Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2002 10:07
BaşbakanBülent Ecevit`in, hafta sonunda yaptığı ‘‘Erken seçim istemiyoruz’’ açıklaması ve Devlet Bahçeli’nin hükümetten çekilme resti piyasalarda moralleri bozdu.
Borsa 357 puan düştü. Merkez Bankası
dolar satış kuru 1 milyon 678 bin liraya çıktı.
PİYASALARIN siyasi gelişmelerle kazandığı moral ve girdiği olumlu hava yine siyasi gelişmelerle bozulmaya başladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftanın ilk gününde 357 puan düşerek 10.116 puandan kapandı. Borsanın haftaya düşüşle başlamasında öncelik siyasi gelişmelerde olmakla birlikte, uluslararası piyasaların etkisi de vardı. ABD`de, WorldCom`un tükenişinin açıklanması, uluslararası borsalarda ‘kötü bir haftabaşı’ beklentisi oluşturdu ve bu gelişme başta İMKB olmak üzere iç piyasaları olumsuz etkiledi.
Merkez Bankası dolar satış kuru ise cuma günü 1 milyon 669 bin liradan kapandıktan sonra dün yaklaşık 9 bin liralık artışla 1 milyon 678 bin liraya yükseldi. Bono ve tahvil piyasasında gösterge niteliğindeki 9 Nisan 2003 vadeli bononun, geçen hafta yüzde 72`ye kadar çekilen ortalama yıllık bileşik oranı dün yüzde 74`e yükseldi.
Türkiye`deki gözden geçirme çalışmalarını tamamlayan Uluslararası Para Fonu`nun (IMF), akşam saatlerinde piyasaların kapanmasını takiben yaptığı basın toplantısı ise piyasalarda dün fazla yankı bulmadı. IMF görüşmelerinin ve basıntoplantısının piyasalar üzerindeki etkisizliği, Türkiye`nin son stand-by ile planlanan ve 2002 programında da yer alan düzenlemeleri başarılı şekilde uygulanabilirhale getirmesine bağlandı.
SİYASETİN GÖLGESİ
Koalisyon partilerinin, erken seçimlerin yapılacağı tarih olarak ‘3 Kasım’ı benimsemelerinden sonra toparlanmaya başlayan piyasalar, Başbakan Bülent Ecevit`in haftasonunda yaptığı ve seçim tarihini geçiktirme eğilimini net biçimde ortaya koyan açıklamalardan hoşlanmadı.
Bu açıklamalardan sonra siyasi partilerden gelen tepkiler, özellikle koalisyon ortağı MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımıcısı Devlet Bahçeli`nin dünkü ‘hükümetten çekilebiliriz’i de içeren sert sözleri, Meclis`in yine dün yapılması beklenen ilk toplantısında çoğunluğu sağlayamaması piyasaları etkileyen nedenler arasında yer aldı.
Bunlara ilave olarak ‘Yeni Türkiye’nin en önemli adımlardan biri olan kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı`na verilmesi ve genel başkan İsmail Cem`in, bu sıfatla yaptığı ilk konuşması sırasında Hüsamettin Özkan`ın bulunmaması, Devlet Bakanı Kemal Derviş`in de önce İngiltere, daha sonra da ABD`yi kapsayan 10 günlük geziye çıkması, piyasalarda yeni belirsizlik unsurları olarak algılandı.
Geçen hafta cuma güne 10.638 puana kadar yükselip 10.472 puandan kapanan İMKB, bu haftanın ilk seansına 10.459 puan ile başladı. Başlangıç anından itibaren, siyasi nedenlerin ön plana çıktığı satış baskısı söz konusuydu.
Borsa ilk seansta10.096 puana kadar indiktensonra 10.116 puandan kapandı. Böylece ilk seans cuma gününe göre 356 puan düşüşle sonuçlandı. Bu seanstaki işlem hacmi 144 trilyon lira düzeyinde kaldı. Borsa ikinci seansta günün en düşük seviyesi olan 10.013 puana kadar düştü. Seansın son dakikalarına 10.030`lu puanlarda giren İMKB-100 Endeksi, son dakikalardaki alımlarla günü 10.116 puandan kapattı. Bu kapanış ile günlük bazda 357 puan gerileme gerçekleşti.
Hazine`nin zor haftası
BU hafta toplam 4.2 katrilyon lira iç borç geri ödemesi yapacak olan Hazine Müsteşarlığı, açacağı 3 ihale ile elini rahatlatacak. Hazine ihalelerden ikisi bugün, biri perşembe günü yapılacak.
Hazine bugün 91 gün vadeli referans bono ile 224 gün vadeli bono ihalesi düzenleyecek. Geri ödemesi 23 Ekim 2002`de gerçekleştirilecek 91 gün vadeli referans bono ihalesinde net 1 katrilyon 104 trilyon liralık ihraç yapılacak. Hazine`nin bugün düzenleyeceği 224 gün vadeli bono ihalesinin geri ödemesi ise 5 Mart 2003`te gerçekleştirilecek.İhraç edilecek senet, 29 Mayıs 2002 tarihinde ihracı gerçekleştirilen 238 gün vadeli Hazine bonosunun yeniden ihracı şeklinde olacak.
Hazine`nin bu hafta açacağı üçüncü ihale, perşembe günü, 348 gün vadeli
döviz cinsinden yapılacak. Hazine, en son 8 Temmuz tarihinde düzenlediği 364 gün vadeli döviz cinsinden tahvil ihalesinde, net 305milyon dolarlık satış yapmıştı. İhalede yüzde 9 faizle 333 milyon satış gerçekleşmişti.