmakta olan personelini çekme kararı aldı. 23 Ağustos - KKTC´den Güney Kıbrıs´a ticari mal akışını düzenleyenYeşil Hat Tüzüğü yürürlüğe girdi. Dolar 1 milyon 500 bin lirayı aştı. 24 Ağustos - Uluslararası borsalarda ham petrol fiyatları 46 doların da altına geriledi. 25 Ağustos - Fitch, Türkiye´nin B artı olan kredi notunu değiştirmezken, kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirdi. 30 Ağustos - Maliye Bakanlığı, sigara ve alkollü içkiden alınan ÖTV sisteminde yeni bir düzenleme daha yaptı. 31 Ağustos - İMKB, 20 bin 218 puana çıktı.

-TMSF´NİN ALACAK SATIŞI-

1 Eylül - TMSF, ilk alacak satışı ihalesini sonuçlandırdı. İhaleyi, Bebek Varlık Yönetim A.Ş 22,5 milyon dolar tutarındaki teklifi ile kazandı. Dolar 1 milyon 503 bin lira, euro ise 1 milyon 828 bin liradan Eylül ayına başladı. 3 Eylül - Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, 780 bin kilometrekarelik Türkiye´nin 269 bin 296 dönümünün (yaklaşık onbinde üçü) yabancıların mülkiyetinde olduğunu açıkladı. 6 Eylül - Ankara 10. İdare Mahkemesi, POAŞ´ın yüzde 25.8 oranındaki kamu hissesinin İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş´ye satış bedelinin vadelendirilmesine ilişkin ÖYK kararını iptal etti. 7 Eylül - İMKB Bileşik Endeksi 21,119 puana çıktı.

-NEMADA 3. TAKSİT ÖDEMELERİ BAŞLADI-

8 Eylül - Nemada 3. taksit ödemelerine başlandı. Merkez Bankası gecelik faiz oranlarını yüzde 22´den yüzde 20´ye, borç verme faiz oranını da yüzde 27´den yüzde 24´e indirdi. 9 Eylül - Akçakoca açıklarında doğalgaz bulundu. 10 Eylül - TİGEM, özelleştirme kapsamından çıkarıldı. DİE, bu yılın ikinci üç aylık dönemindeki büyüme hızını yüzde 14.4 olarak açıkladı. 6 aylık büyüme hızı ise yüzde 13.5 oldu. 11 Eylül - Amerikan Forbes dergisi tarafından yapılan ve dünyanın en iyi ve en büyük 400 şirketinin sıralandığı ´´A Listesi´´nde, bu yılTürkiye´den Koç Holding 140, Akbank ise 320. sırada yer aldı. 14 Eylül - ABD´nin Meksiko Körfezi´ndeki petrol tesislerini tehditeden İvan tayfunu ve Irak´ta Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına yapılan yeni sabotaj, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yükseltti. 15 Eylül - Tarım liseleri Milli Eğitim Bakanlığı´na devredildi. 16 Eylül - Başbakan Erdoğan´ın da katıldığı toplantıda, YTL tanıtıldı. IMF heyeti İstanbul´da temaslarına başladı. 19 Eylül - Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 2 yıl sürecek dünya turuna başladı. 20 Eylül - IMF heyeti İstanbul´dan Ankara´ya geçti 21 Eylül - ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını çeyrek puan artırdı. 23 Eylül - AB´den gelen olumlu haberlerle borsa endeksi günü 22.276 puandan kapattı. TSE´de bazı üst düzey yöneticiler ´´ihtiyati tedbir´´ olarak görevinden uzaklaştırıldı. 27 Eylül - Doğrudan gelir desteğinde, 2003 yılının son ödemesi olan 2. dilim, 4. grup ödemeleri başladı. Denizbank´ın, hisselerinin halka arzı tamamlandı. CHP, Pamukbank´ın Halkbank´a devrine ilişkin yasanın 2 maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi´ne başvurdu. Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine dönük ihaleye çıkıldı.

-PETROL 50 DOLARIN ÜZERİNDE-

28 Eylül - Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları ilk kez psikolojik sınır olarak kabul edilen 50 doları geçti. Amerikan Dow Jones, ´´Dow Jones İslamic Market Türkiye´´ endeksini oluşturdu. 30 Eylül - 5. Dünya Türk İşadamları Kurultayı Ankara´da yapıldı.Çukurova Grubu´nun, TMSF´ye bugün yapması gereken ilk ödemesini, 11 Ekim tarihine kadar yapabileceğini bir mektupla Fon´a bildirdiği açıklandı. Moody´s, Türkiye´nin yerel para ve yabancı para cinsinden ülke tavan notunu B3´den B2´ye yükseltti. 2004 yılının ikinci üç ayında işsizlik oranı yüzde 9.3 olarak açıklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!