Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2009 10:463dk okuma
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York dönüşü yaptığı açıklamada ekim ayının hem Türkiye hem de bölge dengeleri açısından barış ayı olacağını söyledi. Ermenistan ve İran ele alınacak konuların başında yer alıyor.
ABD`deki yoğun Birleşmiş Milletler (BM) temaslarının ardından ayağını tozuyla Türk basınıyla buluşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ve İran dosyaları başta olmak üzere Türk diplomasisinin kısa vadede ilgileneceği konular hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Davutoğlu, Ekim ayı Türk dış politikası ve bölge dengeleri açısından bir barış ayı olacaktır. Gelecek 1 aylık dönemde Türkiye`nin hayata geçirmeyi arzu ettiği politikalar ülkemizin ve hükümetimizin bölgesel barış için neler yapabileceğinin çok açık işaretlerini verecektir diye konuştu. Davutoğlu`nun açıklamalarından şu konuların kısa vadede Türk diplomasisinde önemli yer alacağı anlaşıldı:
Ermenistan maçtan önce tamam
Türkiye-Ermenistan protokolleri 10 Ekim`de Zürih`te iki ülke dışişleri bakanlarınca imzalanacak. Ancak imza törenine kadar geçecek sürede, hem Azeri tarafının teskin edilmesi hem de Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin birtakım gelişmeler için Türkiye devrede olacak. İlk aşamada 3 Ekim günü, Türk ve Azeri tarafları cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanlarının katılımıyla 4`lü bir toplantı yapacaklar. Burada Türk tarafı, tüm süreci Azerbaycan`la birlikte yürütme kararlılığını dile getirecek.
Aynı günlerde, AGİT`ten bir heyet, Dağlık Karabağ sorununun temel noktalarından birini oluşturan Laçin Koridoru konusunda bölgede bir çalışma yürütecek. 8-9 Ekim günlerindeyse Moldova`da Azeri ve Ermeni bakanları bir araya gelecekler. İmzanın atılmasının ardından protokoller Meclis`e sevkedilecek. 14 Ekim`de Türkiye-Ermenistan ulusal maçı oynanacak. Ancak Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan`ın maça geleceği konusunda henüz bir duyum alınmadı. Davutoğlu, Gelse de gelmese de bu normalleşme süreci devam edecek. Ancak Cumhurbaşkanımız geçen seneki maça giderken tamamen önkoşulsuz gitmişti. Şimdi aynı havanın hakim olmasını bekliyoruz, dedi.
İran için diplomasi şart
Davutoğlu`nun değindiği bir diğer konu da İran`dı. İran`ın ilk kez uzun menzilli füze denemesi ve daha önce açıklamadığı yeni bir nükleer tesisi ilan etmesi Türkiye`nin de gündemini meşgul ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan bu ay içinde İran`a gidecek. ABD liderliğindeki Batı dünyası ise İran`daki gelişmelerin giderek kaygı verici olduğunu belirterek, bu ülkeye yeni bir ekonomik yaptırım paketinin uygulanması olasılığını dile getirmeye başladılar.
Davutoğlu, Türkiye`nin İran`la yaşanan nükleer gerginlik konusunda 3 temel ilkesi olduğunu kaydetti. Birincisi, ülkelerin barışçıl amaçlarla nükleer enerji elde etmesini bir hak olarak görüyoruz. İkincisi her türlü nükleer enerji çalışmasının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bağlamında yapılmasını tercih ederiz. Hiçbir ülkenin bu tür silahlara sahip olmamasını dileriz diyen Davutoğlu, Üçüncüsü ise bu konudaki çözümlerin sadece ve sadece diplomatik yolla bulunmasını isteriz. Türkiye askeri bir opsiyonun, silahlı bir girişimin karşısında olacaktır ifadelerini kullandı. Davutoğlu, ekonomik yaptırımların bir yarar getirmediğini de savunarak, Böyle bir şeyden en çok o ülke halkı ve komşu ülkeler zarar görüyor. Bizim amacımız zaten bu tür yaptırımları gündeme hiç getirmeyecek çözümlerin bulunması dedi.
Dışişleri Bakanı, Almanya seçimleri hakkında da konuştu ve sonuçların Türk-Alman ilişkilerini etkilemeyeceğini savundu.